FotoBog cover / Ulla Munch-Petersen

Axel Axgil – en bog du bør læse

Af Tejs Ellesøe 9. oktober 2012

Der er ingen tvivl om, at Eigil var Axels største kærlighed. I bogen kan man læse, hvordan de to fandt hinanden i midten af januar 1950 ved begyndelsen af det, der skulle blive livslang kærlighed.

Af Tejs Lindhardt, Tejs@XQ28mail.com

Udkom på forlaget: Sidespejlet
Forfatter: Bjarne Henrik Lundis
Antal sider: 154

Kan købes her

MensShop.dk
Homoware.dk

Med 20% rabat kan den bestilles her: mail@bjarnelundis.dk
Brug koden "Axel"
  


Endelig kom bogen om en af de mest omtalte personer i det homoseksuelle Danmarks historie, nemlig Axel Lundahl Madsen som senere blev kendt i hele verden som Axel Axgil. De fleste tror måske, de kender Axel Axgil, fordi han og hans kæreste Eigil Axgil som det første par i verden indgik registreret partnerskab på Københavns Rådhus i 1989. Vielsen blev fortaget af kulturborgmester Tom Ahlberg (SF). Historien er dog  langt mere end det,  for den handler både om Axel, der blev adopteret, pornografiaffæren, den store kærlighed og ikke mindst eksklusionen fra den forening han selv var med til at stifte.  

Al balladen
Der er ingen tvivl om, at Eigil var Axels største kærlighed. I bogen kan man læse, hvordan de to fandt hinanden i midten af januar 1950 ved begyndelsen af det, der skulle blive livslang kærlighed. Der var op- og nedture, som de fleste forhold har, for Eigil mente blandt andet at foreningsarbejdet tog for meget tid, og han gav på et tidspunkt Axel et ultimatum.

Bogen har også et kapitel som i de seneste dage har været debatteret, da det omhandler nazisme. Måske har jeg lidt svært ved at forstå, hvorfor netop det kapitel er med i bogen, da det jo var Eigil der FØR, han mødte Axel var i nazismens tjeneste. Jeg vil ikke yderligere komme ind på det, for det er klart noget man bør købe bogen for at læse, men absolut ikke et kapitel der gør den mindre spændende.  

Bogen er fyldt med overraskelser, som blandt andet, at både Axel og Eigil blev ekskluderet af den forening de stiftede.

Det sociale var vigtigt
Ikke nok med at Axel tog initiativet til at danne den første homoseksuelle forening ”Kredsen af 1948”, han udbredte den også til både Norge og Sverige som det første skud på stammen, så de senere kunne danne deres egne foreninger. Dengang mødtes man i det skjulte, og jeg tror de fleste i dag har svært ved at forstille sig, hvordan det var. Det kan ikke sammenlignes med at holde sin seksualitet skjult, fordi man ikke er ”sprunget ud”. Axel havde en vision om at være sammen med ligesindede, først og fremmest bøsser.

I 1967 flyttede Axel og Eigil på landet for at drive den virksomhed, som senere bliver til det første Bed & Breakfast, godt besøgt fra ud- og indland.

29. oktober 2011
Vi har nu læst de 154 sider, som bogen om Axel Axgil fylder. En historie om måske Danmarks homo nummer 1, fortalt på en underholdende, fascinerende, alvorlig og ikke mindst en sørgelig måde af forfatteren Bjarne Henrik Lundis. Det er super vigtigt, at vi får dokumenteret den homoseksuelle historie, og bogen ”Axel Axgil – Kampen for kærligheden” er et godt skridt på vejen. Det ærgrer mig, at bogen kun fylder 154 sider; med det liv Axel havde, kunne den have fyldt langt flere sider, men den har også været et kapløb med tiden, for Axel døde den 29. oktober 2011 i en alder af 96 år og nåede ikke at læse bogen.

Vi kan uddele op til 6 stjerner, og havde bogen været noget tykkere og noget mere uddybende på visse punkter, så havde den fået 6 stjerner.

Nu vil jeg give 5 store stjerner som i A X G I L, fordi jeg mener, at bogen dokumenterer og foreviger en vigtig del af den homoseksuelle historie. Bogen er absolut sin pris på 250 kr. værd, og alle homoseksuelle burde have et eksemplar i reolen.

 

Tjek os ud

Bøger

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Händels oratorie Saul er blevet en flot operaproduktion på Operaen.

Flot sceneudgave af Händels barokoratorie om Kong Saul

Operaen har set rigtigt med igen at invitere den visonære operainstruktør Barrie Kosky til København. Ligesom ...

24. mar
Forestillingn 2:22 på NørregadeTeatret er et rigtig godt teatergys om spøgelser.

Sikkert teatergys

NørregadeTeatret har sammen med Sjællands Teater taget en ikke ofte spillet teatergenre i Danmark op,nemlig te...

18. mar
Der er masser af spas i opesætningen af Ariadne på Naxos på Operaen, men det trætter i længden.

Smuk sang og forvirring

Ariadne på Naxos er fuld af den skønneste musik fra Richard Strauss, som bliver flot formidlet på Operaen i en...

16. mar
Askepot med Lions Musical er et flot show.

Musikken redder Askepot

Den nye musicaludgave af eventyret om Askepot er et flot show i Tivolis Koncertsal – med masser af god musik s...

9. mar