Foto Nordisk Film

Vigtig film om transkønnet familiefar

Af Kristoffer Såby 20. februar 2020

Malou Reymann debuterer med hjertevarmt drama om en gennemsnitlig familiefar, der springer ud som transkønnet. Det er uden tvivl en film, der kommer til at dele vandene - ikke mindst på grund af valget om at lade en ciskønnet mand spille rollen som Thomas/Agnete. Men med en pris fra prestigefyldte Rotterdam Film Festival er ‘En helt almindelig familie’ kommet godt fra start allerede inden filmens danske premiere.

Fodboldpigen Emma på 11 år er vokset op i en klassisk kernefamilie med far, mor og storesøster. Hendes nære forhold til faren Thomas - spillet af Mikkel Boe Følsgaard - er i høj grad baseret på deres fælles interesse for sport. Det er ham, der har spillet fodbold med hende i baghaven og kørt hende til træning, lige siden hun kunne stå på benene. Så da Thomas en dag fortæller sine døtre, at han ønsker at skifte køn, sætter det sammenholdet i den lille familie på en prøve. Thomas bliver til Agnete, og i processen følger vi Emmas anstrengelser for at acceptere sin fars nye identitet som kvinde. Det bliver til en række morsomme og semi-akavade scener, hvor Agnete bl.a. flere gange antages for at være pigernes mor - uden selv at rette misforståelsen.

Det er svært ikke at holde en lille smule af Mikkel Boe Følsgaards charmerende, sympatiske og - til tider - lettere kejtede portrættering af Agnete. Det er komisk (på den klichéagtige måde) at se, hvordan Agnete nu ‘‘bonder’’ med den ældste datter Caroline over manicure, Britney Spears og shopping. Og er der så stadig plads til den mere drengede Emma og hendes fodboldinteresse midt i al den nye glamour?

Vi er ikke vidne til stor dramatik, men med underspillet humor, autentisk nærvær og hjemmevideo-klip fra 90’erne flyder fortællingen nænsomt ind i bevidstheden. At instruktøren har hentet inspiration fra sin egen opvækst med en transkønnet far øger kun filmens realistiske præg. 

Netop det ‘genkendelige’ er i sidste ende en af filmens vigtigste pointer: transkønnede er selvfølgelig helt almindelige mennesker, i dette tilfælde forældre, lige som alle andre - på godt og ondt. Det må og skal ikke være en sensation med en dansk film omhandlende transkønnethed, men så længe vi ikke er dér endnu, må denne film siges at være et fantastisk skridt i den rigtige retning. Det eneste håb herfra er blot, at vi i fremtiden kommer til at se transkønnede skuespillere udfylde roller som transkønnede.

Tjek os ud

Film

Annonce

Velværeoplevelse på Comwell Borupgaard

Luksus med luksus, hvem elsker ikke en omgang spa og velvære, og med det triste vejr vi havde i janaur, så fik...

Man skal altid huske at behandle sin krop ordentligt, betragt den som et tempel siges der. Vi kender også...

Skræddersyede drinks i hemmelig kælder

Er niche-gin og special-tonic ved at være et overstået stadie? Så er det måske tid at besøge Kyros & Co i Tegl...

Jeg er så gammeldags at jeg helst skal have min bil med – ALLE steder. I aftes førte det ti...

Donny Osmund har hovedrollen i den regnbuefarvede musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat.

Vi underholder med musical

Musicalen om Josef og hans elleve brødre har altid været populær i LGBT-miljøet i USA og England. I aften kan ...

4. apr

Vi underholder med film – homofilm fra 1970

Fra fræk bog, til fræk film. Song of the Loon var temmeligt vovet da den udkom som bog i 1966 og nogle år sene...

3. apr

Vi underholder med koncert med Elton John

Har man ikke oplevet Sir Elton John til en af hans koncerter, så er tiden nok ved at rinde ud. Da vi med sikke...

1. apr

Vi underholder med filmen An fei ta ming

Aftenens film er et romantisk drama fra Hong Kong hvor det ikke er helt nemt at være åbent homoseksuel.

31. mar