Foto Photo by Claudette Barius - © 2013 Columbia Pictures Industries, Inc. and Twentieth Century Fox Film Corporation.

The Monuments Men (DVD)

Af Tejs Ellesøe 16. juli 2014

Så har filmskaberen og skuespilleren George Clooney igen samlet et helt fantastisk hold af skuespillere til filmen The Monuments Men.

Skuespilleren George Clooney kan noget helt bestemt, og det ”bestemte” gør han også i denne film, Monumenternes Mænd, som er den danske titel på denne sandfærdige historie, der forgår i de sidste år af anden verdenskrig. Det bestemte som Clooney kan, er, at han kan sammensætte et fantastisk hold af skuespillere, og det ser vi her. Han selv spiller med, men det gør også Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett og John Goodman og mange flere. Det er simpelthen et hold, som er dømt til succes - lige som i Ocean-filmene, som der vist desværre ikke kommer flere af.

Sand historie
The Monuments Men er en af de fantastiske, sandfærdige historier, der gudskelov er blevet filmatiseret, takket været George Clooney, som selv har været med til at spille, instruere og skrive manuskript. Manuskriptet er skrevet på baggrund af The Rape of Europa og Robert Edsels bog  The Monuments Men.

Havde det ikke været for den kunstinteresserede Lynn H. Nicholas, der rent tilfældigt faldt over en nekrolog over en fransk kvinde, i filmen spillet af Cate Blanchett, så var Monumenternes Mænd aldrig blevet husket. Den franske kvinde, Claire Simone, arbejdede på et kunstmuseum og udspionerede nazisternes plyndren, og hun var med til at rede over 60.000 kunstværker, som ellers kunne være gået tabt for eftertiden.

Historisk skattejagt   
Umiddelbart kunne selve historien lyde en anelse kedelig, men det er den langt fra. George Clooney spiller kunsthistorikeren Frank Stokes, der udsendes af den amerikanske præsident Roosevelt for at være med til at samle og bevare de kunstskatte, nazisterne har stjålet gennem årene. Mens holdet går på jagt for at opspore de stjålne kunstværker, opsøger Matt Damon Claire Simone. Simone spilles som nævnt af Cate Blanchett, men der gik faktisk længe, før jeg opdagede, at det var hende. På et tidspunkt flirter de to, men det bliver ikke rigtigt til noget, og Damon er egentlig ret overflødig og spiller ikke særligt overbevisende i denne film. Så spiller den glade bamse John Goodman og funny face Bill Murray langt bedre og langt mere overbevisende.

Hele The Monuments Men-gruppen var nøje udvalgt til opgaven, og jeg føler også, at George Clooney nøje har valgt hver enkelt af de skuespillere, der er med i filmen. Det er ikke bare en sand historie, for den kan være nem nok at lave. Nej, vi får hver enkelt persons historie, om hvorfor de er med, og hvorfor lige de gerne vil være med til at sikre den bestemte historiske genstand.

Filmen er fyldt med spænding fra start til slut, og den kan varmt anbefales. Derfor får den 5 stjerner.

Har man mulighed for at vælge Blu-ray udgaven, skal man klart gøre det. Dels står den skarpere, dels er der mere ekstramateriale med.

Vi kan klart anbefale ekstramateriale som ”In their own words”, der er en fortælling af de rigtige The Monuments Men, dog kun 12 minutter.
 
 

Tjek os ud

Film

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingemann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr
Smukke Gamle Scene var ramme om Operaakademiets koncert.

Operaakademiets koncert afspejler tingenes tilstand i den professionelle operaverden

Sangernes varierende niveau, sygdom og lejlighedsvist også instruktørens misgreb gjorde Operaakademiets konc...

8. apr
Der er masser af knald på 80'er farver og fest i Grand Prix musicalen Vi maler byen rød med Musicalteatret.

Grand Prix musical er stadig et hit

Musicalteatret har igen sat musicalen Vi maler byen rød op, og den er da også teatrets største succes gennem t...

7. apr