Det Kongelige Kapel på plads til koncert på Operaen., Foto Christian Als

En Nielsen og to russere

Af Knud Arne Jürgensen 10. december 2019

Koncert i det helt store udtræk med Det Kongelige Kapel

Titel: Kapelkoncert

Sted: Operaen

Spilleperiode 4. december 2019

Danske Thomas Søndergård, der selv har en fortid som slagtøjsspiller i Det Kongelige Kapel, og i dag er en højt skattet musikchef for Royal Scottish National Orchestra og står midt i en omfattende international dirigentkarriere, var anfører af december måneds kapelkoncert på Operaens koncertscene. Få steder kommer nationalscenens fulde orkester til så god og fuld ret, akustisk som visuelt, som netop her.

Koncertens repertoire spændte fra Carl Nielsens relativt korte, men uhyre stemningsfyldte Helios-ouverture fra 1903, over Rachmaninovs 2. klaverkoncert fra 1901 (med den koreanske pianist Yekwon Sunwook som en blændende omend lidt for mekanisk regelret solist) til Musorkijs suite Udstillingsbilleder (fra 1874). Vi bevægede os med andre ord musikalsk baglæns i tid, men på en mærkelig vis føltes rejsen mere som en bevægelse frem ad modernitetens musikalske stier. Det skyldtes måske mest af alt, at Musorskijs Udstillingsbilleder blev opført i Maurice Ravels formidable orkestrale arrangement fra 1922.

Ravel formår med sit orkestrale arrangement at skabe en tidløs modernitet ud af Musorskijs værk, der bringer mindelser om Igor Stravisnkijs i dag nærmest klassiske ballet-orkesterværk Ildfuglen fra 1910.

Alle tre værker blev med sikker fornemmelse for især overgangene formidlet af Søndergård i tæt dialog med samtlige kapellets instrumentgrupper. Måske er denne dirigents sikreste talent netop at formgive de musikalske og dynamiske overgange i en plastisk sjældent overbevisende måde, der får værkerne til at ånde og pulsere i selv de mest sarte passager.

Lidt mod Søndergårds intentioner syntes den koreanske stjernepianists solospil i Rachmaninovs virtuose klaverkoncert at være, idet netop hans pianistiske overgange kontrasterede med orkesterspillet mere end godt var. Rachmaninovs ønskede ikke sit klaverspil som en modpol til orkestret, men snarere som en intens lyrisk symbiose. Det kom ikke til sin ret i denne ellers teknisk overbevisende udførelse af koncerten.

Nielsens Helios-ouverture, der beskriver solens opstigen og vej over himmelbuen til den igen sænker sig i det sortblå hav i antikkens Grækenland, virkede i sammenstillingen med Rachmaninovs og Musorskijs storladne værker som et lidt statisk klangligt forløb af mere germansk karakter end just klassisk i sin natur, og orkesterspillet var her lidt for skarptskårent med sin dynamik og klang. Kapelkoncerten, der samlet set var blevet udlovet som bestående af ”De mest elskede klassikere”, vakte som pr-betegnelse en vis skepsis hos undertegnede. For hvad gør en klassiker mere elsket end andre? På trods af denne uheldige og unødvendige markedsføring kom programmet dog fuldt i hus takket være Søndergårds stærke greb om orkestret og især hans fine formgivning af værkernes mest sarte overgange.

Tjek os ud

Musik

Annonce

Skræddersyede drinks i hemmelig kælder

Er niche-gin og special-tonic ved at være et overstået stadie? Så er det måske tid at besøge Kyros & Co i Tegl...

Jeg er så gammeldags at jeg helst skal have min bil med – ALLE steder. I aftes førte det ti...

Jagten på den ultimative sommerdessert

Sol, sommer og gode desserter på Madklubbens to restauranter Bistro Royal og Brasserie Royal.

Selvom den danske sommer altid på en eller anden måde er et godt samtale emne, handler den som regel mest om r...

Danserne fra Dansk Danseteater som Nattergale i den nye forestilling på Takkelloftet.

Dansende nattergale

Dansk Danseteater har taget Nattergalen under behandling - både eventyret af H.C. Andersen og det for danskere...

23. jan
Annette Heick er aftenens funklende stjerne i den lidt tamme udgave af succes-musicalen Mamma Mia i Tivolis Koncertsal.

Annette Heick sejrer!

Mamma Mia er tilbage i Tivolis Koncertsal efter ti år - det er desværre i en noget tam og trist udgave hvor de...

23. jan

Kan du genkende en psykopat?

Med udgangspunkt i en eks-kærestes personlighedsforstyrrelsen; Narcissistic Personality Disorder(NPD) - i dag...

22. jan
Anders Juul er imponerende stærk i monologen Jeg Løber på Det Kongelige Teater.

Sorgfuld løbetur

Det Kongelige Teater har igen Line Mørkebys stærke teaterudgave af Anders Lengarth Schmidts tekst på plakaten....

20. jan