FotoFacebook Božo Vrećo

Božo Vrećo - queer på bosnisk

Af Elvir Pelešević 29. oktober 2016

Navnet Božo Vrećo siger formodentlig den almindelige dansker ikke ret meget, men i det tidligere Jugoslavien er det en kunstner, der skaber overskrifter. I går aftes var han forbi Malmö.

Vrećo er 33 år og kommer fra den bosniske by Foča. Som ung rejste han til Beograd for at studere arkæologi. Under sit ophold i Serbiens hovedstad begyndte Vrećo at interessere sig for den traditionelle bosniske folkesang sevdalinka, som langsomt var ved at forsvinde fra den bosniske musikscene, da de unge generationer af bosniske musikere søgte inspiration andre steder. Vrećo definerede det som sin mission at rede sevdalinka fra at gå i glemmebogen, hvorfor han gik i gang med at indsamle gamle tekster og sange, som aldrig tidligere har været udgivet. Vrećo begyndte også selv at skrive sevdalinka. Til sidst fuldførte han sin rejse gennem historien og traditionerne ved for nogle år at flytte til sevdalinkas vugge - Bosniens hovedstad Sarajevo. 

Božo Vrećo er kontroversiel for det område, hvor han lever og arbejder, på flere måder. På papiret er han af serbisk-ortodoks forbindelse, mens sevdalinka er en typisk efterlevn fra den bosnisk-muslimske tradition. Vrećo har dog tidligere undestreget, at han ikke kun tilhører en religion, men alle de religioner, som findes i Bosnien. Det, der gør Vrećo meget "anderledes" er hans udseende: han optræder i kjoler og højhælede sko og han bruger sminke og halskæder til kvinder. Kunstneren mener, at han på den måde lettere kan leve sig ind i teksterne, som ofte handler om kvinder. Vrećos image har skabt en stor debat i et land og i en region, hvor adskillelsen mellem mand- og kvinderolle er skarp og stereotyp, og hvor en hver antydning og udstilling af homoseksualitet især i det offentlige rum hårdt fordømmes, latterliggøres og blåstemples som frastødende og syg. 

Vrećo definirerer sig selv hverken som en mand eller en kvinde. Han mener faktisk, at alle mennesker er begge dele, men at familie, arbejde, omgivelser og andre omstændigheder gør det svært for dem at udleve deres dualitet. Vrećo har mange gange sagt, at hans mor er hans store inspirationskilde i livet og især hendes budskab til ham om, at han skal være sig selv, fordi han er født sådan, og ikke fordi samfundet har gjort ham til den, han er. 

Man kan sige, at Vrećo gennem sin kunst og sin væremåde hylder friheden og retten til frit at udtrykke sig og være sig selv. Det kunne også både opleves og mærkes på tætteste hold i går aftes, da han optrådte i Konserthus (Malmö Live) i Malmö. Vrećo formåede at skabe en fantastisk intim stemning, fyldt med nærvær, hvor der var plads til at synge med, danse, klappe, grine, være ked af det og græde. Den mest intense følelse denne aften var dog følelsen af kærlighed: kærlighed over for sine medmennesker og kærlighed til sig selv. 

Du kan se en af Božo Vrećos seneste videoer, Pašana, her: https://youtu.be/3hIQeY9ev4c

Tjek os ud

Musik

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr
Smukke Gamle Scene var ramme om Operaakademiets koncert.

Operaakademiets koncert afspejler tingenes tilstand i den professionelle operaverden

Sangernes varierende niveau, sygdom og lejlighedsvist også instruktørens misgreb gjorde Operaakademiets konc...

8. apr
Der er masser af knald på 80'er farver og fest i Grand Prix musicalen Vi maler byen rød med Musicalteatret.

Grand Prix musical er stadig et hit

Musicalteatret har igen sat musicalen Vi maler byen rød op, og den er da også teatrets største succes gennem t...

7. apr
Händels oratorie Saul er blevet en flot operaproduktion på Operaen.

Flot sceneudgave af Händels barokoratorie om Kong Saul

Operaen har set rigtigt med igen at invitere den visonære operainstruktør Barrie Kosky til København. Ligesom ...

24. mar