Carmen-backstage. De kongelige balletdansere i arbejdstøjet i munter men overflødig Carmen-ballet på Kongen Nytorv., Foto Per Morten Abrahamsen

Fragmenteret og flimrende Carmen-ballet

Af Per Lundsgaard 30. september 2018

Den Kongelige Ballet udfolder sig lystigt i Marcos Moraus balletudgave af Carmen, men man kan sætte et stort spørgsmålstegn ved om den har noget at gøre i Nationalballettens sparsomme klassiske repertoire. 

Titel:
Carmen

Teater:
Det Kongelige Teater
Gamle Scene

Spilleperiode:
28. sep - 1. nov 2018

Der er ikke meget Carmen i denne balletudgave – der er heller ikke megen ballet. Vi er i et filmstudie hvor man er i gang med at optage noget der kunne ligne fragmenter til en Carmen-film. Et stort lærred der dækker det øverste af sceneåbningen viser os hvad kameraet fanger – et kamera der konstant kører frem og tilbage på forscenen og ofte delvist dækker for danserne. Det kan så have sine fordele da det ikke er præcision der er i højsædet denne aften. 

Præcision er ellers hvad Marcos Moraus svære – men beskedne –koreografi behøver. Alt for ofte måtte man opgive at se på helheden men begynde at se på de enkelte dansere – ganske enkelt fordi øjet ikke magtede at se den unødige flagren af arme og ben danserne udsatte os for. 

Heldigvis var der masser af gode enkeltpræstationer hos et kompagni der synes at more sig med stilen og koreografien. Der blev også spillet filmisk neddæmpet med små detaljer hvilket ikke nødvendigvis ligger lige til højrebenet for en balletdanser. Til gengæld gik det ikke så godt når danserne skulle sige replikker. Det synes også at være en falliterklæring for balletten og dansen som kunstart at den må ty til andre kunstarter for at virke fornyende. 

Men jeg må indrømme at jeg faktisk følte mig godt underholdt aftenen igennem. Man kan diskutere om forestillingen havde så meget på hjerte at man behøvede en pause. Der skete nemlig ikke nogen særlig ændring i de pudseløjerlige indslag før til allersidst hvor man pludselig skulle have klistret en Carmen-slutning på. Carmen som en slags sidehistorie. 

Man bør også diskutere om en nationalballet der ikke flotter sig med et særligt stort klassisk repertoire, skal bruge en masse af statens og vores skattepenge på en produktion som denne. Ville man hellere have set Roland Petits Carmen? Ja - eller Liam Scarletts version der lige har spilet med succes hos Den Norske Nationalballet? I den grad JA! Vi fik så i stedet en pjattet omgang ingenting. Det tror jeg aldrig man ville have budt sit publikum på f.eks. Covent Garden. 

Danserne var enkeltvis en fornøjelse. Kizzy Matiakis var en skøn primadonna, Esther Lee Wilkinson en pukkelrygget ditto af slagsen. Alexander Bozinoff dansede en smuk solo og en endnu smukkere duet med Ida Praetorius (selvom han ikke var Don José til hendes Carmen?). Orkestret muntrede sig også i graven med masser af spansk fest i musikken under ledelse af Tim Murray. 

Festligt, flimrende fornøjeligt og forglemmeligt – alt det Carmen ikke er!

Tjek os ud

Teater

Annonce

Skræddersyede drinks i hemmelig kælder

Er niche-gin og special-tonic ved at være et overstået stadie? Så er det måske tid at besøge Kyros & Co i Tegl...

Jeg er så gammeldags at jeg helst skal have min bil med – ALLE steder. I aftes førte det ti...

Jagten på den ultimative sommerdessert

Sol, sommer og gode desserter på Madklubbens to restauranter Bistro Royal og Brasserie Royal.

Selvom den danske sommer altid på en eller anden måde er et godt samtale emne, handler den som regel mest om r...

Der er russisk Svaneballet for alle pengene på Det Ny Teater med en ægte primaballerina i hovedrollen.

Russisk Svanedrama

På Det Ny Teater har man inviteret Sankt Petersborg Balletteater på besøg med en ærkerussisk udgave af balletk...

24. maj
De festlige og velsyngende medvirkende i kabareten Oh Baby It's Cole der lige nu spiller i Krudttønden.

Be-dejligt!

Lille Cole Porter kabaret i Krudtønden er fuld af smittende godt humør og kærligt genhør med en masse fantasti...

20. maj
Balletten i operaen Nixon in China er en af forestillingens stærke scener.

En bog! En bog! En bog! En bog!

Det er Maos Lille Røde der synges om i operaen Nixon in China om den amerikanske præsidents møde med den kines...

14. maj

Hip Hurra for Bamsefar

Dyrene i Hakkebakkeskoven er endnu engang på børneplakaten, og denne gang er det Teater V der i samarbejde med...

11. maj