Jens Albinus (tv) er på Husets Teater en fremragende formidler af Primus Levis (th) øjenvidne skildringer fra koncentrationslejren Auschwitz i slutningen af anden verdenskrig., Foto Husets Teater

Hjertegribende stærkt solo-teater på Husets Teater

Af Per Lundsgaard 6. april 2019

Stærk og sårbar står Jens Albinus alene på den bare scene på Husets Teater - og det er teater der sætter sig i kroppen længe efter man har forladt teatret. 

Titel:
Hvis dette er et menneske

Teater:
Husets Teater

Spilleperiode:
30. marts - 13. april, samt 1. - 15. maj

Tidligere på året havde Husets Teater selveste Hitler på scenen i forestillingen Mit forsømte forår – en slags gysende forsvarstale for den diabolske diktator. Nu står så den diametrale modsætning på samme scene: en overlende fra koncentrationslejren Auschwitz. 

Jens Albinius viser os hvordan man systematisk kan nedbryde mentalt stærke mennesker til noget der ligner basalt tænkende dyr. En gribende og uafrysteligt vigtig fortælling om at miste sin menneskelighed. 

Det kan være svært for os moderne menneskere at sætte os ind i uhyrlighederne i Auschwitz og de andre arbejds- og koncentrationslejre nazisterne oprettede, men man føler smerten hos Jens Albinius, og man føler hvordan dagligdagen kommer til at dreje sig mere og mere om at få den ekstra potion suppe og at overleve lejrens principper om liv eller død hver eneste dag.

Rørende er det da Primo Levis - som Jens Albinius låner sin krop og sjæl – pludselig midt i al den daglige nedbrydning af det menneske han engang var – på vej til at hente den daglige ration suppe, kommer i snak med en medfange og går i gang med at oversætte Dantes guddommelige komedie , og dermed pludselig kommer til at føle sig som et menneske igen, men også opdager hvor meget af ham selv der er forsvundet. 

Det er vigtigt en gang i mellem at blive mindet om de uhyrligheder der har fundet sted – at blive konfronteret med historien, lære af den og huske den. 

Det kan være ubehageligt, og i Jens Albinus personificering bliver Primo Levis, der er fortælleren og det overlevende øjenvidne, lyslevende for os. Det er smukt og uhyggeligt stærkt at overvære. 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Skræddersyede drinks i hemmelig kælder

Er niche-gin og special-tonic ved at være et overstået stadie? Så er det måske tid at besøge Kyros & Co i Tegl...

Jeg er så gammeldags at jeg helst skal have min bil med – ALLE steder. I aftes førte det ti...

Jagten på den ultimative sommerdessert

Sol, sommer og gode desserter på Madklubbens to restauranter Bistro Royal og Brasserie Royal.

Selvom den danske sommer altid på en eller anden måde er et godt samtale emne, handler den som regel mest om r...

Taron Egerton i titelrollen er eneste formildende omstændighed i jammerlig ny indspilning af myten om manden der tog fra de rige for at give til de fattige.

Robin Hood skyder forbi

Den nyeste filmudgave om Robin Hood skyder forbi målet og ender som en meget rodet og forvrøvlet affære.

19. apr

Rufus holder 20 års jubilæum

Den 45-årige canadiske singer/songwriter Rufus Wainwright kommer til Danmark fredag den 19. April.

18. apr

Special: Fantastisk politisk korrekt og sjov serie

Netflix nye serie, Special, er næsten for politisk korrekt, men alligevel meget sjov.

18. apr
Kærligheden mellem Molly og Sam bliver brat afbrudt i musicalversionen af filmhittet Ghost - der lige nu spiller i Tivolis Koncertsal.

Spøgelser i keramikbutikken

Heltemus Productions udgave af musicalen Ghost skæmmes af en umanerlig klodset og grim scenografi.

15. apr