Paprika Steen som Tove Ditlevsen og Lars Brygman som Victor Andreasen inden dramaet for alvor går igang i den forrygende forestilling, Toves Værelse, på Folketeatret., Foto Thomas Petri

Hvem er bange for Tove Ditlevsen?

Af Per Lundsgaard 11. april 2019

Folketeatret har haft repremiere på Toves Værelse – en forestilling om Tove Ditlevsen og hendes stormfulde ægteskab med Victor Andreasen, en forestilling der har et sus af stjernekvalitet over sig.

Titel:
Toves Værelse

Teater:
Folketeatret

Spilleperiode:
6. april - 16. maj 2019

I første akt er det nærmest en konkurrent til Edward Albees berømte ægteskabsdrama Hvem er bange for Virginia Woolf – Hvem er bange for Tove Ditlevsen, kunne man fristes til at spørge. For hun er noget af en sammensat mundfuld at give sig i lag med – noget unge Klaus Rifbjerg får at føle denne aften hvor han er inviteret til middag hos Tove Ditlevsen.

Hendes mand Victor Andreasen, den berygtede chefredaktør på Ekstra Bladet der opfandt Side 9-pigen og mottoet "Ekstra Bladet - tør hvor andre tier", har efter et voldsomt og spydigt skænderi der vekslede mellem vrede, tilgivelse, kærlighed og afsky med Tove, forladt stuen før gæsterne til middagsselskabet ankommer. 

Der er flere afbud til aftenen så kun Klaus Rifbjerg dukker op. Han bliver vidne til en Tove Ditlevsen der ikke kan forlige sig med livet ude blandt andre mennesker: Hun trives bedst kunstnerisk når hun er indlagt. Det særegne og til tider bizarre forhold mellem Tove og hendes mand Victor rulles også ud foran Klaus Rifbjerg og os i salen der gyser og griner af de saftige og rammende replikker, mesterligt skrevet af Jakob Weis. Han har flere gange beriget Folketeatret med præcise og interessante portrætter af forskellige kulturpersonligheder fra Herman Bang til Liva Weel – og nu altså Tove Ditlevsen.

Kasper Wilton har iscenesat med en yderst raffineret sans for underspillet komedie med et smertende indre der først i glimtvis kigger frem, men som senere får frit spil og gør aftenen til en meget bevægende oplevelse.

At forestillingen lykkes så godt som den gør, skyldes selvfølgelig også at man har Paprika Steen i rollen som Tove Ditlevsen. Hun spiller rollen eminent med en masse fine nuancer – med en nøgen og hjerteskærende desperation over ikke at kunne klare dagligdagen der gør hendes personificering af Tove Ditlevsen så hudløst ærlig at vi ikke er i tvivl om at den rigtige vare står foran os. En stjerne i stjernespil – intet mindre.

Ved sin side har hun Lars Brygmann i rollen som Victor Andreasen. En på papiret modbydelig, manipulerende og voldelig mand – og Brygmann formår at vise den psykopatiske side sådan som Tove Ditlevsen udstillede ham i romanen Vilhelms Værelse – men også en rolig og velovervejet side, og man føler hans kærlighed til Tove Ditlevsen. Kasper Leisner er fin som den noget roligere Klaus Rifbjerg, og Bente Eskesen morer som trist husbestyrerinde. 

Det hele foregår i Stine Martinsens scenografi, og vi har virkelig fornemmelsen af at opleve teater i topklasse.

 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Skræddersyede drinks i hemmelig kælder

Er niche-gin og special-tonic ved at være et overstået stadie? Så er det måske tid at besøge Kyros & Co i Tegl...

Jeg er så gammeldags at jeg helst skal have min bil med – ALLE steder. I aftes førte det ti...

Jagten på den ultimative sommerdessert

Sol, sommer og gode desserter på Madklubbens to restauranter Bistro Royal og Brasserie Royal.

Selvom den danske sommer altid på en eller anden måde er et godt samtale emne, handler den som regel mest om r...

Taron Egerton i titelrollen er eneste formildende omstændighed i jammerlig ny indspilning af myten om manden der tog fra de rige for at give til de fattige.

Robin Hood skyder forbi

Den nyeste filmudgave om Robin Hood skyder forbi målet og ender som en meget rodet og forvrøvlet affære.

19. apr

Rufus holder 20 års jubilæum

Den 45-årige canadiske singer/songwriter Rufus Wainwright kommer til Danmark fredag den 19. April.

18. apr

Special: Fantastisk politisk korrekt og sjov serie

Netflix nye serie, Special, er næsten for politisk korrekt, men alligevel meget sjov.

18. apr
Kærligheden mellem Molly og Sam bliver brat afbrudt i musicalversionen af filmhittet Ghost - der lige nu spiller i Tivolis Koncertsal.

Spøgelser i keramikbutikken

Heltemus Productions udgave af musicalen Ghost skæmmes af en umanerlig klodset og grim scenografi.

15. apr