Paprika Steen som Tove Ditlevsen og Lars Brygman som Victor Andreasen inden dramaet for alvor går igang i den forrygende forestilling, Toves Værelse, på Folketeatret., Foto Thomas Petri

Hvem er bange for Tove Ditlevsen?

Af Per Lundsgaard 11. april 2019

Folketeatret har haft repremiere på Toves Værelse – en forestilling om Tove Ditlevsen og hendes stormfulde ægteskab med Victor Andreasen, en forestilling der har et sus af stjernekvalitet over sig.

Titel:
Toves Værelse

Teater:
Folketeatret

Spilleperiode:
6. april - 16. maj 2019

I første akt er det nærmest en konkurrent til Edward Albees berømte ægteskabsdrama Hvem er bange for Virginia Woolf – Hvem er bange for Tove Ditlevsen, kunne man fristes til at spørge. For hun er noget af en sammensat mundfuld at give sig i lag med – noget unge Klaus Rifbjerg får at føle denne aften hvor han er inviteret til middag hos Tove Ditlevsen.

Hendes mand Victor Andreasen, den berygtede chefredaktør på Ekstra Bladet der opfandt Side 9-pigen og mottoet "Ekstra Bladet - tør hvor andre tier", har efter et voldsomt og spydigt skænderi der vekslede mellem vrede, tilgivelse, kærlighed og afsky med Tove, forladt stuen før gæsterne til middagsselskabet ankommer. 

Der er flere afbud til aftenen så kun Klaus Rifbjerg dukker op. Han bliver vidne til en Tove Ditlevsen der ikke kan forlige sig med livet ude blandt andre mennesker: Hun trives bedst kunstnerisk når hun er indlagt. Det særegne og til tider bizarre forhold mellem Tove og hendes mand Victor rulles også ud foran Klaus Rifbjerg og os i salen der gyser og griner af de saftige og rammende replikker, mesterligt skrevet af Jakob Weis. Han har flere gange beriget Folketeatret med præcise og interessante portrætter af forskellige kulturpersonligheder fra Herman Bang til Liva Weel – og nu altså Tove Ditlevsen.

Kasper Wilton har iscenesat med en yderst raffineret sans for underspillet komedie med et smertende indre der først i glimtvis kigger frem, men som senere får frit spil og gør aftenen til en meget bevægende oplevelse.

At forestillingen lykkes så godt som den gør, skyldes selvfølgelig også at man har Paprika Steen i rollen som Tove Ditlevsen. Hun spiller rollen eminent med en masse fine nuancer – med en nøgen og hjerteskærende desperation over ikke at kunne klare dagligdagen der gør hendes personificering af Tove Ditlevsen så hudløst ærlig at vi ikke er i tvivl om at den rigtige vare står foran os. En stjerne i stjernespil – intet mindre.

Ved sin side har hun Lars Brygmann i rollen som Victor Andreasen. En på papiret modbydelig, manipulerende og voldelig mand – og Brygmann formår at vise den psykopatiske side sådan som Tove Ditlevsen udstillede ham i romanen Vilhelms Værelse – men også en rolig og velovervejet side, og man føler hans kærlighed til Tove Ditlevsen. Kasper Leisner er fin som den noget roligere Klaus Rifbjerg, og Bente Eskesen morer som trist husbestyrerinde. 

Det hele foregår i Stine Martinsens scenografi, og vi har virkelig fornemmelsen af at opleve teater i topklasse.

 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Velværeoplevelse på Comwell Borupgaard

Luksus med luksus, hvem elsker ikke en omgang spa og velvære, og med det triste vejr vi havde i janaur, så fik...

Man skal altid huske at behandle sin krop ordentligt, betragt den som et tempel siges der. Vi kender også...

Skræddersyede drinks i hemmelig kælder

Er niche-gin og special-tonic ved at være et overstået stadie? Så er det måske tid at besøge Kyros & Co i Tegl...

Jeg er så gammeldags at jeg helst skal have min bil med – ALLE steder. I aftes førte det ti...

Man prøver med store kjoler og fejende vals - men Vild med dans - the musical, ender med at blive en meget tam og pinlig affære.

Pinligt danseshow

Vild med dans - the musical på Østre Gasværk er ingen musical - og den er tilsyneladende heller ikke særlig vi...

24. feb

Vigtig film om transkønnet familiefar

Malou Reymann debuterer med hjertevarmt drama om en gennemsnitlig familiefar, der springer ud som transkønnet....

20. feb
Peter Schrøder og Kurt Ravn er kærlige som de to livskloge sygdomsmærkede mænd i Folketeatrets forestilling 2 på tur.

Underfundig teatertur

Folketeatret sender 2 på tur rundt i landet inden den underfundige og livskloge forestilling ender i Nørregade...

19. feb

Sam Smith fejrer Valentinsdag med en ny sang om kærestesorg

Valentinsdag, som også defineres som de elskendes dag, er den dag på året, der plejer at være fyldt med roser ...

14. feb