Ida Praetorius og Ryan Tomash er begge forrygende i det store romantiske balletdrama Kameliadamen på Det Kongelige Teater., Foto Henrik Stenberg

Berusende balletdrama

Af Per Lundsgaard 27. maj 2019

John Neumeiers udgave af Kameliadamen er så tæt på et perfekt balletdrama man kan komme – og den er yderst veludført i Den Kongelige Ballets genopsætning.

Titel:
Kameliadamen

Teater:
Det Kongelige Teater
Gamle Scene

Spilleperiode:
24. maj - 7. juni 2019

Jeg indrømmer at jeg har en forkærlighed for de store romantiske handlingsballetter såsom Manon (Kenneth MacMillan), Onegin (John Cranko) og især Kameliadamen af John Neumeier som man lige nu er så heldig at kunne opleve på Gamle Scene. 

Balletten som kunstart kan formidle de store berusende følelser på en ganske speciel måde der kan få hele kroppen med på en følelsesmæssig rutsjetur – især hvis det er danset med følelse og skarp teknik. Det er Kameliadamen heldigvis også denne gang på Den Kongelige Ballet.

Sidste gang den var oppe var det også Ida Praetorius der fik chancen i titelrollen som kurtisanen Marguerite Gautier. Dengang syntes mange hun var for ung til rollen. Jeg syntes dengang hun var ganske henrivende – også i sit samspil med Andreas Kaas som hendes unge elsker Armand. Nu har hun dog fået en modenhed over sig som bare gør hende endnu bedre i rollen. Denne gang er hendes elsker den unge, nye amerikanske danser Ryan Tomash, og deres samspil – og ikke mindst modspil – er uovertruffent. Han er elegant og viser tydeligt hvordan både kærligheden og jalousien rammer ned i ham. Der er en ungdom og en vildskab over hans måde at danse på der i den grad er med til at løfte forestillingen op på et højt emotionelt plan. Ida Praetorius viser på smukkeste vis hvordan kærligheden bryder igennem Marguerites professionelle, pikante facade, og hendes sidste scene tror jeg ikke jeg har set udført smukkere af efterhånden en del danserinder jeg har set i rollen.

Rundt om de to har Den Kongelige Ballet samlet et hold der på fornemste vis bakker op om hovedparret. 

Silvia Selvini og Marcin Kupinski er Manon Lescaut og Des Grieux – det par som Marguerite og Armand ser i teatret sammen, og som spejler deres historie på godt og ondt. Et flot dramaturgisk trick af John Neumeier – begge danser rollerne aldeles overbevisende. 

Jón Axel Fransson kurtiserer os alle med sin frække solo i anden akt med både pisk og hoftevrid, og Wilma Giglio flirter på lystig vis. 

John Neumeier tager sig sin tid i trin og fortælling, og det er en nydelse at overvære hans eminente måde at formidle følelser og tanker på. Det kræver naturligvis at der er dansere der kan formidle det, og her er vi ovenud velforsynede på Det Kongelige Ballet. Det er ydermere en nydelse at høre Alison Smith fortolke Chopins smukke klavermusik der er en vigtig faktor i fortællingen af dramaet.

Flottere balletaften får man sjældent!

Tjek os ud

Teater

Annonce

Skræddersyede drinks i hemmelig kælder

Er niche-gin og special-tonic ved at være et overstået stadie? Så er det måske tid at besøge Kyros & Co i Tegl...

Jeg er så gammeldags at jeg helst skal have min bil med – ALLE steder. I aftes førte det ti...

Jagten på den ultimative sommerdessert

Sol, sommer og gode desserter på Madklubbens to restauranter Bistro Royal og Brasserie Royal.

Selvom den danske sommer altid på en eller anden måde er et godt samtale emne, handler den som regel mest om r...

Der er fuld skrue på det overdådige visuelle i repremieren på Prinsen af Egypten med Fredericia Teater på Det Kongelige Teater.

Betagende flot bibelmusical på Gamle Scene

Fredericia Teater er endnu engang rykket ind på Gamle Scene med musicalen Prinsen af Egytpen der havde verdens...

22. jun
Martin Knudsen, Kim Hammelsvang og Liselotte Krogager har det sjovt på scenen og det smitter ned til folk i salen på Ganløse Kro.

Smittende godt humør i Ganløse

Gansløse Revyen holder til på den hyggelige Ganløse Kro og er – også i år – garant for smittende, hjertevarmt ...

17. jun
Der er masser af spænding og flot samspil mellem Jessica Lyall og Stefanos Bizas i det nye dansedrama About Miss Julie med Dansk Danseteater.

Frøken Julies fald af pinden

Dansk Danseteater er heldige at have den amerikanske koreograf Stephen Shropshire på repertoiret for det er al...

16. jun

Et værdigt farvel til Elton John

Royal Arena var her til aften rammen om en helt særlig koncert, nemlig Elton Johns afskedskoncert. Et festfyrv...

7. jun