Det er storladent teater på lille plads når Teater Sort/Hvid spiller Goethes Den unge Werthres lidelser i en passioneret opsætning., Foto Zuhal Kocan

Det melankolske selvmord

Af Per Lundsgaard 4. februar 2020

På Teater Sort/Hvid har vi fornøjelsen at se Den unge Werthers lidelser i en betagende moderne opsætning i samarbejde med Aarhus Teater. 

Titel: Den unge Werthers lidelser

Teater: Sort/Hvid

Spilleperiode: 30. januar - 22. februar

Goethe skrev sin historie om den unge Werther og hans kærlighedskvaler tilbage i 1774, og den var startskuddet til en bølge af romantiske selvmord gennem Europa i romantikkens 1800-tal. De mest berømte er nok Mayerling hvor den østrigske kronprins myrdede sin elskede Mary Vetsera og sig selv fordi de ikke måtte få hinanden og herhjemme er den ulykkelige kærlighedstragedie med Elvira Madigan og Sixten Sparres selvmord også inspireret af Mayerling og Goethes roman - bogen blev også forbudt i København grundet frygten for de mange selvmord der kom i dens kølvand.

Når man ser Sort/Hvids og Aarhus Teaters udgave af Goethes brevroman - dvs. at romanen er skrevet i brevform som var meget populært i romantikken, bl.a. er Pushkins Eugen Onegin som også er om ulykkelig kærlighed også skrevet i brevform - så forstår man godt den indvirken romanen kan have haft på unge ulykkeligt forelskede melankolikere. 

Teksten forklarerer eminent den tungsindige, eftertænksomme, voldsomme melankolske tankegang modsat den optimistiske, rationelle og overfladiske tilgang til livet. I de to ender står Werther og Albert og imellem dem kvinden Lotte som den ene er forelsket i og den anden forlovet med. 

Wethers forelskelse er nærmest en ufravigelig kompliceret besættelse og Aberts er pligtsom og ligetil. Sargun Oshana har iscenesat moderne men med en trofasthed overfor Goethes tekst og intentioner. Det hele er så natuligt flydende at selv stand-up med mikrofon og videofilm på et gammelt TV føles som det mest naturlige i den historie fra 1770' erne der bliver fortalt. Det skyldes også især de tre skuespillere på scenen. Genialt at finde to mænd der ligner hinanden som to alen af et stykke som Werther og Albert - de begynder og ender også som sammenhængende personligheder. Klassisk smukke er både Simon Mathhew og Alexander Mayah Larsen, som to perfekte eksponenter for den romantiske periode fortællingen foregår i, og begge med en passion i blikket, hos Simon Matthew en forurettet og lidende, hos Alexander Mayah Larsen en uforstående, bange og vred. Sara Viktoria Bjerregård er kvinden i midten - med en en stor gribende indlevelse formidler hun Lottes følelser og tanker da det går op for hende hvilket farligt spil hun er fanget midt i. 

Hele forestillingen i gennem sørger Di Garbi for at vi har den helt rigtige musikalske underlægning der i den grad er med til at gøre historien endu mere forståelig og gribende for os som publikum. 

Det er en stor teateraften på en lille scene, hvor det er imponerende hvor godt og storladent Nathalie Mellbyes scenografi virker. 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr