Det er et meget interessant tema og måde at formidle
det på hos teatergruppen Paradox på Nørrebro Teater.
TITEL:
Welcome to Denmark
TEATER:
Nørrebro Teater
Paradox Entertainment
SPILLEPERIODE:
28. februar – 1. marts 2017
Derefter turne
Vi er med som en del af Flygtningenævnet. Her skal man tage stilling til en virkelig sag om asyl. Sagen drejer sig om en ung mand, der er flygtet fra Uganda på grund af sin homoseksualitet og de farer, der er forbundet med at være homoseksuel i Uganda – et af de mest homofobiske lande i verden. Der bliver nærmest opfordret til at slå homoseksuelle ihjel – og det er strafbart at udleve sin homoseksualitet.
Udlændingestyrelsen har givet afslag på ansøgningen, da den mener, at der er divergerende og mangelfulde oplysninger i den påståede sag, og der er skepsis over for mandens påståede seksuelle observans.
Det interessante er, at advokaten for asylansøgeren først har fået ordet – og det samme har asylansøgeren. Straks har hele salen sympati for vedkommende, for vi er et meget politisk korrekt publikum denne eftermiddag på Nørrebro Teater. Der hisses også lidt af Udlændingestyrelsen, da den kommer på banen og begynder at stille spørgsmål til ansøgeren – samt at spørge ind til seksualiteten og intime detaljer. Men vi bliver klogere, for der kan reelt være tvivl, og en del ansøgere lyver af forskellige årsager for at få asyl – også om deres seksualitet.
Det er rigtig skønt at have et virkeligt medlem af Flygtningenævnet på scenen. Thomas Gammeltoft-Hansen er en aldeles glimrende tovholder på seancen. Både publikumsspørgsmål og tiden overholdes. Det kunne ellers trække ud, og heldigvis blev der givet ledetråde, så spørgsmål og kommentarer fra publikum ikke blev alt for tåbelige eller ensidige.
Alle var fanget at situationen, historien og konceptet. En øjenåbner for mange, og en utroligt vigtig forestilling som mange burde se, for at få et indblik i, hvordan denne svære og ofte udskældte udvælgelsesprocedure foregår. Hvem skal have asyl og hvorfor? Vi erfarer, at det oftest drejer sig om troværdighed hos ansøger – og det kan jo opfattes meget individuelt. Til sidst skal vi som publikum stemme, om vedkommende skal have asyl eller ej – ligesom i det rigtige råd. Denne dag valgte vi ja – men var det rigtigt valgt?