Olaf Johannessen brillere som både barber og diktator i teaterversionen af Chaplins mesterværk fra 1940., Foto Büro Jantzen

Heil Johannessen

Af Per Lundsgaard 27. september 2017

Det er imponerende hvad Olaf Johannessen præsterer i Diktatoren på Nørrebro Teater - og imponerende hvor god en forestilling det er blevet.

Titel:
Diktatoren

Teater:
Nørrebro Teater

Spilleperiode:
21. september - 29. oktober 2017

Nørrebro Teater har skabt en forestilling med Diktatoren der tager en gammel film fra 1940 og loyalt og nænsomt gør den moderne. Der er masser af respekt til Chaplins film og til Chaplins figur, som Olaf Johannessen gør helt til sin egen med små præcise og kærlige hilsner til Chaplin. Det er en imponerende flot præstation at turde give sig i kast med en så kendt figurtegning - og have modet til at kopiere enkelte steder - men bibeholde sit eget aftryk. Skiftet mellem barberen og dikatoren er skarpt og præcist, og passionen, håbet og bønnen spirer frem i den sidste tale som Johannessen holder på scenen. Smukt og rørende.

Omkring Johannessen er der sprudlende godt spil af de øvrige medvirkende i Nikolaj Cederholms sikre iscenesættelse af Chaplins mesterværk fra 1940. Skulle nogen være i tvivl om handlingen - handler den om en jødisk barber der vågner efter 20 år i koma og med hukommelsestab. Han vender hjem til sin barbersalon men må se den lejet ud til den unge, friske, og selvstændige Hannah. Han ligner til forveksling landets nye diktator Hynkel som er i gang med en storstilet jødeforføgelse og ny verdenskrig. 

Det er grovkornet komik og satire langt hen ad vejen - på en flot sort/hvid/grå scene som effektivt udnyttes til de mange steder forestillingen foregår. Ved pianoet sidder Olivier Antunes og spiller underlægningsmusik under hele forestillingen. Det er med til at give en kærlig og effektfuld hilsen tilbage til Chaplins film. Foruden musikledsagelse er Antunes også leveringsdygtig i et utal af lydeffekter.

Som med al god komedie og underholdning ligger der et alvorligt lag under overfladen. Referencerne til nutidens fremmedhad og tåbelige diktatorlignende præsidenter er klare - men heldigvis ikke presset ned over os. Cederholm har klogeligt tænkt at vi som publikummer godt kan regne ud hvad pointen er uden at den skal skæres ud i pap - tak for det!

Det er sjovt, tankevækkende og godt teater på Nørrebro - som fortjener et stort publikum den næste måndes tid.

Tjek os ud

Teater

Annonce

Dit Tivoli har stadig åben

Selvom Tivoli har lukket ned for forlystelserne i vinterperioden, er der stadig åbent for gourmetforlystels...

Du kan godt glemme alt om at skulle snige dig langs Tivolis mure for at finde den hemmelige indgang til alverd...

Det danske romeventyr

Alle veje fører til Rom. Rom blev ikke bygget på en dag. Vi kender alle de små ordsprog, vi bruger i hverdagen...

Rom eller Rum, hvordan du nu har lyst til at stave det(alle veje føre alligevel til det samme). Rom er ...

Det nye hold af strandhelte i Baywatch filmen.

Strandhalløj uden megen mening

Den gamle serie, Baywatch, har fået et comeback med denne nye film om de frygtløse livreddere – men det bliver...

12. okt
Chris Pine og Gal Gadot er en homogent og velfungerende hovedpar i filmen Wonder Woman.

Knald på kvindekampen

Det er Indiana Jones møder superhelt og græsk mytologi i Wonder Woman der suser afsted i rask tempo med flotte...

12. okt
Aftenens store positive overraskelse var Belle Blurr som fortjent blev nummer to i konkurrencen om at blive Nattens Dronning.

Fynsk Drag Show leverer varen

Nattens Dronning i Odense cementerer sin plads som det største dragshow i Danmark. 

8. okt
Der er masser af velfungerende komisk teamwork i Komedien, hvor alt går galt, der lige nu turnerer rundt i hele landet med Folketeatret.

Koks på scenen

Folketeatret har sendt en uforpligtende omgang spas på landevejen med Komedien hvor alt går galt - i aftes lag...

4. okt