Anders Budde Christensen og mads Hjulmand imponerer som Brødrene Brandes i den nye satire på Mungo Park. , Foto Bjarke Maccarthy

Mening med den rigtige mening

Af Per Lundsgaard 30. oktober 2017

Mungo Park i Allerød har budt ind til satirisk revy med verbale slag til de kulturradikale, men også et forsvar for humanismen og den gode smag.

Titel:
Fritz Hansen Folket

Teater:
Mungo Park

Spilleperiode:
28. okt - 11. dec 2017

Vi er i det Nordsjælland som teatret selv ligger i. Det mondæne hjem, med PH-lamper og Arne Jacobsen-møbler, god rødvin og jazzmusik på vinyl. Men den kulturradikale gruppe i befolkningen er i fare. De er blevet lidt til grin, umoderne og verdensfjerne. En race truet af en opkommende del af befolkningen der er mere til Birthe Kjær end Ella Fitzgerald. Det er en gruppe der står for skud i dansk teater lige nu, fra den barske Rocky på Husets Teater, over den lidt mislykkede The Cocka Hoola Company på Sort/Hvid, til nu en yderst vellykket satirisk cabaret-revy på Mungo Park.

Vi møder selveste Brandes-brødrene, Georg og Edvard, der er manet frem af en angst kulturradikal der sidder i sin Arne Jacobsen-svane, drikker rødvin og lytter til jazzen på grammofonen. Han er bange fordi han kan mærke at verden har skiftet mening. Det er ikke længere velset at gå i teatret, til performancekunst, at være humanist eller købe spelt-mel. Han har kaldt til samling i en lille gruppe bestående af hans datter, der er performance kunstner med mangeårig støtte fra Kulturstyrelsen, og gode veninde der er Teateanmelder på Politiken. Han skal udflyttes til Esbjerg grundet regeringens plan om at flytte 3900 statslige arbejdspladser til provinsen. Angsten for at skulle forlade det mondæne Nordsjælland og det gode liv med lækre specialiteter købt i nærområdet sætter gang i påkaldelsen af Georg og Edvard Brandes, efter han – uden held – har prøvet at erhverve sig Edvard Brandes dagbog til den lille gruppe ved en auktion. De to brødre var ophavsmændene til de moderne kulturradikale, det moderne gennembrud, ministre, teaterkritikere og grundlæggere af Politiken.

De to brødre gennemgår den kulturradikale historie med Josephine Bakers besøg i København i 1928 som et startskud til humanismen og accepten af andre kulturer, Poul Henningsen og PH lampen, hans Danmarksfilm og revytekster, Arne Jacobsen, Klaus Rifbjerg og andre. Men har nutidens kulturrradikale bedrevet noget selv? Eller lever de blot  videre på fortidens bedrifter? Er de blevet verdensfjerne, og ikke formået at følge med tidsånden?

Det er både et satirisk slag i bolledejen hos dem med de rigtige meninger og smag, et opråb til samme og et forsvar for humanismen, respekten for andre og retten til at lave kunst der ikke henvender sig til de mange. En rap og tankevækkende tekst af Line Mørkeby og Lasse Bo Handberg.

Det er morsomt og præcist spillet af hele holdet, med masser af overskud til både koreografi, sang og musiceren. Især imponerer Mads Hjulmand og Anders Budde Christensen med deres lette adræthed som Brandes brødrene. Koreografisk opfindsomt af Anja Gaardbo og lunefuldt iscenesat af Kamille Bach Mortensen i Nadia Nabils mondæne scenografi. Måske virkede det til tider en smule flagrende, men efter nogle flere opførelser vil jeg tro, at forestillingen samler sig bedre om sin fortælling.

Det er teater der provokerer en tidsånd hvor det ikke at kunne noget, og ikke at have nogen smag er blevet en kvalitet. Det kan godt være at de kulturradikale er blevet en umoderne og ufrivilligt morsom gruppe, men man må håbe at humanismen aldrig forsvinder. Der er en mening med den rigtige mening – hvis bare man forstår at bruge den og udvikle den og ikke blot lever i en stilstand af egen selvoptagethed.

Tjek os ud

Teater

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr