Hele holdet af skuespileelever i Lysistrate på Odense Teater., Foto PR-foto Odense Teater

Stive pikke og våde kusser 

Af Per Lundsgaard 4. december 2017

Aristofanes' klassiske græske komedie Lysistrate forvandlet til middelsjov julefrokost-impro af skuespilelever fra Den Danske Scenekunstskole i Odense.

Titel:
Lysistrate
eller Kvindernes oprør

Teater:
Odense Teater
Værkstedet

Spilleperiode:
2. - 22. december 2017 og Folketeatret
Hvildkildevej 
17. - 20. jaunuar 2018

 

Er det her præsentationsforestillingen for skuespileleverne i Odense? Eller er jeg havnet til deres julefrokost hvor de laver impro over en græsk komedie for venner og bekendte? Det var det første – men føltes som det sidste.

Vi får at vide i introduktionen at man, da man læste stykket til læseprøven, fandt ud af at det ikke var særligt morsomt set med moderne øjne. Originalen er fra 411 f.v.t. så det kan man næppe fortænke dem i. Man beslutter så at de otte skuespillere skal trække lod om de otte roller forestillingen er skåret ned til hver gang forestillingen spilles. Det er her det går temmelig galt med denne præsentationsforestilling.

Det er meget godt set at man kan lave en revyagtig satireforestiling ud af Aristofanes gamle komedie, der også er kendt under titlen Kvindernes Kamp. Historikere har faktisk sammenlignet komedien med nutidens revy fordi den veksler mellem forskellige viser, seksuelle hentydninger og spark til kendte politiske personer, så opsætningens ramme som en slags cabaretscene er ikke galt tænkt. Ej heller er de groteske store pikke og svulmende kusser de medvirkende render rundt med uden på deres intetkønsgrunddragt: Ifølge græsk mytologi bliver kønnet nemlig sat på os – og først derfra er man mand eller kvinde.

Alle tænkelige tanker i rammen om forestillingen er altså gode nok, men så kommer hele improdelen ind og valget af de forskellige roller. Det betyder at den enkelte skuespiller ikke har en mulighed for at have arbejdet grundigt med en rolle, og de få gange der er originale monologer fra Aristofanes i forestillingen, må man da også bruge et manuskripthæfte – så det er umuligt at sige om de sympatiske skuespilelever magter at spille en decideret rolle eller ej. De er moderat sjove i deres hurtige fortolkning af figurerne – og derved bliver det forestillingen i gennem. 

Alt for langt – og helt galt – går det når moralen umotiveret skal presses ned over slutningen af forestillingen. Glemt er det hele når man træder ud – som en pudsig middelsjov oplevelse. Når nu det er en præsentationsforestilling, er det vel ikke meningen at man skal glemme de unge skuespillere i det øjeblik forestillingen er færdig – og ikke have en mulighed for at skelne den ene fra den anden.

Umuligt at fremhæve nogen – bortset fra musikeren Nanna-Karina Schleimann: Hun havde nemlig haft mulighed for at øve sig og præsentere sit arbejde som et forholdsvis færdigt projekt. Er det egentlig ikke det de skal disse unge skuespillere på Den Danske Scenekunstskole med denne forestilling? Præsentere fire års arbejde med at perfektionere skuespilarbejdet – og så gemme improaftenen til julefrokosten.

Tjek os ud

Teater

Annonce
Tivoli Food Hall

Tivoli Food Hall – en ny epoke

En ny epoke i Tivolis historien –det er netop hvad den nye Food Hall bliver når den for alvor slår dørene op d...

Med den nye Food Hall på hjørnet af Vesterbrogade og Bernstorffsgade er Tivoli godt på vej ...

Så skal der Cruises..

Oslo færgen, Oslobåden, en tur med DFDS – nordmændene kalder den “Danskerbåden". Ja, kært barn mange navne. ...

Der findes vist ikke noget nemmere end at tage en tur med Oslobåden. Det skulle da lige være at bl...

De fire oplagte medvirkende i Halfdan Rasmussen forestillingen på Nørrebro Teater.

Teaterleg med Halfdans vid

Nørrebro Teater har taget Halfdan Rasmussens digtsamlinger Tosserier og blandet dem til en spøjs teaterleg - d...

11. dec
Hele holdet har godt fat i Liva Weel i den nye forestilling om revydivaen på Folketeatret.

Formidabelt portræt af en stor kunstner

Folketeatrets Liva-kabaret er en hyldest til den kompromisløse kunstner der søger den totale frihed og dermed ...

8. dec
Alle medlemmerne i det nye fascinerende familiedrama på Husets Teater.

Intenst familiedrama

Ankomst.Afsked af Jens Albinus er et yderst velspillet og interessant skuespil om en splittet familie der tvin...

7. dec
Flotte danse men ingen handling i Balanchines Nøddeknækker på Det Kongelige Teater.

Dansende julegodter

Den Kongelige Ballets Nøddeknækker er fuld af flotte danse – men historien halter i Balanchines version.

2. dec