Det er effektfuldt uhyggeligt i Det Kongelige Teaters udgave TV-serien Riget - men også lidt kunstnerisk blegt., Foto Emilia Therese

Kopigys på Riget

Af Per Lundsgaard 23. april 2018

Det Kongelige Teater sætter Lars von Triers succes TV-serie op som teater – og det er flot og sjovt, men også ofte i blege efterligninger af det originale. 

Titel:
Riget

Teater:
Det Kongelige Teater
kuespilhuset
Store Scene

Spilleperiode:
20. april - 8. juni 2018

Det var en folkelig genistreg da Lars von Trier castede sine hovedpersoner i TV-serien Riget med skuespillere fra Matador – det største og mest fuldendte serie-hit DR havde haft på det tidspunkt – måske nogensinde. 

Det gav en genklang hos den brede befolkning der gladeligt fulgte med i TV-serien da den blev sendt første gang i 1994, og tog figurerne og stilen til sig – og så var skuespillerne jo også formidable.

Det Kongelige Teater laver nu en sceneversion af TV-serien. Den er effektiv og flot i en enkel men velfungerende scenografi der nemt skifter mellem de mange lokationer på Rigshospitalet og i gangene under det. 

Fans af TV-serien får hvad de vil have. Joachim Holbeks ikoniske musik og samtlige kendte replikker er med, og persongalleriet er stort set det samme – bortset fra de to kære opvaskere der kommenterede handlingen – de er her blevet til et kor af ubestemmelige personer bag en væg.

Det synes at være det eneste kunstneriske greb der har været på overførslen til teaterscenen. Ellers er det ned til mindste detalje i kostumering, bevægelser, mimik og betoning af replikker en nøjagtig kopi af skuespillerne og instruktionen af TV-serien.

Bortset fra Kirsten Olesen som en skøn fru Drusse, opsat på at opklare mysteriet og give spøgelserne fred, en frisk og charmerende Esben Dalgaard som den entreprenante Krogshøj, Thomas W. Gabrielsson som kolerisk snobbet svensk overlæge der konstant revser alle omkring sig og især den djävla danske folkesjæl og Jens Jørn Spottag som den optimistiske og verdensfjerne chef på afdelingen, Moesgaard, synes resten at have været gennem hænderne på blegemændene i den blegdam Rigshospitalet er bygget på – blege efterligninger af originalerne.

Gysereffekterne er flotte og giver herlige kolde gysninger hos publikum – og af de tre "gyserforestillinger” som Det Kongelige Teater byder på lige nu som foruden Riget i Skuespilhuset er operaen The Exterminating Angel på Operaen og balletten Spar Dame på Gamle Scene, er Riget nok den umiddelbart mest gysende effektfulde – men også den kunstnerisk mindst interessante. 

 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Skræddersyede drinks i hemmelig kælder

Er niche-gin og special-tonic ved at være et overstået stadie? Så er det måske tid at besøge Kyros & Co i Tegl...

Jeg er så gammeldags at jeg helst skal have min bil med – ALLE steder. I aftes førte det ti...

Jagten på den ultimative sommerdessert

Sol, sommer og gode desserter på Madklubbens to restauranter Bistro Royal og Brasserie Royal.

Selvom den danske sommer altid på en eller anden måde er et godt samtale emne, handler den som regel mest om r...

Kasper Holtens nye udgave af Drot og Marks på Operaen er fuld af flotte scener - her danser Signe Bundgaard med Peter Lodahl til bal ved hoffet.

Nationaldrama i den jyske bunker

Kasper Holtens nye udgave af Drot og Marsk på Operaen er eminent velspillet og sunget i en iscenesættelse der ...

25. mar
Henrik Prip som Erhard Jacobsen i Mungo Parks nye forestilling på deres nye spillested i Gladsaxe.

Verbale slagsmål

Mungo Park åbner deres nye scene i Gladsaxe med et lokalhistorisk spil – nemlig om byens borgmester Erhard Jac...

24. mar
Der er godt gang i børnene i musicalen Matilda på Malmø Opera.

Magiske Matilda

Malmø Opera har Nordisk premiere på musicalversionen af Roald Dahls børnebog Matilda i en flot og hjertevarm o...

24. mar
Årets hold i Cirkus Arena der får forestillingen til at være den bedste i mange år.

Cirkus for alle

Årets program i Cirkus Arena er formidabelt sammensat og varieret så der er noget for alle, både store og små....

22. mar