Om Pride, ægteskab og toiletsex

Af Anders H. 4. april 2017

Idag har vi noget nær juridisk ligestilling med heteroerne - men er livet blevet bedre af det på alle områder? Hvad blev der af hæderkronede gamle bøssetraditioner som f.eks. sex på toiletter, i parker, i toget . . .

Der var engang et lille land i det nordlige Europa, hvor det nogle år tidligere var blevet afkriminaliseret at være homoseksuel - eller at være bøsse, vil jeg kalde det i resten af denne tekst, for det er den side af sagen, det kommer til at handle om. Det er den side, jeg har oplevet på egen krop.

Er det lykkedes for heteroerne at vende det hele på hovedet?
For nylig besøgte jeg G-Club i Paradisgade i Aarhus, hvor jeg (under det tidligere ejerskab) er kommet en del. Det var søndag, jeg afleverede mine 100 kr og fik dermed adgang til det lille baghus, hvor jeg i årenes løb har oplevet mangt og meget. Til min store overraskelse, var der nu heterofilm på alle TV-skærmene. Jeg tænkte, at det nok bare var en af kunderne, der havde været ved at pille . . . men nej: Der var hetero, bi og transfilm på alle kanaler. Inden jeg nåede at få fordøjet det, mødte jeg dagens næste overraskelse: et heteropar!!! En flink med-kunde forklarede, at den nye ejer har indført heterodag om søndagen. Som han sagde "Der skal jo være noget for os allesammen". Det kan jeg til en vis grad godt være enig i, men mig bekendt er der en del flere steder at gå hen for heteropar, der har lyst til at swinge, end der er for bøsser i Jylland, så jeg blev faktisk lidt trist og også lidt vred.

Faktisk kom jeg til at tænke på, om det i virkeligheden forholder sig sådan, at heteroerne er ved at tilækmpe sig offerrollen i forhold til os forskellige seksuelle og kønslige minoriteter - lidt lige som den store etnisk danske minoritet har haft stor succes med at gøre det i forhold til indvandrere og flygtninge. Jeg er lige ved at tro det. Hvis det er tilfældet, kunne et videre spørgsmål jo være: Hvordan fanden var det lige, det fik lov at ske? Fordi vi LOD det ske?

Et lille land, der bugnede med uforpligtende sex
Nå, men til bage til eventyret . . . Der var engang et lille land i Nord. Det var der, jeg voksede op, og med årene blev jeg en liderlig satan af en ung provinsbøsse. Og der var MASSER af sex at få. Dengang i slutningen af 1970'erne og begyndelsen af 1980'erne var der sex at få på stort set enhver DSB-station i provinsen. Gloryholes var reglen mere end undtagelsen på offentlige toiletter, og der var virkelig gang i den. Jeg kender faktisk en del homopar, som mødte hinanden på den måde for mange år siden, og som stadig holder sammen i dag. 

Karrieren førte mig til hovedstaden, og der var det endnu vildere. Her var der ikke bare gang i one-on-one sex på toiletter og i parker, der var også vilde orgier (både spontane og organiserede) i parker og byens ellers så fine sale. Jeg husker, stadig med fryd, hvordan jeg som ung fuldmægtig i Udenrigsministeriet inden for frokostpausens 29 minutter kunne skynde mig ned på det offentlige toilet ved volden og få suttet pik og så lige nå en frikadellesandwich fra Det Franske Køkken i Torvegade, før jeg forfrisket og mæt vendte tilbage til de godt nok ikke bonede men filtbelagte diplomatiske gulve . Det var sgu tider. 

Måske foregår der i virkeligheden stadig lige så meget? Måske er det bare fordi jeg - uden rigtigt at bemærke det selv - er gået fra liderlig ungersvend til gammel gris?

Var det AIDS eller det registrerede partnerskab, der ødelagde morskaben?
Fra midt i firserne kom AIDS og lagde en dæmper på aktiviteterne - i hvert fald kom der pludselig gang i kondomer og glidecreme. Men var det mon AIDS, der mere eller mindre fik fjernet alle de stolte traditioner med let tilgængelig sex, når du behøver det?

Jeg tror det egentlig ikke. Jeg tror faktisk, at to ting virkelig gav dødsstødet til "de gode gamle dage".

Den seneste ting, som jeg godt nok nødigt ville undvære selv i dag, er internettet. Her kan man sidde hjemme hos sig selv og windowshoppe og overbevise sig selv om, at man kan finde noget endnu bedre end det, man lige har set, og at man da bestemt er MEGET bedre værd. Jeg tror - helt ærligt - at der var mere sex i gamle dage. Nogle gange er det bare sådan, at sød musik og uro i jernet godt kan opstå ved et IRL møde, selv om det ikke ville være sket på nettet.

Den anden (ellers udmærkede) ting var indførelsen af registreret partnerskab. Ikke kun fordi det gav det heteronormative flertal mulighed for at sige, at "nu har I jo mulighed for at "gifte" jer, og så behøver I ikke al den promiskuitet længere, " men også (og måske især) fordi det fik sat gang i en bevægelse i homomiljøet henimod borgerliggørelse og lyst til at tilpasse sig mest muligt til heteroverdenens normer. 

Hvorfor er det så vigtigt at kunne gifte sig i den kirke, som i bund og grund aldrig har brudt sig om os? Hvorfor er det så vigtigt, at det hedder ægteskab ligesom den historisk kvindeundertrykkende heteroinstitution? Ville det ikke have været bedre at få vores helt egen institution med eget navn, egne ceremonier og traditioner?

På et tidspunkt holdt bøsserne op med at være vilde, oprørske og revolutionære. De blev i stedet pæne bedsteborgere, som tilfældigvis altså bare bedre kan lide mænd. Jeg synes det er ærgerligt og dumt.

Misforstå mig ikke. Jeg er fuldt bevidst om, at vi i en verden, hvor det mange steder bliver mere og mere farligt at være homo, skal sætte pris på den juridiske beskyttelse og relative samfundsaccept, vi nyder godt af i Danmark og det meste af Europa. Men behøvede det virkelig at føre til, at vi i den grad faldt til patten og blev kedelige, moralistiske og overdrevent ivrige efter at leve op til det øvrige samfunds forventninger.

PRIDE
Nå - måske er det hele ikke så slemt endda. Jeg bliver da fyldt med håb, hver gang en ny by begynder en tradition med afholdelse af en årlig PRIDE.

Jeg har hørt rigtigt mange bøsser sige, at der ikke er brug for "den slags" mere, eller at de føler, det er ødelæggende for LGBT-miljøets ry og rygte, når der går fjerboaer og olierede muskelmasser i den. Måske - men faktum er, at unge LGBT-personer stadig taler om at springe ud, som det de er. Ligestilling betyder for mig, at der ikke er diskrimination - og der er vi vist langt fra at være endnu. Så længe man skal springe ud som homo, bi eller trans men ikke som hetero, er der stadig meget at kæmpe for, og lige så længe vil det være på sin plads at vise mangfoldigheden frem i hvert fald den ene gang om året. 

Hvad mener andre mon.  Kom ind og debatter på  FACEBOOK

- - - - - - - - - - - -

NB!
Blogs på XQ28 er på ingen måde udtryk for sitets redaktionelle linje.

Blogs står helt og holdent for skribentens regning og ansvar.

XQ28 kan således ikke stilles til ansvar for meninger, oplysninger eller andet, som bringes til torvs i blogs.

Vil du også gerne blogge, så send os en mail på info@XQ28mail.com

Tjek os ud

Blog

Annonce

Hvem kan sige nej til en omgang fransk?

For to år siden fik Regnbuepladsen en ny restaurant da Madklubben og Steak Royal flyttede ind. Her knap to år ...

I to år har man kunne vælte sig i kød, kød og mere kød. Altid store saftige b...

Turen går... med Interrail 

Har man ikke har travlt, er det at rejse med tog noget af det smukkeste, og med DSB Interrail kan man hoppe af...

Der er vist ikke nogen rigtig eller forkert måde at bruge en interrail-billet på. Som DSB selv skr...

La Bayadère i Prag

Kan man være heldigere end at opleve koreografen Javier Torres nyfortolkning af La Bayadère mens man er i Prag...

7. jul
Sonja Richter som centrum for alles opmærksomhed i Misantropen i Grønnegårdsteatret.

Monoton Misantrop 

Flot er det i Grønnegårdsteatret med blå himmel, grønne træer og flotte kostumer, men en smule stillestående b...

30. jun
De tre medvirkende i forestillingen Forever Young er oplagte men mangler den sidste gnist til at hive morskaben hjem.

Op med sprøjten

Denne farce over medicinalindustrien har selv brug for en saltvandsindsprøjtning. 

25. jun
Det er noget showet kører og musikken spiller at musicalen Seebach løfter sig helt op i det euforiske.

Seebach får taget til at løfte sig på Gamle Scene

Fredericia Teater har igen indtaget Det Kongelige Teaters Gamle Scene – denne gang med deres storsælgende musi...

25. jun