FotoPressebillede /Christian Tafdrup

Christian Tafdrup taler ud om homoroller

Af Mickey G. Nesgaard 5. august 2012

Mange har sikkert undret sig over, hvorfor en heteroseksuel skuespiller som Christian Tafdrup har haft så meget ”homo i karrieren”, som det har været tilfældet. Derfor satte XQ28 sig for at møde Christian og stille ham det og andre spørgsmål.

34-årige Christian Tafdrup har faktisk altid vidst, at han ville være skuespiller, også inden han vidste hvad det egentlig var. Han startede med at spille teater i en alder af 10 år, hvor han i stedet for at gå til fodbold gik i teaterklub uden at vide, at det skulle blive springbrættet til en skuespilkarriere

Mange har sikkert undret sig over, hvorfor en heteroseksuel skuespiller som Christian Tafdrup har haft så meget ”homo i karrieren”, som det har været tilfældet. Bl.a. derfor satte XQ28 sig for at møde Christian og stille ham dette og andre spørgsmål. Christian var med på idéen og stillede velvilligt op til en snak på Bar Royal i Københavns indre by, hvor han fortalte en masse om sin skuespilkarriere, som allerede startede, da han var 14 år, men også om hvad der foregår i hans liv lige nu, og hvad fremtiden har at byde på. 

På spørgsmålet om, hvorfor han som heteroseksuel rent kunstnerisk har bevæget sig så meget i det homoseksuelle univers, svarer Christian, at det faktisk startede ved en tilfældighed. I 1993 fik han sin første rolle i Zentropas spillefilm Smukke Dreng, som oprindelig skulle have været en novellefilm men endte med at blive en spillefilm.

Christian havde allerede inden filmen noget erfaring i bagagen, da han jo havde gået i teaterklub men også lavet lidt statistjobs. Han gik så til casting på Smukke Dreng uden egentlig at vide ret meget om filmen og dens handling. Han endte med at få rollen som Nick, og det blev hans debut. Først derefter fandt han ud af, at handlingen udspiller sig i det Københavnske trækkerdrengemiljø, hvor Nick (Christian Tafdrup) stikker af hjemmefra og begynder at leve livet som trækkerdreng.

I filmen spiller Christian en nøgenscene, og vi blev selvfølgelig nødt til at spørge ham, hvordan det var at være nøgen foran et kamera i så ung en alder: "Det generede mig faktisk ikke, for det hele var meget teknisk og uerotisk" fortæller han.

Efter denne første film, koncentrerede Christian sig nogle år om sin uddannelse og efter studentereksamen startede han i 1999 på teaterskolen, som han afsluttede i 2003. Umiddelbart efter fik han roller både på Det Danske Teater og Det Kongelige Teater. Han har instrueret 3 kortfilm og skrevet 3 teaterstykker og har faktisk aldrig rigtig lavet andet end film og teater.  Christian har dog rejst en del og på den måde fået et større indblik i verden og livet, fortæller han.

Mere homo
I 2005 fik Christian en rolle i filmen Den store Dag, hvor han skulle spille den homoseksuelle Lars, som arbejder i et lille bryllupsfirma. ”Her var det ren farce”, siger han. ”Og rollen var faktisk rigtig nem at spille.”  Han var til casting og fik rollen med det samme: De, der skulle caste ham, var færdige af grin. Christian tilføjer, at det var en rigtig sjov oplevelse at spille rollen.  

I 2008 dukkede endnu et "homoemne" op, da Christian var manuskriptforfatter og instruktør på novellefilmen En Forelskelse, som ifølge ham selv lidt var et projekt for at se, om det med at instruere var noget, han stadig kunne.

Det startede som en joke mellem ham og hans gode ven Jonatan Spang: "hvad nu hvis man gik hen og blev forelsket i sin kærestes far?" Og det er lige hvad novellefilmen handler om. Gymnasieeleven Carsten er kæreste med Melissa men bliver tiltrukket af hendes far. Christian blev kontaktet og spurgt om han kunne tænke sig at instruere. Han tog udfordringen op, og det blev altså til novellefilmen En forelskelse.  

Selvom disse tre værker omhandler emner fra den homoseksuelle verden, er det hele ikke ”bare homo". Som Christian siger, ligger der mange tanker bagved, som for eksempel i Smukke Dreng: ”Det handler jo egentlig bare om en dreng, der søger et hjem og prøver at finde sig selv og sin identitet." fortæller han.  Det samme gælder novellefilmen En Forelskelse, hvor det også handler om at finde sin identitet. Samtidig tager denne film en masse tabuer op som for eksempel homoseksualitet, alder, og som Christian selv siger: "Man går i hvert fald ikke i seng med sin kærestes far". 

Nu er det slut med alt det homo, siger han med et smil. Efter den første film var homoseksualiteten noget, der lå nemt. Dog fortæller han, at han fik en del hjælp fra homoseksuelle for at få baggrundsviden til ”En forelskelse”, blandt andet et indblik i det med at slås med sin seksualitet.

Teater og film
I halvandet år har han ikke lavet teater og fortæller: "Når man har været ude et stykke tid, får man ikke så mange henvendelser, men så kommer de igen", og faktisk kan du allerede til vinter opleve ham på Aarhus Teater i stykket Frankenstein. 

Nu er det jo ikke kun homoroller og alt sammen noget med bøsser. Christian har lavet rigtig meget gennem tiden og prøvet mange nye ting både på teatret og på det store lærred. Blandt andet kan du se ham i film som Veninder, En Soap, Nynne og Efter Brylluppet samt tv-serien Album.

Vi er nysgerrige efter at vide, om der for Christian er en forskel på at spille teater og film. Hertil svarer han: "Når jeg laver film/tv savner jeg teatret og omvendt, men der er en del forskel på de to ting. I et teaterstykke er du lidt din egen herre, mens du på film er en del af noget større. Teateret kræver sindssygt meget af dig". 

Lærkevej er slut?
Udover alle de øvrige film, tv-serier, teaterstykker og novellefilm, som Christian har lavet, kommer vi jo ikke udenom hans fantastiske præstation som hele Danmarks sjove og lækre Sune Holm i TV-serien Lærkevej. Det hele startede tre år tilbage, og siden da har det givet os to sæsoner og den nye film Lærkevej til Døden os Skiller. Desværre må Christian meddele, at det nu er slut: "Det var rigtig sjovt, men jeg kunne også mærke jeg gerne ville videre", fortæller han. 

Det byder fremtiden på
Man siger, at når en dør lukkes åbnes en anden, og Christian Tafdrup kan glæde os med, at serien Borgen slår dørene op for en sæson 3, hvori Christian har fået en helt ny rolle. Mere røber han ikke, vi må bare vente og se, hvad de 10 nye afsnit byder på.

Udover Borgen er han i gang med 2 nye filmmanuskripter, som han håber, bliver til noget. Det er 4 år siden han sidst lavede kortfilm. Denne gang er målet en spillefilm. 

3 hurtige
Selvom Christian har meget travlt, husker han stadig at trække vejret, og vi spørger lidt ind til, hvor en god ferie går hen, hvem hans forbillede i filmbranchen er, og hvordan han forbereder sig til at gå på scenen.

- Hvis Christian skal slappe godt og grundigt af er hans favoritrejsemål Grækenland, og han har faktisk besøgt hele 13 af de græske øer.

-  Hans forbillede indenfor filmverdenen er filmselskabet Zentropa, pga. deres måde at tænke og lave film på. Det er en kunst han ser op til.

- Tilbage i tiden gearede Christian sig altid helt op, inden han skulle på scenen. For eksempel løb han rundt for at få energi, selv om det egentlig kun resulterede i træthed. I dag siger han til sig selv, at han skal stole på, at det hele nok skal gå.

Christian om homovielser og -rettigheder
Vores snak med Christian er ved at være ved vejs ende, og vores sidste spørgsmål går på hans holdning til regeringens beslutning om, at folk af samme køn nu kan blive gift i Folkekirken. "Det er sjovt det har givet så meget debat, men det var spændende at følge med i. Selvfølgelig skal folk af samme køn have lov til at gifte sig, og jeg mener at kirken er for alle", siger Christian.

I samme åndedrag fortæller han, at han mener at alle skal have lov få børn - to kvinder eller to mænd kan være lige så gode forældre som en mand og en kvinde.

”Det er emner, der har været til stor debat i medierne gennem tiden - det at homoseksuelle skal kæmpe for at få samme rettigheder som heteroseksuelle. Hvorfor behøver den slags emner overhovedet at være til debat i dagens Danmark?”

"Vi tænker, at vi er meget åbne og frisindede, men der ligger stadig nogle gamle middelaldernormer." "Virkeligheden er knap så moderne som vi giver udtryk for" slutter Christian.
 

Tjek os ud

Interviews

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Händels oratorie Saul er blevet en flot operaproduktion på Operaen.

Flot sceneudgave af Händels barokoratorie om Kong Saul

Operaen har set rigtigt med igen at invitere den visonære operainstruktør Barrie Kosky til København. Ligesom ...

24. mar
Forestillingn 2:22 på NørregadeTeatret er et rigtig godt teatergys om spøgelser.

Sikkert teatergys

NørregadeTeatret har sammen med Sjællands Teater taget en ikke ofte spillet teatergenre i Danmark op,nemlig te...

18. mar
Der er masser af spas i opesætningen af Ariadne på Naxos på Operaen, men det trætter i længden.

Smuk sang og forvirring

Ariadne på Naxos er fuld af den skønneste musik fra Richard Strauss, som bliver flot formidlet på Operaen i en...

16. mar
Askepot med Lions Musical er et flot show.

Musikken redder Askepot

Den nye musicaludgave af eventyret om Askepot er et flot show i Tivolis Koncertsal – med masser af god musik s...

9. mar