FotoPia Bjerreskov / XQ.dk

Sys Bjerre: "Jeg lever i nuet"

Af Marie Nielsen 27. august 2012

En varm eftermiddag i august mødtes XQ28 med sangerinden Sys Bjerre i Universal Music's lokaler på Christianshavn i København. Efter at have fået en kold forfriskning sætter jeg mig overfor Sys ved bordet. Det bliver til en snak om Sys’s album, der har fået titlen "Sys", om op- og nedture i musikbranchen, musikvideoen "Hey Vanessa" og emnet biseksualitet

Denne, måske endda varmeste, mandag i august møder jeg Sys Bjerre på Christianshavn i København, nærmere bestemt hos Universal Music. Sys er denne dag iklædt en sød sort kjole og en rød hat, som sidder lidt på sned.

Førend jeg får stillet hende det første spørgsmål, må jeg indrømme, at jeg lægger mærke til hendes imødekommenhed og måden at være direkte på, på ironisk vis. Sidstnævnte viste sig meget tydeligt under vores samtale. 

Fakta om Sys: Den 27-Ârige singer-songwriter rejste meget, efter at hun afsluttede gymnasiet, især Nepal tiltrak sig hendes opmærksomhed. Hun rejste med sin guitar og skrev sine egne sange, men det var egentlig først efter, at hun sang duet med Thomas Buttenschøn på hans nummer "Præsident i USA", at musikbranchen fik øjnene op for hendes talent. I 2007 turnerede hun rundt i Danmark med Thomas Buttenschøn på hans efterårsturné. I 2008 var en pladekontrakt med Universal Music en realitet, og Sys udgav sin debutplade "Gør det selv", som blev efterfulgt af det andet album "All Inn" i 2010. Nu er hun så pladeaktuel med sit tredje album, som har fået titlen "Sys"

Som noget af det første spørger jeg ind til sangen "Malene" fra hendes debutalbum -en sang, som delte vandene i Danmark. Man enten elskede eller hadede den sang.

Er det svært at tage den kritik som debuterende sangerinde? 

"I starten var det lidt svært ikke at tage det personligt, men det handler om at opdele det i henholdsvis sit professionelle og personlige jeg. Jeg lærte i hvert fald, at det ikke er mig personligt, kritikken går på", fortæller Sys til XQ28. 

Hvordan "rejser" man sig så efter, at singlen "Alle mine veninder" fra det andet album havde samme effekt på de danske lyttere som "Malene"? 

Sys fortæller: "Egentlig var det det bedste, at sangen frembragte en effekt hos lytterne. Jeg kan godt lide at skabe debat end slet ingen. Det betød også, at folk tog stilling til min musik, og det var jeg stolt over". 

At tage stilling til Sys Bjerres musik og hendes talent kunne danskerne ikke undgå, da anden omgang af "Toppen af poppen" tonede frem på de danske TV-skærme i 2011.

Hvad betød denne succes for hende? 

"Jeg troede egentlig ikke, at programmet ville blive så populært, og at så mange danskere fulgte med. Man kan sige, at jeg med min medvirken i "Toppen af poppen" nåede ud til nogle andre mennesker - et andet segment, end jeg har været vant til. Jeg nåede endnu bredere ud, og det er jeg glad for. Jeg gav den også alt, hvad jeg havde. Nu kan jeg også se til mine koncerter, at publikum er mere blandet end tidligere, hvor de var meget unge.”

PÂ spørgsmålet om, hvordan det var at høre store danske sangerinder som Anne Linnet og Lina Rafn fortolke ens egne numre fortsætter Sys: "Den aften, hvor de andre kunstnere skulle fortolke mine numre, var den sidste aften i programmet, så man kan sige, at det for var kulminationen på hele oplevelsen. Det var meget specielt at høre andre fortolke mine numre og oven i købet have så store sangere til at fortolke mit materiale. Det var en stor oplevelse for mig, fordi min aften netop var den sidste".

Nu er Sys Bjerre så pladeaktuel med albummet "Sys".

Betyder dette album noget specielt for dig?  "Albummet viser blot, hvor jeg er nu. Historierne er nogle andre end på de tidligere albums i kraft af, at jeg har udviklet mig som kunstner. I mine pladeaktuelle tekster og historier er der meget mere kærlighed". Og kærlighed er der masser af på albummet.

Den anden single fra albummet "Hey Vanessa" har igen skabt debat omkring Sys og ikke mindst hendes seksualitet. Er sangen en kærlighedserklæring til hendes veninde Vanessa, og er de kærester?  "Vanessa er min bedste veninde. I princippet tror jeg, at alle nok er biseksuelle i en eller anden grad. Kærlighed er kærlighed, så jeg kan ikke forstå, hvorfor alle tænker så meget over, om man er kærester med en kvinde eller en mand. Sangen "Hey Vanessa" må folk selv fortolke, som de vil, men Vanessa og jeg er ikke kærester, vi har begge en drengekæreste. Jeg lever i nuet og tænker ikke meget længere, end hvad jeg skal i dag".

I oktober 2010 kunne man i Ugeavisen Odense læse overskriften: Sys Bjerre: "Jeg er biseksuel". Hvad var grunden til, at du valgte at springe ud som biseksuel i offentligheden på det tidspunkt?  "Faktisk er jeg ikke klar over, hvorfor der blev lagt så meget vægt på biseksualiteten i det interview. Det har altid været naturligt for mig at være biseksuel. Jeg er vokset op og har altid været i et accepterende miljø. Jeg er glad for at have det sådan. Det er luksus. Artiklen i Ugeavisen Odense skabte dog en del debat på Facebook, og min mormor reagerede ved at kommentere, om jeg var lesbisk. Så måtte jeg lige forklare hende, at det at være biseksuel og lesbisk ikke er helt det samme. Men min familie, også mine forældre, har altid været meget åbne, så det at være biseksuel har aldrig været et problem", fortæller Sys til XQ28. 

Til sidst i min samtale med Sys kommer vi ind på kirkelig vielse af homoseksuelle - en debat hun har fulgt med i. Men hvordan stiller du dig overfor det faktum, at loven først blev vedtaget i 2012 i Danmark, når andre lande længe har haft en lignende lovgivning?  "Jeg synes, at det er godt, at lovgivningen kommer nu. Lad os glædes over de fremskridt det gør i stedet for at tænke over, hvad andre lande har opnået før os. Al den debat der har været, blandt andet om det skulle hedde ægtefolk eller ægtefæller, må vi have tålmodighed omkring. Jeg tror, at når næste genration kommer til, vil al debatten omkring homoseksuel vielse være uddød. Det vil være en naturlig ting, at homoseksuelle kan blive viet i den danske folkekirke. Det er mig dog en gåde, hvorfor folk vil giftes i en kirke".

I dag har præsterne lov til at nægte at vie et homoseksuelt par. Hvad er Sys’s holdning til det? "Det skal præsterne have lov til. Man kan ikke tvinge dem til at vie folk, så må de hellere sidde i våbenhuset og surmule. De pågældende præster er forstokkede gamle mennesker, men hvem vil egentlig også vies af en præst, som ikke har lyst?" 

Vi afslutter interviewet, som har været en hyggelig og ærlig samtale.

Jeg takker Sys for hendes tid, og jeg begiver mig atter ud i sommerheden med tanken om, at man ikke kan andet end at synes om Sys Bjerre som person.

XQ28 kan varmt anbefale at sige "I Like" til  hendes Facebook profil HER

 

Tjek os ud

Interviews

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr