Nysgerrighed, venskab, spring-ud og onani

Af Ole Blegvad 24. januar 2016

”Nikolaj - Bøsser, bumser og beskidte sokker” hedder en helt ny ungdomsbog skrevet af en af ung bøsse for unge bøsser.  Mark Liebst hedder forfatteren, der har skrevet bogen, som han selv savnede, da han var teenager.

 ”Nikolaj – Bøsser, bumser & beskidte sokker”
Udkommer 1. Februar.

Fredag den 29. Januar kl. 19:00 er der releasefest på Lambda i Odense.

Søndag den 31. Januar kl 13:00 er der bogreception i Men’s Shop i København. Bogen kan også køber her og i Homoware.

Find ham på facebook

Min bog er den bog, jeg gerne selv ville have læst, da jeg var i puberteten. Så i stedet for at ærgre mig over, at den ikke fandtes, så har jeg skrevet den selv, siger den 23-årige forfatter Mark Liebst til XQ28.

Han satte sig til computeren og skrev løs i fire uger.  Han skrev om den 15-årige Nikolaj, der går i 9. klasse. Om den første spirende forelskelse, om drømme, følelser, venskab, familie, om usikkerhed, sårbarhed. Om mobning og drillerier, om seksualitet, liderlighed og onani.

Med sin egen pik i hånden og tankerne solidt plantet på Janniks mærker han en enorm varme og lidt for vilde kramper, strømme ud i kroppen. Han bider tænderne sammen så hårdt han kan, lader sig rive med af en vild orgasme, og mærker hans svedige hånd blive endnu vådere af hans varme sæd der løber ud imellem fingrene på ham, idet han kommer. (uddrag fra bogen.)

For Mark Liebst har det været vigtigt at skrive en bog om det at være ung bøsse i Danmark. Da den unge forfatter selv blev sendt på skolebiblioteket, opdagede han, at der findes en masse ungdomsbøger: fantasy, eventyr, bøger om heste og piger.

-Men jeg kunne ikke finde bogen, om det at være ung bøsse, og de glæder og problemer, som følger med.

Litteratur til drenge, der tænder på drenge

Som læsere følger vi Nikolaj i skolen, på drengeværelset, på de offentlige toiletter, på fodboldbanen, på besøg hos kammeraten, og hvor en teenager ellersbevæger sig rundt. Det hele væltede ud på ”papiret”, da først Mark Liebst begyndte at skrive.

-Det skete spontant en af de første dage i november 2015. Jeg var stødt på de pubertetsbøger, jeg selv læste i folkeskolen, og blev vildt glad for gensynet med dem.

Bøgerne om pubertet er skrevet til heteroseksuelle. Der er ikke noget dreng og dreng i ret mange af dem. Så jeg gik på biblioteket og i forskellige boghandler, for at finde sådan en bog. Jeg fik at vide, at den ikke fandtes. Det var både bibliotekarerne og boghandlerne frustrerede over, fortalte de.

Den danske homo-litteratur, der findes, er fantastisk, men en ungdomsbog, der sætter et råt for usødet pubertetspræg på alt fra hårvækst, onani og bumser til dovenhed, generthed og så videre findes åbenbart ikke til drenge! (Kun i form af fagbøger, som for eksempel ”Kun For Drenge” og ”Respekt Drenge!” Der i øvrigt er super informative!)

Der mangler sol, drømme, håb, regnbuer, forelskelse, anerkendelse. En fortælling, der får det til at kilde i maven og giver troen på, at der findes en sød dreng/pige til os alle.  En bog som kan læses allerede i 12-13 års alderen.

Så jeg satte mig ned i frustration, åbnede mit skriveprogram på computeren, og så eksploderede det hele. Historien og karaktererne i den væltede ud af mig, fortæller Mark Liebst.

”Hvad er der sket med din cykel, bøsserøv!?”, og ”Du er så fucking klam bøs’, hvor er din store lebbeveninde?” bliver der råbt efter ham. Nikolaj mærker hjertet sætte sig oppe i halsen. Han vil gerne være cool og bare ignorere det. Det kan han bare ikke. De har før fået ham ned at ligge, skubbet ham i åen, og druknet ham i vaskere fra sne utallige gange. Det bedste ved at han går i niende klasse, og at de går i tiende, er, at han efter sommerferien slipper for at skulle glo på de tre idioter igen. Han forstår ikke deres problem med ham. Han har aldrig selv fortalt nogen på skolen om sin seksualitet, så hvorfor de råber, hvad de gør, forstår han ikke. (uddrag fra bogen.)

Fiktion med elementer fra virkeligheden
”Nikolaj – bøsser, bumser og beskidte sokker” er ikke en selvbiografi. Mark Liebst er vokset op på Sjælland, men bor nu på Fyn. Han sprang selv ud, da han var 15 år. Der er elementer fra Marks egen verden, men målet med bogen har været at lave et fiktivt univers, hvor læseren kan drømme sammen med hovedpersonen Nikolaj.

-Historien om ”Nikolaj” er i virkeligheden skrevet og fortalt ud fra, hvordan jeg ville ønske, at mit liv havde været. Da jeg var 14 år, blev jeg syg med spiseforstyrrelse og måtte flytte fra min familie. Jeg boede på forskellige opholdssteder i landet. Min verden væltede, og jeg har gennem årene i psykiatri fået diagnoserne: Borderline, middelsvær ungdomsdepression, selvdestruktiv, bulimi, panisk angst, og stress.

Jeg kommer fra en meget tæt familie, som ALTID har bakket mig op i alting, så det var hårdt, men vi holdt sammen, og kom igennem det.

Mine egne erfaringer i form af moral, følelser, drømme og ldsjæl er naturligvis blevet videreført til 15-årige Nikolaj, men uden al mørket, som jeg selv havde.

Det var hele tiden meningen, at det skulle være en solskinshistorie, der skulle virke informativ, sjov, uartig, naiv, håbefuld og som en ”du er god nok som du er” hjælpende hånd til de usikre og seksuelt desorienterede drenge. En bog mod fordomme, siger Mark Liebst.

Jannik overvejer hvordan han skal fortsætte. ”Jeg ville jo bare være sød ved dig. Jeg var da overbevist om at du var sprunget ud. Jeg er da så ligeglad. Du er som du er. Jeg er ikke blufærdig... Og jeg bliver ked af at høre hvordan tiendeklasserne råber efter dig. Jeg har da godt lagt mærke til at du pjækker fra idræt. Det har alle drengene i klassen da. (uddrag fra bogen.)

Den smukke pubertet
Mark Liebst har med ”Nikolaj, bøsser, bumser og beskidte sokker” skrevet den bog, som han selv manglede, men hvis det står til den unge forfatter, så bliver det ikke det sidste, vi hører til Nikolaj. Der er planlagt en serie på tre. Skeletterne til de næste to bøger er næsten færdige: Nu skal Mark Liebst bare have samlet brikkerne. Indtil da håber han, at bogen vil skabe åbenhed og debat om det at være ung bøsse.

- Puberteten er naiv, fascinerende og meget melankolsk og følsom til tider. Det er grundlaget for, hvem vi bliver til. Det er faktisk ret smukt.

Jeg håber, at de, der læser bogen, vil give ”Nikolaj” en chance og blive glad for ham. Både at unge har lyst til at vokse op med ham, og at ældre har lyst til at rejse tilbage i tiden og huske, hvordan det var at være i puberteten, siger Mark Liebst.

Han håber bibliotekerne vil købe hans bog. Det var jo netop, fordi han manglede den bog på biblioteket, at han skrev den. Mark Liebst har allerede nogle bookninger på foredrag i kalenderen. 

-Verden er jo faktisk også lyserød – med seksualitet, onani, usikkerhed og så videre – hvis man bare maler den selv.

Det er nemlig i vores drømme, at vi kan opnå alt, hvad vi ønsker. Drømme er nemlig alt, hvad vi er gjort af. (uddrag fra bogen.)

 

Tjek os ud

Interviews

Annonce

Velværeoplevelse på Comwell Borupgaard

Luksus med luksus, hvem elsker ikke en omgang spa og velvære, og med det triste vejr vi havde i janaur, så fik...

Man skal altid huske at behandle sin krop ordentligt, betragt den som et tempel siges der. Vi kender også...

Skræddersyede drinks i hemmelig kælder

Er niche-gin og special-tonic ved at være et overstået stadie? Så er det måske tid at besøge Kyros & Co i Tegl...

Jeg er så gammeldags at jeg helst skal have min bil med – ALLE steder. I aftes førte det ti...

Vi underholder med film – homofilm fra 1970

Fra fræk bog, til fræk film. Song of the Loon var temmeligt vovet da den udkom som bog i 1966 og nogle år sene...

3. apr

Vi underholder med koncert med Elton John

Har man ikke oplevet Sir Elton John til en af hans koncerter, så er tiden nok ved at rinde ud. Da vi med sikke...

1. apr

Vi underholder med filmen An fei ta ming

Aftenens film er et romantisk drama fra Hong Kong hvor det ikke er helt nemt at være åbent homoseksuel.

31. mar

Vi underholder med 2 fyre og deres cello

I aften tager vi jer med en tur til Italien og Arena di Verona hvor 2Cellos gav koncert i 2016.

30. mar