Foto Pressebillede

Alan Turing hyldes igen

Af Tejs Ellesøe 15. juli 2019

Langt om længe ser det ud til at den britiske matematiker Alan Turing bliver hædret for det arbejde han gjorde under anden verdenskrig.

De fleste som ikke går op i historier eller LGBT historie kendte sikkert ikke den britiske matematiker og faderen til “Turingmaskinen”, Alan Turing, men mange fik øjenene op for Turing da den britiske skuespiller Benedict Cumberbatch skildrede ham i filmen The Imitation Game fra 2014, en film baseret på Andrew Hodges biografi, Alan Turing: The Enigma.

Alan Turing var en af de ægte helte. Sammen med et team bestående af den britiske skakmester Hugh Alexander, nogle polske matematikere, forfatteren Malcom Muggeridge, matematikeren Gordon Welchman Fogh selvfølgelig Alan Turing fremstillede han den maskine der blev kendt som Turingmaskinen, en afkodningsmaskine der var med til at vinde krigen over Tyskland  under anden verdenskrig.

De var sande hele, men sådan blev Alan Turing ikke set af det britiske imperium. Han var nemlig homoseksuel, og selvom det var forbudt dengang, lagde Turing ikke skjul på det. I 1952 indledte han et forhold til 19-årige Arnold Murray som han første gang mødte uden for en biograf i byen Manchester, et sted der ofte blev brugt af trækkerdrenge og deres kunder. Murray betragtede sig ikke som trækkerdreng, men han kom ofte til Turing når han manglede penge.

Kort tid efter mødet med Arnold Murray havde Allan Turing indbrud i sin lejlighed, og der blev stjålet for omkring 50 pund. Turing konfronterede Murray med det, men denne nægtede. Han indrømmede dog at have fortalt en ven om Turings og hans forhold, og hvor hans lejlighed var.

Alan Turing gik til politiet anmeldte indbrudet og indrømmede at han havde et diskret forhold til den 19-årige Arnold Murray. Det endte med at Turing selv blev anholdt, fordi homoseksualitet ikke var lovligt.

Han fik valget mellem fængselsstraf eller østrogenindsprøjtninger.

Alan Turing valgte desværre østrogenindsprøjtningerne, såkaldt kemisk kastration. Sådan “helbredte” man nemlig homoseksuelle op til 1967 i England.

Turing fortalte til en ven; “Jeg kommer ud på den anden side som en helt anden mand, men hvem han er, ved jeg ikke endnu.”

Han blev da også meget anderledes at se på. Den ellers så slanke pæne mand blev tykkere, fik kvindelige former og bryster. De kvindelige hormonerne påvirkede ham psykisk og fysisk.

Den 8. Juni 1954 fandt Turings hushjælp, Eliza Clayton, ham i sengen med fråde om munden. Man mener at Alan Turing tog sit eget liv med cyanid, på grund af det de britiske myndigheder udsatte ham for. 

Hyldes på ny 50-pundsseddel
Alan Turing ville have været 107 år i dag, men i stedte for døde han kun få uger før sin 42 års fødselsdag.

Den tidligere britiske premiereminister Gordon Brown beskrev behandlingen af Alan Turing dengang som “skrækindjagende” og ”fuldstændig uretfærdig” og gav ham i 2009 en posthum undskyldning for den måde han blev behandlet på efter krigen.

I 2011 lavede politikeren William Jones en anmodning til den britiske regering om at benåde Turing og frafalde sigtelserne mod ham. Han samlede endda 37.000 underskrifter. Daværende justitsminister Tom McNally afviste dog med den begrundelse at en posthum benådning ikke blev anset for hensigtsmæssig, da Alan Turing blev korrekt dømt for hvad der på det tidspunkt var en strafbar handling.

I 2012 blev der dog fremsat et lovforslag om at give Turing en lovbestemt benådning for hans lovovertrædelser. Den blev endelig vedtaget i 2013, og Turing blev benådet af det engelske kongehus 61 år efter sin død. Benådningen kom også til at danne basis for en ny lov kaldet Alan Turing-loven som betød at afdøde kunne blive benådet posthumt, og at nulevende kan søge om at få deres dom slettet.

I England er man i gang med at udskifte alle papir-pengesedler med en anden kvalitet. I den forbindelse vil man hylde Alan Turing på den allersidste pengeseddel, nemlig 50 pund-seddelen, som udskiftes i 2021.

The Bank of England spurgte folket, og de kom med nogle forslag som Rosalind Franklin, Stephen Hawking, Ada Lovelace og Alan Turing.

The Bank Of England begrunder valget med at Turing var en af bagmændende der knækkede tyskernes koder under anden verdenskrig, samt med de ting han måtte gå igennem.

Der kommer et billede af Alan Turing på pengesedlen hvor man ser Enigma-maskinen i baggrunden.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Der er masser af spas i opesætningen af Ariadne på Naxos på Operaen, men det trætter i længden.

Smuk sang og forvirring

Ariadne på Naxos er fuld af den skønneste musik fra Richard Strauss, som bliver flot formidlet på Operaen i en...

16. mar
Askepot med Lions Musical er et flot show.

Musikken redder Askepot

Den nye musicaludgave af eventyret om Askepot er et flot show i Tivolis Koncertsal – med masser af god musik s...

9. mar
Jytte fra Marketing er desværer gået for i dag, er en sjov satire med smukke øjeblikke.

Jytte er tilbage i sjovt marketingsshow

Teatersuccesen fra Nørrebro Teater, Jytte fra Marketing er desværre gået for i dag, er tilbage i en ferm turne...

8. mar
Operaen Werther med Den Jyske Opera er stærkt beskåret og foregår i nutiden.

Dobbeltvoldtægt på Gamle Scene

En umoden og selvfed helt, der bevæger sig rundt i en tudegrim scenografi, gør Den Jyske Operas produktion a...

6. mar