Sebastian - Aske - Esben, Foto Pia Bjerreskov

A Friend In London: Alt er 100 % ærligt

Af Marie Nielsen 28. maj 2011

En lidt blæsende tirsdag tog XQ28 til A Friend In London’s øvelokaler på Nørrebro. Et interview var sat i stand, og det glædede os rigtig meget at kunne få en snak med drengene, som fik en flot 5. plads ved Det Europæiske Melodi Grand Prix i Düsseldorf lørdag d. 14. maj. Men det skulle vise sig, at A Friend In London havde meget mere på hjerte end Eurovision.

 Desværre denne tirsdag var forsanger, Tim Schou, syg, men Esben, Aske og Sebastian tog godt imod os og forklarede os, at selvom Tim ikke var der, ville de kunne svare på det meste. Hvis nogen ikke skulle vide det, så er her lidt fakta om hver af fyrene, som mødte hinanden tilbage i 2005 på efterskolen i Vostrup i Jylland og har spillet sammen lige siden.

Tim Schou: 23 år, forsanger og guitarist. Man kan sige, at Tim har lavet sin egen uddannelse, som først betød forskole til Musical Akademiet og herefter privatundervisning indenfor bl.a. opera og ballet.

Esben Svane: 23 år, spiller trommer og lægger vokal til i bandet. Esben tog en gymnasial uddannelse og har herefter gået 2½ år på MGK (Musikalsk Grund Kursus), som er form for stimulation og forberedelse til en videregående musikalsk uddannelse.

Sebastian Vinther: 24 år, spiller bas og lægger vokal til i bandet. Udover en gymnasial uddannelse har Sebastian ligesom Esben gået på MGK.

Aske Bramming: 22 år, spiller guitar og lægger vokal til i bandet. Aske tog en gymnasial uddannelse, og herefter stod det i musikkens tegn.

Om hinanden
Det kan være svært at beskrive andre, man kender rigtig godt, men XQ28 bad alligevel de tre fyre om at beskrive hinanden med hvert ét ord.

Esben og Sebastian om Aske: Globetrotter og Easy-going med hensyn til at omgås mennesker og til at holde roret lige i vandet.

Sebastian og Aske, som begge var enige om, at Esben er: Romantisk anlagt, og ikke blot i kærligheden.

Esben og Aske om Sebastian: En nobel og galant herre i hele hans væremåde, og den akademiske type.

 

Vejen til Eurovision og betænkeligheden ved ”New Tomorrow”
Man må sige, at udviklingen i A Friend In London er sket med hastige skridt, selvom det er over en årrække. Men de er enige om, at alting er gået i en lige linje, som en parabel. Esben forklarer: ” Sangen ”New Tomorrow” blev vi tilbudt allerede i november sidste år, og det skulle vi lige snakke om indbyrdes, inden vi sagde ja. Efter en måned sagde vi ja tak og tog i studiet. Herefter gik der yderligere en måned, før det blev offentliggjort, at vi deltog til det Danske Melodi Grand Prix. Det gik helt amok, da vi vandt det Danske Melodi Grand Prix, og det fortsatte til Eurovision deltagelsen, som var en meget overvældende oplevelse”. At deltage i det Danske Melodi Grand Prix var ikke et mål A Friend In London var gået efter, og efter forslaget om at deltage med sangen ”New Tomorrow” var de lidt betænkelige ved det. Betænkelige, fordi de indbyrdes skulle diskutere med hensyn til sangen og deres egen musiske del i det, men sagde som sagt ja tak. Som Aske siger: ”Sangen mindede om noget, Tim kunne have skrevet, så vi endte med at give sangen vores eget særpræg”.

For i virkeligheden er ”New Tomorrow” skrevet af Lise Cabble og Jakob Glæsner, som en sang skrevet direkte til det Danske Melodi Grand Prix. Jakob Glæsner kendte Tim og Aske, og forlaget bag sangen kendte for øvrigt også til bandet. Så kombinationen af dette, kender vi vist alle til.

Om sangen den dag i dag siger Esben: ”Der er koblet mange oplevelser, følelser og billeder til sangen”, og Esben og Sebastian fortsætter: ”Den begynder at vokse i en grad, så vi aldrig bliver trætte af at spille eller høre den”.

Lejrturen i Düsseldorf og ethjulede cykler
Men hvordan var det at deltage til Eurovision i Düsseldorf? Aske betegner det som en fantastisk oplevelse med en fantastisk stemning. ”Det var som en kæmpe lejrtur med voksne mennesker, og alle folk, som skulle hjælpe én var utrolig søde, og det var fantastisk. Man mødte et hav af musikalske mennesker fra mange forskellige lande, og det virkede stærkt”. Som Esben så udtryksfuldt siger: ”Man er omgivet af glade folk, det var lidt ligesom en kombination af et karneval og EM i fodbold”. ”Man er i en stor boble, hvor folk ikke ville ane, om der kom en 3. verdenskrig Det var en syret oplevelse af et kæmpe cirkus med så mange bands”, fortæller Sebastian til XQ28. Aske smiler og siger, at det var så speciel en oplevelse af for eksempel folk på ethjulede cykler, som kørte rundt, alt imens folk øvede på scenen.

Om at få en 5. plads
Hvordan var reaktionen så fra A Friend In London, da de bagefter stod med en 5. plads? Sebastian lægger ud: ”Lige til at starte med tænkte jeg, at vi godt kunne have vundet med ”New Tomorrow”, men ærgrelsen lagde sig, da det viste sig, at sangen dagen efter var den 4. mest spillede sang i Tyskland”. Esben fortsætter: ”Da løbet var kørt, og vi vidste, at Azerbaijan ville vinde, var min umiddelbare reaktion, skuffelse. Men vi havde alligevel opnået det, vi ville, nemlig at komme i top 5”. Og om at opnå det de ville, så må man i sandhed sige, at A Friend In London’s store mål ikke er opnået endnu, ifølge drengene selv. Nu begynder efterspillet og drømmene at gå i opfyldelse.

Sommer Turné og debutalbummet
En sommer turné er godt i gang. I torsdags spillede de i Esbens hjemby med 2000 publikummer, i en by, hvor der ellers bor 4000. Desuden skal de åbne Jelling Festivalen torsdag d. 26. maj. Og her i sommertiden tager de også til Canada for at indspille deres debutalbum, som udkommer til efteråret. I Canada har de siden 2008 været utrolig populære, derfor en indspilning i Canada. ”Der er ikke mange bands, som har spillet sammen så længe, uden at udgive et debutalbum”, siger Sebastian. Men nu er pladen som sagt på vej.

Om albummet siger Aske, at der er rigtig mange gode sange på. De har skrevet en masse nyt og højnet kvaliteten. Det bliver et album, som man skulle få lyst til at høre igen og igen. Og det album er vi mange, som glæder os til at høre igen og igen.

PR stunt eller ærlighed bag kyssene til Danish Dee Jay Awards?
Som man også har hørt mange steder, og ikke mindst set til DDJA er, at Tim har været i medierne og fortælle, at han både kan lide at kysse fyre og piger. Så hvad skete der egentlig ved Danish Dee Jay Awards (DDJA)? XQ28 var til stede den aften og kunne efterfølgende skrive, at A Friend In London har kysset hinanden længe på scenen til denne store begivenhed. Men hvis idé var det at kysse hinanden til DDJA? Aske fortæller, at det var Tim, som kom på idéen. Mange havde gisnet om, at fyrene fra A Friend In London skulle være bøsser, og det hele kom op som trolden af en æske, da Tim Stod frem i Se & Hør og fortalte, at han både kunne lide at kysse fyre og piger. Men var det nu også en trold?

Esben siger om kyssene til DDJA: ”Alt er så tabuiseret, vi ville vise det menneskelige i, at man sagtens kan kysse med en af samme køn. Publikum skreg op på den gode måde, og det var mega fedt”. Men var det så også et PR stunt eller ligger der mere bag?

Om kys i Düsseldorf og biseksualitet
Motivet, ifølge drengene selv, har aldrig været PR, men selvfølgelig følger det i kølvandet, når mennesker af samme køn kysser hinanden til et kæmpe arrangement som DDJA. ”Alt er 100 % ærligt. Tim har mange homoseksuelle venner, som stadig i 2011 lider under at blive råbt af på gaden. Mange ser op til Tim, og derfor virkede det naturligt at slå et slag for homoseksuelle”, og Esben fortsætter med et smil på læben, at både Tim og ham begge kyssede med en fyr i Düsseldorf. Og det viste sig, at Se & Hør fotografen til Eurovision kredsede om Tim konstant for at få skudt ”The Breaking News”. Men var det nu også ”The Breaking News”? Tim kyssede med koreografen fra Blue, fortæller Esben, men er det så den store nyhed at få et billede af det, når man en gang som Tim har sagt i medierne, at det er ok at kysse med fyre?

Men når man kan lide at kysse med fyre og piger, er man vel biseksuel? ”Tim har sagt, at han er tiltrukket af fyre, som en slags form/antydning af, at han er biseksuel, men i hvilken grad ved man aldrig”, siger Sebastian med et smil til XQ28. ”Det er sjovt, når fyre lægger an på én, og man så spiller lidt kostbar”, fortæller Esben.

Det at være forbillede for homoseksuelle
A Friend In London lægger ikke skjul på, at de slår et slag for homoseksuelle, men hvordan er det, at have homoseksuelle, som ser én som et forbillede? ”I en moderne verden burde det ikke betyde noget, hvad man er, eller hvem man er. Det er vigtigt for os, at nå ud til så mange som overhovedet muligt med det budskab”. Men hvordan er Esben, Sebastian og Aske’s mening om, om det har betydning for kunstnere den dag i dag at være åbne homoseksuelle? Hvad med fans? ”Kunstneres image vil da blive påvirket af det, men se bare på Elton John og George Michael, deres fans køber stadig deres musik”, siger Esben. Sebastian mener dog, at det nok er svært at være ny kunstner og åben homoseksuel. For han mener, at det at være åben homoseksuel vil påvirke en ny kunstners pladesalg på den negative måde.

A Friend In London og Copenhagen Pride?
Hvorvidt medlemmerne af A Friend In London er homoseksuelle, biseksuelle eller heteroseksuelle, ser vi dem så til Copenhagen Pride? Lysene glimter i øjnene på Esben, Sebastian og Aske og siger, at de ville være sejt at blive booket til at skulle spille til Priden på Rådhuspladsen. ”Vi må skrive til vores booker og rykke ham for det”, afslutter en begejstret Esben.

XQ28 har nydt en time i selskab med A Friend In London. Nydt deres dejlige imødekommenhed og ærlighed, og ikke mindst takker vi for deres tid til et hyggeligt og afslappet interview.

Hvis du vil følge A Friend In London på deres videre vej, og hvem ved, måske opleve dem til Copenhagen Pride, så gå ind på deres hjemmeside ved at klikke HER

Derudover støtter Sebastian op om Diabetesforeningen, og du kan være med til at støtte det gode formål ved at klikke HER

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

De to skuespillere gør det bedste de kan - men det kan ikke redde den rodede tekst i forestillingen Gådekatalogerne.

Langtrukkent og vrøvlet spiondrama

Der loves meget på Teater V's hjemmeside om et mindblowing, nervepirrende psykologisk drama – det vi får er et...

2. maj
Alle før en! Hedder årets vellykkede revy på Amager.

Amagerrevyen er lokal revy af den bedste slags

Igen i år charmerer Amagerrevyen sit publikum med skøn lokal forankring.

26. apr
Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr