Israel, Foto Elena Volotova (EBU)

Det Europæiske Melodi Grand Prix (del III)

Af Elvir Pelešević 18. maj 2015

Den anden semifinale i Det Europæiske Melodi Grand Prix afholdes den 21. maj i Wiener Stadthalle i Wien. Her er min vurdering af feltets sange samt mit bud på hvilke 10 lande, der kommer med i finalen.


01. Litauen
Litauen repræsenteres af en duo, bestående af Monika Linkyté og Vaidas Baumila, som fremfører sangen ”This Time”. Der er tale om en sukkersød kærlighedssang, som ikke er nogen stor musikalsk oplevelse. Landet, der debuterede i Det Europæiske Melodi Grand Prix  i 1994, har en sjetteplads som sin hidtil bedste placering i Eurovisionen. Jeg er ganske sikker på, at Litauen ikke forbedrer dette resultat i år. Faktisk vil det overraske mig, hvis de overhovedet kvalificerer sig til finalen.
Karakter: 5/12

02. Irland
17-årige Molly Sterling stiller op for det mest vindende land i Eurovisionens historie med sangen ”Playing With Numbers”. Efter en mangeårig ørkenvandring i forhold til at finde den rette musikstil til konkurrencen, går Irland tilbage til den type sange, de er bedst til: balladen. Denne klaverballade er en behagelig lytning, men udover det, er der tale om en middelmådig sang.
Karakter: 7/12

03. San Marino
Anita Simoncini og Michele Perniola repræsenterer San Marino med sangen ”Chain of Lights”. Begge kunstnere har tidligere stillet op for San Marino i børnenes Melodi Grand Prix. Sangen er skrevet af tyske Ralph Siegel, som er den mest deltagende sangskriver i konkurrencen med 20 deltagende sange. ”Chain Of Lights” er en sød, ubekymret og substansløs sang, som ville egne sig bedre til børnenes Melodi Grand Prix.
Karakter: 3/12

04. Montenegro
Et andet navn, som flere gange har deltaget i Eurovisionen både som performer og sangskriver er Željko Joksimović. I år er det femte gang, han deltager, og efter min smag er denne sang hans svageste til dato. Sangen ”Adio” er en typisk etno-ballade fra Balkan, som hænger fint sammen hele vejen igennem. ”Adio” fremføres af Knez, som har en sikker og stabil stemme.
Karakter: 7/12

05. Malta
Den anden krigersang i årets udgave af Eurovisionen kommer fra Malta. Sangen ”Warrior” fremføres af den 23-årige Amber. Efter min mening er Maltas bidrag klart dårligere sammenlignet med dets modstykke fra Georgien. Det er som om, sangen har store ambitioner om at fremstå som et dramatisk og storslået kunstværk, men disse ambitioner bliver aldrig indfriet. Desuden er jeg ikke overbevist om, at Ambers skrøbelige stemme kan bære denne sang hele vejen igennem de ca. 3 minutter, som sangen varer.
Karakter: 4/12

06. Norge
Kjetil Mørland og Debrah Scarlett udgør duoen, der skal repræsentere Norge med kærlighedsballade ”A Monster Like Me”. Det norske bidrag fremstår meget mørkt og dystert, og minder mig en del om ”Where the Wild Roses Grow” af Nick Cave og Kylie Minogue. Sangen er velproduceret, dramatisk og stemningsfuld. Norge er blandt konkurrencens favoritter i år, men jeg tror, landets resultat vil være afhængig af den visuelle performance samt kvaliteten af Debrahs stemme på selve dagen.
Karakter: 8/12

07. Portugal
Portugals farver forsvares af 20-årige Leonor Andrade. I sin lange eurovisionshistorie har landet haft mere end svært ved at opnå topplaceringerne og finaledeltagelserne. Det er mest sandsynligt, at det heller ikke i år lykkes Portugal at kvalificere sig til finalen. Sangen ”Há Um Mar Que Nos Separa” er intetsigende og lyder mest som noget, man  har lyttet til en gangi 1980’erne – på en dårlig måde.
Karakter: 2/12

08. Tjekkiet
Efter 5 års fravær fra Eurovisionens scene vender Tjekkiet tilbage med sangen ”Hope Never Dies”, som fremføres af Marta Jandová  og Václav Noid Bárta. Med sin mørke underlyd minder det tjekkiske bidrag en del om det norske bidrag. Dog er denne ballade ikke nær så spændende som Norges. Faktisk er den rimelig ensformig og kedelig, og det er kun takket være Václavs stemme, at man kan betegne sangen som næsten middelmådig.
Karakter: 5/12

09. Israel
De seneste to år er det ikke lykkedes Israel at komme i finalen, hvilket er en ganske stor mavepuster for et land med stole eurovisionstraditioner. I år forsøger israelerne sig med en up beat-tempo sang, ”Golden Boy”, som har undertoner af israelsk etnomusik. Der er ikke tale om et musikalsk mesterværk, om end bidraget er charmerende, behagelig og indbyder til dans. Sangens synges af 16-årige Nadav Guedj.
Karakter: 7/12

10. Letland
Aminate repræsenterer Letland i år med sangen ”Injected”, som hun selv har skrevet. Det er en kraftfuld ballade, som er placeret i et musikalsk univers, hvor de elektroniske toner træder frem. Omkvædet er den bedste del af sangen.
Karakter: 6/12

11. Aserbajdsjan
Aserbajdsjan repræsenteres i år af Elnur Hüseynov, som i 2008 også stillede op for landet som den ene halvdel af den mandlige duo. Sangen ”Hour of The Wolf”, som er svenskskrevet og -produceret, fremstår som et af de bedste bud på en vinder af årets Melodi Grand Prix. Aserbajdsjans bidrag er en smuk og storslået kærlighedsballade, hvor den eneste usikkerhedsfaktor udgøres af Elnurs stemme; hans stemmeimprovisationer kan til tider virke overdrevne.
Karakter: 12/12

12. Island
Maria Olafs stiller op for Island med sangen ”Unbroken”.  Det islandske bidrag er endnu en ballade i feltet, som på ingen måder adskiller sig fra de andre ballader. Dertil er ”Unbroken” alt for ensformig og statisk.
Karakter: 6/12

13. Sverige
Tredje gang var lykkens gang for Måns Zelmerlöw, da han i marts måned i år endelig vandt Melodifestivalen. For mig er det svenske bidrag ”Heroes” på det musikalske plan Måns svageste sang sammenlignet med de to sange, han tidligere har deltaget i Melodifestivalen med. Det, der gør sangen unik, er den visuelle præsentation, hvor der under hele fremførelse af sangen kører en tegnefilm i baggrunden. Sverige er blandt storfavoritterne til at sikre Sverige landets sjette sejr i konkurrencen, og jeg kan godt forstå hvorfor.
Karakter: 12/12

14. Schweiz
Mélanie René fremfører det schweiziske bidrag, ”Time To Shine”. Hvis I spørger mig kan I med fordel lave kaffe eller holde tissepause under Mélanies optræden.  Hendes sang er intetsigende, uinteressant og hurtig glemt, så I vil ikke gå glip af noget.
Karakter: 2/12

15. Cypern
I år repræsenteres Cypern af John Karayiannis, som synger sangen ”One Thing I Should Have Done”.  Cypern er tilbage i den store eurovisiosfsamilie, efter at man holdt pause sidste år. Deres bidrag er min ”dark horse” i år, selv om jeg ikke tror, det kan gå hele vejen og vinde. Jeg håber dog, at Cypern kommer i finalen. ”One Thing I Should Have Done” er en smuk ballade, som Johns fantastiske stemme klæder til perfektion.
Karakter: 10/12

16. Slovenien
Gruppen Maraaya, som består af ægteparret Marjetka og Raay, fremfører det slovenske bidrag ”Here For You”. Det er uden konkurrence årets bedst sang fra de eks-jugoslaviske lande. Det er en velproduceret popsang tilsat klassiske toner i form af violinmusik. Marjetkas stemmer minder mig til tider om Duffys – den er dejlig, skrøbelig og sårbar.
Karakter: 10/12

17. Polen
Polens bidrag ”In The Name Of Love” handler om at bygge broer af kærlighed mellem handicappede og ikke-handicappede. Sangen fremføres af Monika Kuszynskas, som selv er handicappet, efter en trafikulykke i 2006. Den polske ballade har en fin indledning og et fint midterstykke – til gengæld er omkvædet for anonymt og uinteressant. Jeg er bange for, at sangen kommer til at drukne i det hav af ballader, som er med i år.
Karakter: 5/12

Mit bud på, hvilke 10 lande kvalificerer sig til finalen:
1. Sverige
2. Aserbajdsjan
3. Slovenien
4. Cypern
5. Norge
6. Irland
7. Montenegro
8. Israel
9. Letland
10. Island

 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr