Eurovision 2016: første semifinale

Af Elvir Pelešević 9. maj 2016

Tirsdag aften bliver det Internationale Melodi Grand Prix for alvor skudt i gang, når den første semifinale løber af stablen i Globen i Stockholm. Her er vores gennemgang af deltagerfeltet samt bud på, hvilke lande går videre til finalen. 

01. Finland | Sandhja: Sing It Away

25-årige Sandja, der både har finske og sydamerikanske (Guyana) rødder, synger om, at det at synge gør alting bedre. Sidste år stillede Finland op med et fornærmende ringe punknummer. I år er stillen helt anderledes og mere i retning af en glad pop sang, der inviterer til dans. Desværre for Finland adskiller deres ligegyldige sang, som mest af alt minder om et dårligt dancenummer fra 90'erne, sig på ingen måde fra et hav af andre popsange, hvorfor vi heller ikke i år vil have fornøjelsen af landets deltagelse i finalen. 

02. Grækenland | Argo: Utopian Land 

Grækenland stiller op med en sang, der er en blanding af mange forskellige musikalske stilarter: pop, rock, etnisk musik og hiphop. Sangen er ikke blevet modtaget særligt godt blandt fansene, men mon ikke Grækenland alligevel kvalificerer sig til finalen, da landet tilhører en lille eksklusiv klub af Eurovisionsdeltagere, som altid har kvalificeret sig til finalerunden, siden systemet blev introduceret i 2004. Dette skyldes ikke mindst, at Grækenland har en meget aktiv diaspora.

03. Moldova | Lidia Isac: Falling Stars

Russisk-fødte Lidia har tidligere prøvet at vinde retten til at repræsentere sit land i Eurovisionen i både 2013, 2014 og 2015. Fjerde gang blev det lykkens gang for sangerinden. Lidia skal dog ikke gøre sig forhåbninger om at komme videre fra semifinalen, da hendes popsang tilsat discoundertoner er mildt sagt forglemmelig. 

04. Ungarn | Freddy: Pioneer

Ungarns bidrag er en slags rock-hymne, der hylder mennesket, som formår at være tro mod sig selv. Sangen udmærker sig ved Freddys rå, sprøde stemme og passager med fløjtelyde. Desuden ser Freddy heller ikke værst ud. Til trods for at Pioneer fremstår rimelig monoton og simpel i sin opbygning og udtryk, er det en sikker finaledeltager. 

05. Kroatien | Nina Kraljić: Lighthouse

Kroatien er tilbage i Eurovisionen i år, efter at landet holdt en toårig pause fra konkurrencen. Sangen Lighthouse, som i øvrigt er skrevet af østrigske sangskrivere, har en moderne poplyd og handler om kampen mellem det gode og det onde i mennesket. Udover at udmærke sig ved sin særprægede stemme, som er en blanding af Ellie Goulding og Dolores O’Riordan, har Nina også fået noget af en negativ og hånende omtale, på grund af de kostumer, hun har haft på under prøverne. Hvis Nina formår at kvalificere sit land til finalerunden, vil det være første gang siden 2009.

06. Holland | Douwe Bob: Slow Down

Hollands bidrag sætter fokus på det mentale helbred ved at understrege, hvor vigtigt det er at tage det stille og roligt i livet. Stilmæssigt har Holland valgt at benytte sig af den succesfulde formel fra 2014, da countrynummeret Calm After the Storm snuppede en flot andenplads i København - landets bedste placering siden man vandt i 1975. Hollands bidrag er dog kvalitetsmæssigt langt under niveaue i forhold til bidraget fra 2014, og det vil ikke komme som en stor overraskelse, hvis landet for andet år i træk ikke når finalen. 

07. Armenien | Iveta Mukuchyan: Loveweave

Det armenske bidrag er blandt favoritterne til at vinde årets Eurovision. Der er tale om en dramatisk kærlighedssang, der kendetegnes ved store og kraftige trommelyde, etniske undertoner, et massivt omkvæd og ikke mindst Ivetas store stemme. Den gudesmukke Iveta er i øvrigt født og opvokset i Hamburg og arbejder også som model og skuespiller.

08. San Marino | Serhat: I Didn't Know

I jagten på sin anden finaleplads nogensinde er San Marino i år kommet på den smarte idé at lade en tyrkisk sanger repræsentere landet. Regnestykket er gennemskueligt: Serhat, som sangeren hedder, skal tiltrække alle de tyrkiske stemmer rundt i Europa, når nu Tyrkiet ikke selv deltager i Eurovisionen. Problemet er bare, at sangen er så dårlig og uinteressant, at heller ikke tyrkerne vil udvise barmhjertighed og bruge deres sms-beskeder på denne sang.

09. Rusland | Sergey Lazarev: You Are the Only One

Rusland satser stort på at vinde i år, efter at man var tæt på sidste år i Wien. Sergey Lazarev er et af de største navne i den russiske musikindustri og folkene bag sangen You Are the Only One er ikke mindre kendt. Eksempelvis har skotske John Ballard produceret Ace of Bases første tre albums. Rusland har fra dag et været favorit blandt bookmakerne til at vinde årets konkurrence, men spørgsmålet er, om sangen ikke lovligt meget ligner Måns Zermerlöws vindersang, Hero, fra sidste år både i lyden og i scenografi til at kunne gå hele vejen.

10. Tjekkiet | Gabrialea Gunčíková

Gabriela Gunčíková, som står for årets tjekkiske bidrag, blev i 2011 kåret som det bedste nye navn i sit land. Sangen er en kraftfuld og stemningsfuld ballade, det handler om at stå fast og kæmpe for kærlighed til trods for alle mulige forhindringer og modgang. Gabrielas stemme klæder sangen upåklageligt, og hendes præstation ved prøverne har været så overbevisende, at både fans og journalister tør at tro på, at Tjekkiet i år for første gang i historien kvalificerer sig til finalen.

11. Cypern | Minus One: Alter Ego

Cyperns stiller i år op med en rocksang, som er resultatet af et samarbejde mellem Minis One og den svenske Mr Eurovision aka Thomas G:son, som bl.a. skrev Euphoria, der som bekendt vandt konkurrencen i 2012. Sangen Alter Ego en kærlighedserklæring, som ud fra teksten fremstår vild og uforløst. Musikalsk er sangen ikke i nærheden at lyde lige så vild, som teksten antyder - den polerede og den sofistikerede lyd gør sangen til en ganske behagelig lytning. 

12. Østrig | Zoë: Loin D'Ici

Østrig skal synge på fransk i Stockholm. Ja, du hørte rigtigt - en hel sang på fransk. Sangen Loin d'ici, eller oversat til dansk Langt væk herfra, er en rejse til paradiset, hvor man synger, danser, griner og har det sjovt. Udover at være alt for repetitiv, begynder sangen ret hurtigt at virke "kvalmende" grundet sit alt for sukkersødt såvel musikalske som visuelle udtryk, der minder en del om Alice i Eventyrland. 

13. Estland | Jüri Pootsmann: Play

21-årige Jüri vandt sidste års udgave af Idol i sit hjemland. Hans bidrag, Play, handler om at turde give sine følelser frit løb og er skrevet af blandt andre Stig Rasta, som repræsenterede det baltiske land sidste år. Såvel sangen som Jüris stemme lyder ret deprimerende og maler et billede af en mørk og selvmorderisk stemning. Estlands chance for at nå finalen i år ligger i, at Play er anderledes i forhold til de fleste andre sange, som drukner i overproduceret og intetsigende popmusik. Det bliver dog svært. 

14. Aserbajdsjan | Samra: Miracle

Den tidligere sovjetiske republik plejer at klare sig ret godt i Eurovisionen, men i år kan det nemt være, at landet for første gang i lang tid ikke formår at kvalificere sig til finalen. Det skyldes først og fremmest Samras usikre og anonyme stemme, som ikke har klaret prøverne særlig godt. Det interessante ved Aserbajdsjans sang, som i øvrigt er skrevet af svenskere, er, at den oprindeligt har været tiltænkt Melodifestivalen, men den kom aldrig videre fra udvælgelsesprocessen i det svenske.

15. Montenegro | Highway: Real Thing

Montenegro stiller i år med et boyband, som fremfører et meget larmende og uinspirerende rocknummer. Det vil være en kæmpe stor overraskelse, hvis det lykkes drengene at gentage de montenegrinske repræsentanters succes fra de seneste to år, hvor Montenegro deltog i finalen, især i betragtning af, at Real Thing rangerer dårligt både blandt fans og bookmakere.

16. Island | Gréta Salóme: Hear Them Calling

Når hun træder på Eurovisionens scene i Stockholm tirsdag aften, vil Gréta Salóme repræsentere Island for anden gang i sin karriere. Første gang var i 2012, hvor hun i en duet med Jónsi opnåede en mindre imponerede 20. plads i finalen. Denne gang optræder Gréta med en spirituel popfolk-sang, hvor hun synger om "noget" eller "nogen", der kalder på hende. Sangens originalitet i forhold til det musikalske udtryk ødelægges af et fantasiløst sceneshow, som er en dårlig kopi af Heroes - sidste års vindersang i Eurovisionen.

17. Bosnien-Hercegovina | Dalal and Deen feat. Ana Rucner and Jala

Et af de mest succesfulde lande i Eurovisionen er tilbage på den stores scene efter 4 års fravær. Bosnien-Hercegovina stiller op med en typisk kærlighedsballade fra Balkan, som er baseret på lokal etnisk musik og desuden tilsat rap. Deen, som er en af sangerne på det bosniske hold, deltog også i Eurovisionen i 2004, hvor han opnåede en 9. plads i finalen med sangen In the Disco. Den bosniske sang er en af de få sange i år, som bliver sunget på modersmålet.

18. Malta | Ira Losco: Walk on Water

Ira Losco har tidligere stillet op for Malta i 2002, da hun med sangen 7th Wonder opnåede en flot andenplads. I år stiller hun op med en kærlighedsang, som er blevet købt til lejligheden i sidste øjeblik, eftersom den sang, der oprindeligt vandt det maltesiske nationale finale blev droppet af maltesisk tv grundet en dårlig modtagelse blandt fansene. Hvis man skal bedømme Maltas chancer for at nå finalen med udgangspunkt i musikken, er de ikke særligt store, da Walk on Water simpelthen er for anonym. Man skal dog ikke undervurdere Iras store popularitet blandt fansene grundet hendes tidligere meritter i konkurrencen, hvilket alene kan skaffe hende finalepladsen.

Her er vores bud på de 10, der vil kvalificere sig til finalerunden fra den første semifinale opstillet i en vilkårlig rækkefølge:

Armenien

Rusland

Bosnien-Hercegovina

Ungarn

Grækenland 

Tjekkiet 

Cypern

Island

Aserbajdsjan 

Malta

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Händels oratorie Saul er blevet en flot operaproduktion på Operaen.

Flot sceneudgave af Händels barokoratorie om Kong Saul

Operaen har set rigtigt med igen at invitere den visonære operainstruktør Barrie Kosky til København. Ligesom ...

24. mar
Forestillingn 2:22 på NørregadeTeatret er et rigtig godt teatergys om spøgelser.

Sikkert teatergys

NørregadeTeatret har sammen med Sjællands Teater taget en ikke ofte spillet teatergenre i Danmark op,nemlig te...

18. mar
Der er masser af spas i opesætningen af Ariadne på Naxos på Operaen, men det trætter i længden.

Smuk sang og forvirring

Ariadne på Naxos er fuld af den skønneste musik fra Richard Strauss, som bliver flot formidlet på Operaen i en...

16. mar
Askepot med Lions Musical er et flot show.

Musikken redder Askepot

Den nye musicaludgave af eventyret om Askepot er et flot show i Tivolis Koncertsal – med masser af god musik s...

9. mar