Danske homoseksuelle skjuler deres seksualitet på arbejdspladsen

Af Elvir Pelešević 9. januar 2017

Selv om homoseksuelle i Danmark nyder en bred vifte af rettigheder, og selv om de i høj grad er accepteret i samfundet, er der noget, der tyder på, at homoseksuelle ikke føler sig trygge ved at bekendtgøre deres seksualitet på arbejdsmarkedet.

Er du åben omkring din seksualitet på din arbejdsplads

Sidste sommer foretog Epinion en undersøgelse om homoseksuelles vilkår på det danske arbejdsmarked for fagforeningerne LO, FTF og Akademikerne. 500 personer, som betegner sig selv som andet end heteroseksuelle, deltog i undersøgelsen. Resultatet viste at 4 ud af 10 adspurgte slet ikke eller kun i lav grad var åbne om deres seksualitet eller kønsidentitet på arbejdspladsen. Kun 27% af dem, der deltog i undersøgelsen, svarede, at de i høj grad var åbne omkring deres seksualitet på arbejdspladsen.

Noget som undersøgelsen ikke tager højde for, men som kunne være interessant at kigge nærmere på, er, hvor mange ikke-heteroseksuelle der kun udtaler sig om deres seksualitet på arbejdspladsen, hvis og når de bliver spurgt. Det kan godt tænkes, at der findes mange såvel heteroseksuelle som homoseksuelle, som ikke føler behov for at skilte med deres seksualitet, medmindre det findes højst nødvendigt. Denne holdning minder en del om USA's officielle politik overfor homoseksuelle i militæret frem til 2011: "Don't ask, don't tell."

Hvis man sammenholder resultatet af undersøgelsen med et formodet antal af homoseksuelle i Danmark ifølge et skøn fra LGBT Danmark (Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner), svarer det til, at ca. 100.000 homoseksuelle lønmodtagere skjuler deres seksualitet, når det er på arbejde. Som de mest almindelige grunde til, at homoseksuelle lever en tilværelse i skabet, når de færdes på arbejdspladsen, nævnes bl.a.drillerier, stikpiller, chikane eller ligefrem degradering. 

Pågældende undersøgelse burde være et klart signal til arbejdsgiverne og fagforeningerne om at gøre en bedre og større indsats, der skal sikre, at ikke-heteroseksuelle kan være åbne om deres seksualitet på arbejdspladsen. Det, der kan gøre det vanskeligt at italesætte problemet på arbejdsmarkedet, er, at det danske samfund i forvejen regnes for at være et af det mest ligestillede og frisindede samfund i verden. 

Vi inviterer dig til at deltage i vores lille meningsmåling, hvor vi undersøger, om du er åben omkring din seksualitet på din arbejdsplads? På forhånd tak for din deltagelse.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Händels oratorie Saul er blevet en flot operaproduktion på Operaen.

Flot sceneudgave af Händels barokoratorie om Kong Saul

Operaen har set rigtigt med igen at invitere den visonære operainstruktør Barrie Kosky til København. Ligesom ...

24. mar
Forestillingn 2:22 på NørregadeTeatret er et rigtig godt teatergys om spøgelser.

Sikkert teatergys

NørregadeTeatret har sammen med Sjællands Teater taget en ikke ofte spillet teatergenre i Danmark op,nemlig te...

18. mar
Der er masser af spas i opesætningen af Ariadne på Naxos på Operaen, men det trætter i længden.

Smuk sang og forvirring

Ariadne på Naxos er fuld af den skønneste musik fra Richard Strauss, som bliver flot formidlet på Operaen i en...

16. mar
Askepot med Lions Musical er et flot show.

Musikken redder Askepot

Den nye musicaludgave af eventyret om Askepot er et flot show i Tivolis Koncertsal – med masser af god musik s...

9. mar