Homoseksualitet - topidrættens tabu

Af Elvir Pelešević 15. januar 2017

Hvis man skulle dømme ud fra, hvor mange mandlige elitesportsudøvere i Danmark er åbne omkring deres seksualitet, findes der ingen homoseksuelle mænd i dansk topidræt. Det er dog meget svært at tro på.

Hovedårsagen til, at dansk topidræt er et hermetisk lukket skab, når det kommer til at være åben om at være homoseksuel, er, at "bøsse" bliver brugt som et skældsord. Eksempelvis er det meget almindeligt og acceptabelt, at man råber "bøsserøv" til hinanden i en fodbold- eller håndboldkamp. Hvis man sender et mindre vellykket eller dårligt skud af sted, bliver det hurtigt betegnet som et "bøsseskud". Dermed skaber sproget en verden og en virkelighed, hvor det et skamfuldt at være bøsse, og hvor homoseksualitet tabuiseres.

En af de sportsgrene, hvor homoseksualitet oftest omtales som et tabu er fodbold. Den tidligere landsholdsspiller i fodbold Michael Gravgaard beskrev i sin bog "Må jeg være fri", som blev udgivet den 3. september 2015, hvordan han selv var stødt på tabuet i sin professionelle karriere.

    "Ja, jeg kender en homoseksuel professionel fodboldspiller, som har spillet i Superligaen. Hvem det er, vil jeg ikke sige. Men jeg har talt med ham om hans homoseksualitet og ved, at han ikke ønskede, at nogen skulle få noget at vide om det", skrev Gravgaard i bogen.

I november sidste år var den nuværende landsholdspiller i fodbold, Mathias Zanka Jørgensen også ud med riven efter de homofobiske fans, som bestemt ikke gør det nemmere for sportsudøvere at springe ud. Dengang sagde han:

    "Hvad skal vi med en gay pride, når et helt stadion diskriminerer mod homoseksuelle, uden at nogen løfter et øjenbryn? Vi må se indad i fodbold. Vi oplever ikke så meget racisme, homofobi eller anden form for diskrimination i Danmark. Men når vi så gør, så kunne det være fedt, hvis vi slog hårdt ned på det. Der kunne vi være foregangsland for et godt budskab".

Senest kom Spillerforeningens formand, Jeppe Curth, i modvind, da han i december sidste år udtalte til Jyllands Posten:

    "Jeg synes ikke, at Superligaen tilbyder et trygt miljø for de eventuelle homoseksuelle fodboldspillere, der skulle overveje at springe ud. Det burde de kunne gøre uden at frygte, hvad der vil være af chikane og repressalier på de danske stadioner. Jeg frygter, at den slags vil ske i dag".

Curths udtalelse fik ligestillingsminister Karen Elleman (V) til at kritisere formanden og understrege, at Spillerforeningen har et ansvar for at støtte op om alle sine medlemmer. Efterfølgende gik Curth til medierne for at gøre klart, at hverken han eller Spilleforeningen er imod, at fodboldspillerne er åbne om deres seksualitet. I en pressemeddelse lød det:

    "Selvfølgelig råder vi ikke spillere til ikke at være åbne om deres seksualitet. Det kunne vi aldrig finde på. Vi forstår til gengæld godt, at nogle spillere kan synes, det er svært og derfor er vagtsomme i forhold til at springe ud, når homofobi og lignende diskrimination finder sted i det omfang, det gør i fodboldverden."

Der er ingen tvivl om at både politikerne, interesseorganisationerne og sportsudøverne står foran et kæmpe stykke arbejde for at skabe en tolerant og rummelig kultur, hvor det er i orden at være homoseksuel og sportsudøver. At tale ordentligt til hinanden er et godt sted at starte.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr