FotoArkiv

Fra det kolde nord til det varme syd 

Af Josh Christensen 2. august 2017

Juni 2010 var en fantastisk måned for portugisiske og islandske homoseksuelle.

Juni 2010 var en speciel måned for homoseksuelle i Europa, da Portugal og Island blev henholdsvis det 8. og 9. land i verden til at indføre kønsneutrale ægteskaber. Det var også en måned, hvor danske homoseksuelle holdt vejret da L 123 var til 3tredjebehandling i Folketinget og blev stemt ned.

Portugal, siger sim
Det blev på grundlovsdag den 5. juni 2010, at de portugisiske homoseksuelle fik mulighed for at ægte deres bedre halvdel, men forud for alt dette skal man tilbage til 2006, hvor et lesbisk par ønskede at få papirer, så de kunne blive gift. Det blev nægtet dem, og derfor lagde de sag an ved den portugisiske forfatningsdomstol, hvor de ikke vandt, men som sådan heller ikke tabte. Selvom dommerne stemte 3-2, at forfatningen ikke anerkender homoseksuelle vielser, så er den nemlig heller ikke imod. Med andre ord var det op til Portugals parlament, om man vil tillade homoseksuelle at blive gift. 

Dommen fra forfatningsdomstolen betød hurtigt, at to partier introducerede hver sit lovforslag. Det skete den 10. oktober 2008, hvor både Bloco de Esquerda (Venstre Blok) og Partido Ecologista "Os Verdes" (Økologi Partiet "De Grønne") præsenterede deres forslag, som dog begge blev forkastet af parlamentet på grund af modstand fra både regeringspartiet Partido Socialista (Socialist Partiet) og fra oppositionspartiet Partido Social Democrata* (Socialdemokraterne).

Valget i 2009 og løftet om ægteskab til homoseksuelle
José Sócrates, den portugiske premierminister, gav i januar 2009 et valgløfte, da han sagde, at hvis han blev genvalgt ved valget i september samme år, ville han kæmpe for at få åbnet ægteskabet for par af samme køn. Selvom han lovede dette, lovede han ikke, at disse par også ville kunne adoptere, men de store LGBT-organisationer i Portugal så alligevel hans løfte som et stort skridt fremad og gav premierministeren deres støtte. 

Ved valget i september gik partiet dog tilbage med 14 pladser og mistede deres absolutte flertal, som kræver 116 pladser. Partiet gik fra 121 til 97, men ved at samarbejde med de andre partier på venstre side havde Socrates et flertal og kunne derfor fortsætte som premierminister. 

Kun tre måneder efter valget stemte parlamentet første gang om lovforslaget, som ville gøre det muligt for par af samme køn at blive viet men ikke gav mulighed for adoption. Forslaget gik igennem regeringen først, og i januar 2010 skulle hele parlamentet stemme om loven. De skete den 8. januar, og 126 stemte for og 97 imod. En måned senere gik loven igennem sin sidste afstemning, hvor den også gik igennem. Derfeter blev den sendt til et tjek hos forfatningskommisionen for at sikre, at loven ikke brød forfatningen. 

Den 8. april kom afgørelsen fra Forfatningsdomstolen: Med stemmerne  11 mod 2 blev det gjort bekendt, at loven ikke gik imod forfatningen, og at Portugals præsident Aníbal Cavaco Silva havde 20 dage til enten at underskrive eller nedlægge veto imod loven. Den 17. maj blev loven underskrevet, 5. juni 2010 trådte loven i kraft, og kun to dage senere blev det første par gift. 

Først i 2015 blev det dog muligt for homoseksuelle at adoptere. 

* Selvom partiet hedder Socialdemokraterne, minder dets politik mere om det, man ser hos De Konservative her i Danmark. Deres politiske ideologi er liberal konservatisme. 

Island, siger já
Ligesom i Portugal blev ægteskabet åbnet for homoseksuelle i Island i 2010, og endda i selvsamme måned via en kønsneutral ægteskabslovgivning. som gik igennem Altinget uden modstand. Det skete under Jóhanna Sigurðardóttir, Islands første kvindelige statsminister og den første åbent homoseksuelle regeringsleder i verden. 

Starten på den rejse, der skulle ende med kønsneutralt ægteskab, begyndte allerede i 1996, da Islands Alting med stemmerne 44 for og 1 imod indførte registret partnerskab. Dette gav de islandske homoseksuelle de samme rettigheder som et heteroseksuelt ægteskab og var samtidig noget kun homoseksuelle kunne indgå, men med den forskel, at homoseksuelle ikke kunne adoptere, lesbiske kunne ikke få kunstig befrugtning, og at vielsen ikke kunne finde sted i kirken.

Der gik dog kun fire år, før man tillod homoseksuelle at adoptere. Det skete med stemmerne 49 for og 1 imod. Dermed blev Island det andet land i verden, der tillod homoseksuelle at adoptere, Danmark var det første land i verden. I 2006 blev loven udvidet og gav nu homoseksuelle de samme rettigheder som hetereseksuelle: Homoseksuelle kunne dermed adoptere og få kunstig befrugtning på lige fod med hetereseksuelle. 

I 2008 blev loven igen udvidet, da den Islandske Folkekirke fik lov at give registrerede partnerskaber en velsignelse. En af de mest kendte islændinge, som levede i et registreret partnerskab var statsministeren, Jóhanna Sigurðardóttir, der levede samme med Jónína Leósdóttir.

Ægteskabet kommer
I april 2009 var der valg til Altinget på Island, og det islandske Socialdemocratisk Alliance (Samfylkingin-Jafnaðarmannaflokkur Íslands) gik to sæder frem, hvorefter det sammen med De Grønne (Vinstrihreyfingin – grænt framboð) havde et flertal, og som nævnt tidligere blev Jóhanna Sigurðardóttir valgt som den første åbent homoseksuelle regeringsleder i verden. 

En måned efter valget kom regeringsgrundlaget, hvori man kunne læse, at regeringen ville fremsætte et lovforslag om kønsneutrale ægteskaber, og selv oppositionen støttede dette. 

I november 2009 meddelte justitsminister Ragna Árnadóttir, at regeringen havde påbegyndt sit arbejde med en ny ægteskabslovgivning, som ville inkludere alle par uanset køn. Man ville kort og godt nøjes med en ægteskabslovgivning på Island - en kønsneutral lovgivning som skulle gælde for både heteroseksuelle og homoseksuelle. Lov blev fremlagt i Altinget den 23. marts 2010 og vedtaget den 11. juni med stemmerne 49 for, 0 imod og 7 medlemmer ikke til stede. Allerede den 27. juni 2010 kunne homoseksuelle islændinge lade sig vie, og statsministeren og hendes hustru var blandt de par som lod sig vie. 

Præster i den islandske folkekirke fik også mulighed for at vie disse par eller nægte. 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Hvem kan sige nej til en omgang fransk?

For to år siden fik Regnbuepladsen en ny restaurant da Madklubben og Steak Royal flyttede ind. Her knap to år ...

I to år har man kunne vælte sig i kød, kød og mere kød. Altid store saftige b...

Turen går... med Interrail 

Har man ikke har travlt, er det at rejse med tog noget af det smukkeste, og med DSB Interrail kan man hoppe af...

Der er vist ikke nogen rigtig eller forkert måde at bruge en interrail-billet på. Som DSB selv skr...

La Bayadère i Prag

Kan man være heldigere end at opleve koreografen Javier Torres nyfortolkning af La Bayadère mens man er i Prag...

7. jul
Sonja Richter som centrum for alles opmærksomhed i Misantropen i Grønnegårdsteatret.

Monoton Misantrop 

Flot er det i Grønnegårdsteatret med blå himmel, grønne træer og flotte kostumer, men en smule stillestående b...

30. jun
De tre medvirkende i forestillingen Forever Young er oplagte men mangler den sidste gnist til at hive morskaben hjem.

Op med sprøjten

Denne farce over medicinalindustrien har selv brug for en saltvandsindsprøjtning. 

25. jun
Det er noget showet kører og musikken spiller at musicalen Seebach løfter sig helt op i det euforiske.

Seebach får taget til at løfte sig på Gamle Scene

Fredericia Teater har igen indtaget Det Kongelige Teaters Gamle Scene – denne gang med deres storsælgende musi...

25. jun