Foto Arkiv

Oui, sagde de i Luxembourg

Af Josh Christensen 10. september 2017

Siden første dag i 2015 kan to af samme køn blive viet i Luxembourg 

I 2004 kunne homoseksuelle og andre par af samme køn indgå registret partnerskab i det lille land mellem Belgien, Frankrig og Tyskland. Derefter gik der 10 år, før de luxembourghske LGBT'ere kunne blive viet som ægtefolk. 

Det hele begyndte dog faktisk langt tidligere, faktisk tidligere end i mange andre lande. Det første arbejde med en lov om kønsneutrale vielser blev allerede påbegyndt i 1995, men det endte med at blive en lov om registrerede partnerskaber. Det har været længe undervejs, men det har også hele tiden været ekstra vanskeligt, fordi mange af regeringerne har været mindretalsregeringer som skulle samarbejde med det Kristlige Sociale Folkeparti, et parti der har siddet på magten i Luxembourg næsten uafbrudt siden 1945, med kun to undertagelser (1974 - 79 og så siden 2013). Dermed kan politisk interesserede også regne ud at det var under Juncker at lovene om vielser blev udarbejdet. 

Registrerede partnerskaber 2004
I december 1995 fremlagde parlamentsmedlem Lydie Err fremlagde som privatperson et lovforslag som skulle åbne muligheden for at par af samme køn kunne indgå registreret partnerskab, men lovforslaget blev lagt til side indtil 2000. Tanken om partnerskaber var sog plantet blandt parlamentmedlemmerne, og i 2002 blev et nyt lovforslag fremlagt af Juncker-Polfer regeringen, som bestod af Det Kristlige Sociale Folkeparti (CSV) og Demokraterne. Lovforslaget var baseret på den franske lovgivning om partnerskaber. Samtidig lagde forslaget op til en debat om vielser for par af samme køn men her kiggede man i stedet mod Belgien. Den 12. maj 2004 gik forslaget igennem, og nu kunne både homopar og heteroseksuelle lade sig registrere som samlevende par, i stedet for ægtefolk og uden rettet til adoption.

Ægteskab
Derefter gik der nogle år før vielser/ægteskab igen kom på tale. Det regerende CSV Parti var imod at åbne ægteskabet for par af samme køn selv om dets leder Jean-Clause Juncker havde meldt ud, at han personligt gik ind for det. I juli 2007 blev et forslag forkastet af parlamentet med stemmerne 38 mod 22. 

Arbejdet på det lovforslag som i 2015 endelig betød at par af samme køn kunne kalde sig ægtefolk blev påbegyndt i 2009. I juli 2009, kort efter at en ny regering, igen med Juncker i spidsen, var kommet på plads, meddelte justitsminister Francois Biltgen at regeringen ville arbejde på en lov som ville åbne ægteskabet, dog uden mulighed for adoption for homoseksuelle. Et år efter blev loven godkendt af regeringen men skulle stadig igennem parlamentet. 

I maj 2012 var loven blevet ændret på, og ingen forventede at man ville komme til at stemme om den før 2013, men i november 2012 kom  Statsrådet som består af jurister udvalgt at Storhertugen, en slags administrativ domstol, med en bekendtgørelsen som sendte loven tilbage til debat. 

Efter at loven igen var blevet debatteret og havde fået tilført ændringer i adoptionsrettighederne, blev den alligevel nedstemt i Statsrådet, og parlamentet måtte arbejde videre medloven. Desværre kom den ikke til afstemning for i oktober 2013 kom et valg i vejen.

En regering med en homoseksuel agenda
Den 4. december 2013 kunne en ny regering sætte sig til rette. For første gang siden 1979 var CSV ikke en del af regeringen, men i oppostion. Den åbent homoseksuelle Xavier Bettel havde overtaget premierministerposten fra Juncker, som havde haft posten i 18 år. I regeringsprogrammet havde man inkluderet at man ville arbejde for at åbne ægteskabet og adoption for homoseksuelle. Dette skulle ske hurtigst muligt, og allerede i tredje kvartal af 2014 skulle parlamentet stemme om et lovforslag. 

Arbejdet med loven gik hurtigt. I marts 2014 havde kommiteen der stod for udarbejdelsen færdiggjort sin opgave, og forslaget blev sendt til Statsrådet som i maj gav det sin støtte. Alle partier på nær et støttede forslaget, og med stemmerne 56 for og 4 imod blev loven vedtaget. Statsrådet meddelte kort tid efter at man ikke behøvede en anden afstemning, og den 4. juli underskrev Storhertugen loven, og 6. måneder senere trådte loven i kraft, og samme dag blev det første homoseksuelle par gift. Fem måneder senere blev Luxembougs premierminister også gift med sin partner. 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Et afbud blandt bøsser

Uanset om det er forår, sommer, efterår eller vinter så er Gran Canaria altid et hit. Vi tog en afbudsrejse me...

Et afbud forbindes sjældent med noget godt – når man siger afbudsrejse, får de fleste ...

Tivoli Food Hall

Tivoli Food Hall – en ny epoke

En ny epoke i Tivolis historien –det er netop hvad den nye Food Hall bliver når den for alvor slår dørene op d...

Med den nye Food Hall på hjørnet af Vesterbrogade og Bernstorffsgade er Tivoli godt på vej ...

68 er en langhåret og larmende musikforestilling i Skuespilhuset.

Hippieskrål og lommefilosofi

Ungdomsoprøret i 1968 får både en hyldest og en skud for boven i Det Kongelige Teaters underlige musikforestil...

17. mar
Flot show men håbløst manuskript i Tivolis udgave af filmhittet Midt om natten.

Fuld af vrøvl

Tivolis udgave af musicalen Midt om Natten er flot og velsunget men tåbeligt forvrøvlet af et dårligt manuskri...

16. mar

Calum Scott klar med debutalbum

Fra nervøs fyr til selvsikker sanger er Calum Scott nu trådt ind i samme verden som Sam Smith med albummet ”...

13. mar
Anders Budde Christensen som Bradley/ Chelsea Manning i den lange og dramatisk mislykkede forestilling Manning er fri på Mungo Park.

En aften med Wikipedia

Anders Budde Christensen er på flere måder hovedpersonen i forestillingen Manning er fri på Mungo Park. Udover...

11. mar