Foto Arkiv

Oui, sagde de i Luxembourg

Af Josh Christensen 10. september 2017

Siden første dag i 2015 kan to af samme køn blive viet i Luxembourg 

I 2004 kunne homoseksuelle og andre par af samme køn indgå registret partnerskab i det lille land mellem Belgien, Frankrig og Tyskland. Derefter gik der 10 år, før de luxembourghske LGBT'ere kunne blive viet som ægtefolk. 

Det hele begyndte dog faktisk langt tidligere, faktisk tidligere end i mange andre lande. Det første arbejde med en lov om kønsneutrale vielser blev allerede påbegyndt i 1995, men det endte med at blive en lov om registrerede partnerskaber. Det har været længe undervejs, men det har også hele tiden været ekstra vanskeligt, fordi mange af regeringerne har været mindretalsregeringer som skulle samarbejde med det Kristlige Sociale Folkeparti, et parti der har siddet på magten i Luxembourg næsten uafbrudt siden 1945, med kun to undertagelser (1974 - 79 og så siden 2013). Dermed kan politisk interesserede også regne ud at det var under Juncker at lovene om vielser blev udarbejdet. 

Registrerede partnerskaber 2004
I december 1995 fremlagde parlamentsmedlem Lydie Err fremlagde som privatperson et lovforslag som skulle åbne muligheden for at par af samme køn kunne indgå registreret partnerskab, men lovforslaget blev lagt til side indtil 2000. Tanken om partnerskaber var sog plantet blandt parlamentmedlemmerne, og i 2002 blev et nyt lovforslag fremlagt af Juncker-Polfer regeringen, som bestod af Det Kristlige Sociale Folkeparti (CSV) og Demokraterne. Lovforslaget var baseret på den franske lovgivning om partnerskaber. Samtidig lagde forslaget op til en debat om vielser for par af samme køn men her kiggede man i stedet mod Belgien. Den 12. maj 2004 gik forslaget igennem, og nu kunne både homopar og heteroseksuelle lade sig registrere som samlevende par, i stedet for ægtefolk og uden rettet til adoption.

Ægteskab
Derefter gik der nogle år før vielser/ægteskab igen kom på tale. Det regerende CSV Parti var imod at åbne ægteskabet for par af samme køn selv om dets leder Jean-Clause Juncker havde meldt ud, at han personligt gik ind for det. I juli 2007 blev et forslag forkastet af parlamentet med stemmerne 38 mod 22. 

Arbejdet på det lovforslag som i 2015 endelig betød at par af samme køn kunne kalde sig ægtefolk blev påbegyndt i 2009. I juli 2009, kort efter at en ny regering, igen med Juncker i spidsen, var kommet på plads, meddelte justitsminister Francois Biltgen at regeringen ville arbejde på en lov som ville åbne ægteskabet, dog uden mulighed for adoption for homoseksuelle. Et år efter blev loven godkendt af regeringen men skulle stadig igennem parlamentet. 

I maj 2012 var loven blevet ændret på, og ingen forventede at man ville komme til at stemme om den før 2013, men i november 2012 kom  Statsrådet som består af jurister udvalgt at Storhertugen, en slags administrativ domstol, med en bekendtgørelsen som sendte loven tilbage til debat. 

Efter at loven igen var blevet debatteret og havde fået tilført ændringer i adoptionsrettighederne, blev den alligevel nedstemt i Statsrådet, og parlamentet måtte arbejde videre medloven. Desværre kom den ikke til afstemning for i oktober 2013 kom et valg i vejen.

En regering med en homoseksuel agenda
Den 4. december 2013 kunne en ny regering sætte sig til rette. For første gang siden 1979 var CSV ikke en del af regeringen, men i oppostion. Den åbent homoseksuelle Xavier Bettel havde overtaget premierministerposten fra Juncker, som havde haft posten i 18 år. I regeringsprogrammet havde man inkluderet at man ville arbejde for at åbne ægteskabet og adoption for homoseksuelle. Dette skulle ske hurtigst muligt, og allerede i tredje kvartal af 2014 skulle parlamentet stemme om et lovforslag. 

Arbejdet med loven gik hurtigt. I marts 2014 havde kommiteen der stod for udarbejdelsen færdiggjort sin opgave, og forslaget blev sendt til Statsrådet som i maj gav det sin støtte. Alle partier på nær et støttede forslaget, og med stemmerne 56 for og 4 imod blev loven vedtaget. Statsrådet meddelte kort tid efter at man ikke behøvede en anden afstemning, og den 4. juli underskrev Storhertugen loven, og 6. måneder senere trådte loven i kraft, og samme dag blev det første homoseksuelle par gift. Fem måneder senere blev Luxembougs premierminister også gift med sin partner. 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Hvem kan sige nej til en omgang fransk?

For to år siden fik Regnbuepladsen en ny restaurant da Madklubben og Steak Royal flyttede ind. Her knap to år ...

I to år har man kunne vælte sig i kød, kød og mere kød. Altid store saftige b...

Turen går... med Interrail 

Har man ikke har travlt, er det at rejse med tog noget af det smukkeste, og med DSB Interrail kan man hoppe af...

Der er vist ikke nogen rigtig eller forkert måde at bruge en interrail-billet på. Som DSB selv skr...

La Bayadère i Prag

Kan man være heldigere end at opleve koreografen Javier Torres nyfortolkning af La Bayadère mens man er i Prag...

7. jul
Sonja Richter som centrum for alles opmærksomhed i Misantropen i Grønnegårdsteatret.

Monoton Misantrop 

Flot er det i Grønnegårdsteatret med blå himmel, grønne træer og flotte kostumer, men en smule stillestående b...

30. jun
De tre medvirkende i forestillingen Forever Young er oplagte men mangler den sidste gnist til at hive morskaben hjem.

Op med sprøjten

Denne farce over medicinalindustrien har selv brug for en saltvandsindsprøjtning. 

25. jun
Det er noget showet kører og musikken spiller at musicalen Seebach løfter sig helt op i det euforiske.

Seebach får taget til at løfte sig på Gamle Scene

Fredericia Teater har igen indtaget Det Kongelige Teaters Gamle Scene – denne gang med deres storsælgende musi...

25. jun