2017 var et stort år for europæiske homoseksuelle

Af Josh Christensen 4. oktober 2017

I 2017 blev ægteskabet åbnet for par af samme køn i ikke ét men to lande i EU.

2017 har indtil nu være utroligt spændende for homoseksuelle par, og året er ikke slut endnu. Selvom denne lille serie fokuserer på Europa, skal det også nævnes at Australien stadig kan nå at åbne ægteskabet op inden året er slut, men nu handler denne serie om Europæiske lande. Denne artikel afslutter seriens første del om lande der har åbne ægteskabet. Del to handler om de lande som ikke har og om chancerne for at det overhovedet vil ske.

Malta og Tyskland
Den 1. september var dagen hvor par af samme køn endelig kunne bliver viet på den smukke middelhavsø, Malta, og fra 1. oktober kan tyske par af samme køn også blive viet. Ikke mange havde turde håbe på at Tyskland ville åbne op for ægteskabet, ja, selv skribenten her havde faktisk ikke troet det ville ske før Angela Merkel var blevet væltet, men Merkel har før overrasket.

Det gik overraskende kort tid fra at lovene blev vedtaget,  til de trådte i kraft. Som nævnt i mange af de tidligere artikler i denne serie, gik der i nogle lande helt op til et år før lovene trådte i kraft. For Maltas og Tysklands vedkommende gik der virkelig kort tid, Maltas parlament godkendte loven i juli og Tysklands Forbundsdag godkendte loven i juni, så hhv. 2 og 3 måneder fra godkendelse til virkning.

Malta - a rising star.

Malta har overrasket positivt når det kommer til LGBT rettigheder. I de sidste par år er det gået rigtigt stærkt med at give LGBT'ere de rettigheder som alle bør have. I 2017 blev Malta nummer 1 på ILGA-Europe's Rainbow Map, og det kan ikke overraske. 

I 2004 blev det ulovligt at diskriminere homoseksuelle på arbejdspladsen, i 2012 blev hate speech forbudt, i 2014 blev det forbudt at diskriminere transkønnede, der indførtes registreret partnerskab og adoption blev muligt. 2015 var året hvor det blev forbudt at tvangsopere intersex børn, og hvor man lettere kunne skifte køn, og sidste år blev det forbudt at udføre conversion therapy. Det er med andre ord gået stært for Malta, men måske skyldes dette især at Malteserne er blevet mere tolerant med årene. I 2006 støttede kun 18% ideen om at homoseksuelle kunne blive gift (iflg. Eurostat), men i 2016 var dette tal steget til 61%.

Turen fra idé til lovgivning gikhurtigt, mest fordi der ikke rigtig var nogen politisk opposition. I marts 2016 udtalte Maltas premierminister Joseph Muscat at han støttede åbningen af ægteskabet. Hertil svarede oppositionslederen Simon Bussitill at han ikke forudså nogen problemer med at ændre lovgivningen. 

I juni 2017 var der valg på Malta. Joseph Muscat genvandt magten, og prompte fremsatte hans parti et lovforslag om åbning af ægteskabet, og der var ikke megen modstand. Faktisk gik loven igennem med stemmerne 66 for og 1 imod (Maltas Parlament har kun 67 pladser). Loven blev underskrevet af præsident Marie-Louise Coleiro Preca den 1. august, og en måned senere var ægteskabet åbnet. 

Tyskland - en kansler i skruetvingen
I Tyskland har kampen om LGBT rettigheder været svær og mødt stor modstand fra CDU/CSU, både da partiet var i opposition og sidenhen fik magten med Angela Merkel i spidsen. Store dele af den lovgivning som beskytter LGBT-personer skyldes alene at den tyske Forfatningsdomstol har tvunget regeringen til at gennemføre lovgivning på området. Problemet har nemlig ligget i at CDU/CSU ser ægteskabet som værende mellem EN mand og EN kvinde og ikke ønsket at ligestille heteroseksuelle og LGBT personer. 

Registreret Partnerskab blev tysk lov i 2001. Dog først efter en tur i Forfatningsdomstolen for selvom et flertal bestående af De Grønne og SPD havde stemt loven igennem, så havde CDU/CSU og FDP sendt loven til domstolen. Loven blev godkendt af domstolen, da alle dommmere mente at den ikke gik imod den tyske forfatning. 

En låge til ægteskabet blev åbnet allerede i 2008 meget imod Merkels vilje. Forfatningsdomstolen tvang hende og hendes regering da den i juli 2008 anerkendte at en transkønnet som havde skiftet køn fra mand til kvinde, stadig kunne forblive gift med sin hustru. Domstolen gav regeringen et år til at ændre lovgivningen, så det kunne lade sig gøre.

I oktober 2009 blandende forfatningsdomstolen sig igen. Denne gang handlede det om diskriminering på pensionsområdet hvor domstolen denne gang afgjorde at virksomheder ikke må gøre forskel på registrerede partnere versus ægtefolk. Tre dage senere meddelte Merkels nye regering at man ville arbejde på at ligestille registreret partnerskab og ægteskab, men stadig ikke åbne op for ægteskabet. 

I august 2010 tvang forfatningsdomstolen endnu engang Merkel til at ændre på lovgivningen. Denne gang handlede det om arveret. Domstolen bekendtgjorde at efterladte partnere fra et registreret partnerskab skulle have samme arverettigheder som par af modsat køn. Indtil da havde ægtefolk kun betalt 3-30%, hvorimod registrerede partnere betalte 17-50%.

I 2013 blandede domstolen sig endnu engang; først i en sag om adoption, hvor domstolen gav Forbundsdagen indtil 2014 til at få en lov igennem, som tillod stedbørnsadoption. Den næste sag  handlede om skat. 

I Merkels tredje regeringsperiode, som sluttede 25. september 2017 skete der en del. I juni 2014 blev adoption mulig for registrerede partnere. I 2015 gik en lov igennem som ligestillede registreret partnerskab med ægteskab, dog uden at par af samme køn kunne kalde sig ægtefolk. 

En lov om åbningen af ægteskabet er blevet introduceret flere gange før men aldrig blevet vedtaget. En af de gange hvor det næsten lykkedes var i 2005. Den 5. Juni det år fremsatte ni af Tysklands delstater en lov til det tyske Forbundsråd, og nogle dage senere fremsatte De Grønne en lignende lov i Forbundsdagen. 25. september 2015 godkendte Forbundsrådet loven som blev sendt til Forbundsdagen til afstemning, men regeringskoalition CDU/CSU og SPD nedlagde veto (måske, en grund til at SPD gik tilbage ved seneste valg, eftersom netop SPD i 2013 gik til valg på at åbne ægteskabet). 

En kirkelige vielse i Tyskland fandt sted 14. august 2016 i Berlin, hvor to mænd blev viet af to protestantiske præster, men kirkelige vielser anerkendes ikke af staten. 

Der skulle næsten gå et år før der endelig skete noget - og det kom som ud af ingenting. Den 17. juni i år meddelte De Grønne at de ikke ville gå i regering med nogen, medmindre en sådan regering ville støtte åbningen af ægteskabet. Seks dage senere meddelte FDP at dette parti heller ikke ville gå i regering medmindre ægteskabet blev åbnet, og dagen efter meddelte SPD det samme. Dette tvang Merkel til at åbne for en afstemning. På trods af at der har været et flertal for åbning af ægteskabet i Forbundsdagen siden 2005, har det konservative flertal gjort det umuligt, ved at regeringspartnerne ikke har kunne stemme for en lov, uden CDU/CSU'a samtykke eller nyvalg. Den 30. Juni kom en lov om åbning af ægteskabet endelig til afstemning, og den gik igennem med 393 for og 226 imod. 225 af nej-stemmerne kom fra CDU/CSU. Kun 75 af partiets parlamentsmedlemmer stemte for. 

73% af tyskerne støttede i 2017 åbningen af ægteskabet og det første par blev gift søndag den 1. oktober hvor loven er trådt i kraft. Det skal dog nævnes at selvom loven er trådt i kraft, kan den stadig ugyldiggøres hvis forfatningsdomstolen tager en sag op. En sådan sag ønskes af både CSU og AfD.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Dit Tivoli har stadig åben

Selvom Tivoli har lukket ned for forlystelserne i vinterperioden, er der stadig åbent for gourmetforlystels...

Du kan godt glemme alt om at skulle snige dig langs Tivolis mure for at finde den hemmelige indgang til alverd...

Det danske romeventyr

Alle veje fører til Rom. Rom blev ikke bygget på en dag. Vi kender alle de små ordsprog, vi bruger i hverdagen...

Rom eller Rum, hvordan du nu har lyst til at stave det(alle veje føre alligevel til det samme). Rom er ...

Det nye hold af strandhelte i Baywatch filmen.

Strandhalløj uden megen mening

Den gamle serie, Baywatch, har fået et comeback med denne nye film om de frygtløse livreddere – men det bliver...

12. okt
Chris Pine og Gal Gadot er en homogent og velfungerende hovedpar i filmen Wonder Woman.

Knald på kvindekampen

Det er Indiana Jones møder superhelt og græsk mytologi i Wonder Woman der suser afsted i rask tempo med flotte...

12. okt
Aftenens store positive overraskelse var Belle Blurr som fortjent blev nummer to i konkurrencen om at blive Nattens Dronning.

Fynsk Drag Show leverer varen

Nattens Dronning i Odense cementerer sin plads som det største dragshow i Danmark. 

8. okt
Der er masser af velfungerende komisk teamwork i Komedien, hvor alt går galt, der lige nu turnerer rundt i hele landet med Folketeatret.

Koks på scenen

Folketeatret har sendt en uforpligtende omgang spas på landevejen med Komedien hvor alt går galt - i aftes lag...

4. okt