Bager mod bøssepar i Højesteret

Af Elvir Pelešević 6. december 2017

For knap tre måneder siden skrev vi om en amerikansk bager, Jack Phillips, som for to år siden blev dømt skyldig i diskrimination fordi han nægtede at bage en bryllupskage til et homoseksuelt par. Efterfølgende har Donald Trumps administration officielt udtrykt sin støtte til bageren. I dag er sagen blevet indledt i Højesteret i Washington. 

Sagen begyndte i 2012 da Charlie Craig og David Mullins henvendte sig til Jack Phillips fra "Masterpiece Cakeshop" i Colorado og bad ham bage deres bryllupskage. Den kristne bager forklarede at han af hensyn til sin tro og sit syn på ægteskabet ikke ville bage en bryllupskage for dem. Han tilbød at bage andre ting i stedet for. Herefter anlagde Craig og Mullins en sag mod Phillips som endte med at bageren blev dømt skyldig i diskrimination. Retten besluttede at bageren fremover skulle tvinges til at bage bryllupskager til homoseksuelle par hvis han fortsat ville arbejde i branchen. Samtidig skulle han oplære sine ansatte i at følge statens antidiskriminationspolitik. Efter dommen valgte Phillips ikke længere at bage bryllupskager og han ankede samtidig dommen.

En talskvinde for LGBTQ+-miljøet mener at alle amerikanere bør følge sagen meget nøje fordi det gælder om amerikanernes borgerrettigheder i det hele taget – ikke kun homoseksuelles. Det handler også om adgang til det offentlige rum og om fremtidens borgerrettigheder i USA.

Foran retsbygninger sagde bageren Jack Philips følgende til DR:

“Hvis jeg vinder vil det være dejligt, men nu er det op til retten. Forhåbentligt dømmer den til fordel for kreative fagfolk der må være i stand til at skabe deres værker frit og i tråd med deres egen overbevisning.”

Ria Tabacco Mar, det homoseksuelle pars advokat, glæder sig over at sagen er nået helt til Højesteret.

“Vi fortalte retten, hvad denne sag handler om: to mænd der tillod sig at være begejstrede over en særlig dag, og som blev afvist, kun på grund af hvem de var, og hvem de elskede”, sagde advokaten bl.a.

Højesteret skal afgøre om religionsfrihed giver tilladelse til at diskriminere. Fire konservative dommere ventes på forhånd at støtte bageren, og fire dommeren ventes at støtte det homoseksuelle par. Afgørelsen vil formentlig afhænge af dommeren Anthony Kennedy som tidligere har markeret sig ved både at støtte homoseksuelles rettigheder og som en fremtrædende beskytter af rettigheder under forfatningen.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Jagten på den ultimative sommerdessert

Sol, sommer og gode desserter på Madklubbens to restauranter Bistro Royal og Brasserie Royal.

Selvom den danske sommer altid på en eller anden måde er et godt samtale emne, handler den som regel mest om r...

Turen går til Prag 

Så går turen til Prag. Vi tager med DSB Interrail og bor på det tidligere Boscolo Prague som nu hedder Carlo I...

Som vi skrev for noget tid siden, skulle vores næste rejse fortages med tog så i samarbejde med DS...

Det er anden akten der fremstår mest vellykket i Den Kongelige Operas genopsætning af La Boheme.

Populært gensyn på Operaen

La Bohème er tilbage på repertoiret på Operaen i Elisabeth Lintons nænsomme og fine iscenesættelse

22. okt
Morten Hee Andersen er alle figurene i den barske historie Færdig med Eddy om en ung homoseksuel drengs forsøg på at overleve i en lille fattig by.

Flugten til accepten

Færdig med Eddy på Edison er en barsk historie om en ung homoseksuel dreng der ikke passer ind i det lille mac...

20. okt
De medvirkende skuespilelever i forestillingen Skybrud på Odense Teater - hvor desværre kun ganske få gør sig heldigt bemærket.

Rygere i problemer

Statens Scenekunstskole - Teaterskolen i Odense har valgt et mærkeligt gammeldags og tilbageskuende stykke som...

16. okt
Kim Ace Nielsen svinger sig lige ind i vores hjerter som hovedrollen i Disneys musical Tarzan på Fredericia Teater.

Tarzan - musicalens konge!

Fredericia Teater er tilbage i forrygende storform i Disney-musicalen Tarzan der spiller i et hæsblæsende temp...

11. okt