Foto Pressebillede

Ny dansk børnefilm skaber uro – ”Det er homo”

Af Tejs Ellesøe 14. december 2017

Er vi for hurtige til at trække uretfærdig-kortet? Eller er det for homo?

Er det forkert at bruge “Homo” som i filmen “Jeg er William”

Forfatteren Kim Fupz Aakeson er måske mest kendt for ”Vitello”-bøgerne, og så er der selvfølgelig også film som Den eneste ene, Okay og Små Ulykker., men forfatterskabet er hans force. Han har skrevet mere end 60 bøger og i 2013 kom børnebogen ”Jeg er William” som nu er blevet filmatiseret af instruktøren Jonas Elmer.

I næste uge har filmen, Jeg er William, dansk premiere, men allerede nu har filmens trailer skabt en del ballade.

Lars Henriksen, Formand for Copenhagen Pride er vred:

”Jeg har spekuleret meget på hvordan jeg skulle formulere denne post. Jeg er skuffet og frustreret og ærligt talt vred.

Skuffet over at ingen på vej igennem produktionen af denne film tilsyneladende har taget stilling til hvilket ansvar man som instruktør, manuskriptforfatter, producent osv. osv. har for ikke at videreføre krænkerkultur og legitimere mobning.

Frustreret over at bogen som filmen bygger på, ikke som jeg tillod mig umiddelbart at antage, er af ældre dato, men er fra 2013 hvor jeg formodede at denne type hverdagshomofobi ikke længere slap gennem hverken redaktørers eller Dansk Bibliotekscenters masker – eller at lærere, som det er tilfældet med denne bog, stadig kunne finde på at anbefale mobbelitteratur af denne type til elever i 4.-5. klasse, men hvor jeg troede, der var forståelse i skolen for at man skal underbygge en inklusionskultur og ikke medvirke til at opretholde krænkende sprogbrug. Jeg er også frustreret over at ingen i bearbejdelse fra bog til film har taget fat i problemerne med at anvende ordet "homo" som betegnelse for det man finder er negativt, dårligt eller svagt.

Og jeg er faktisk vred over at der ydes filmstøtte og distributionsstøtte på at lokke børn og deres familier ind til den slags. Man kan naturligvis forsvare sig med at med traileren her er alle behørigt advaret – men hvad gør børn og forældre som møder konsekvensen af dette her når klassekammerater af regnbuebørn har siddet og moret sig på bekostning af "homoerne" og filmen har været med til at legitimere at "homo" er et ord som det er OK at benytte når man vil nedgøre nogen eller noget?

Jeg skammer hermed alle ud som har deltaget i produktionen af det her og ønsker at de eller deres børn aldrig skal udsættes for noget lignende. Gid andre må behandle og omgærde jer med mere respekt, end I har ladet regnbuebørnene komme til del. Gid mange vil tænke sig om før de sætter sig i biografen og griner af homofobien. #Jegerwilliam

Man har et særligt ansvar når man beskæftiger sig med børn!” skriver Lars Henriksen på Facebook.

Modedesigneren Nicholas Nybro Hach er en af de mange der har lavet en kommentar i Lars Henriksens tråd:

Har du set hele filmen Lars? for ud fra traileren synes jeg bestemt ikke der er noget at blive stødt over. Jeg er med på at der bliver sagt HOMO mange gange, men det er jo med til at tegne af et mildest talt ikke særlig charmerende portræt. Jeg synes man skal passe på med at gøre alt glat, men selvfølgelig er der en opgave for forældre til børn der ser den at de får en snak om HOMO.. og selvfølgelig sørger for at det ikke er noget man begynder at sige i skolegården.. men man kunne jo håbe at man synes ham morbroren var så tilpas klam at man netop synes at homo var det seje. Umiddelbart synes jeg filmen så skøn og godt karikeret ud, men har kun set traileren”.

Vi ser filmen
Da vi så debatten på Lars Henriksens facebook, tog vi selvfølgelig tyren ved hornene og inviterede både Lars Henriksen og Nicholas Nybro Hach ind til en særlig pressevisning.

Nicholas var med på idéen hvis Lars Henriksen ville. Dog skulle han ændre nogle møder. Lars Henriksen kunne ikke deltage, da han var fuldt booket op.

Filmselskabet er SF, og de siger følgende:
Man må altså endelig huske at morbror Nils er en rigtig speget fyr, og det skulle meget gerne fremgå i traileren – han kalder jo alle for idioter og homoer, har hælervarer i hele huset og spiller alle pengene op. ”Jeg er William” er netop fortællingen om Williams styrke i en svær verden. Om en lille fyr der vokser sig stor og stærk. Om en dreng der udmærket ved at man ikke kalder andre for hverken homoer eller idioter, men hvordan får han modet til at fortælle det til morbror Niels?

Se traileren her

Hvad siger du? Er nogle af os for hurtige til at trække uretfærdigheds-homokortet?

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr