FotoSkærmprint YouTube

Eurovision 2018: anden semifinale 

Af Elvir Pelešević 3. maj 2018

De første prøver i årets Eurovision Song Contest, som afholdes i Lissabon, fandt sted i søndags. Om præcist en uge, den 10. maj, bliver den anden semifinale skudt i gang. Vi har analyseret deltagerfeltet og giver i denne artikel vores bud på, hvilke ti lande vil kvalificere sig til finalen den 12. maj. 

Norge 
Norge repræsenteres i år af en gammel kending i Eurovision-sammenhæng. Det er ingen ringere end selveste vinderen af konkurrencen i 2009, Alexander Rybak, der skal forsøge at sikre vores skandinaviske brødre deres fjerde sejr. Årets norske bidrag hedder “That’s How You Write a Song”. Det er en glad, dansevenlig sang hvor Alexanders talent som violinist selvfølgelig også kommer til udtryk.

Karakter: 🎤🎤🎤

Finaledeltager: Ja

Rumænien 
Det er gruppen “The Humans” der skal repræsentere Rumænien i år med sangen “Goodbye”. Årets rumænske bidrag bygger på gruppens fem medlemmers personlige erfaringer og fokuserer på at vi skal være bedre til at hjælpe mennesker i nød. Rumænien er et at de få lande som altid har formået at kvalificere sig til finalen siden semifinalerne i Eurovisionen blev indført i 2004. Det er dog tvivlsomt om det lykkes landet at sikre sig finalepladsen i år. 

Karakter: 🎤🎤

Finaledeltager: Nej

Serbien 
Sidste år lykkedes det ikke for Serbien at kvalificere sig til finalen med en moderne popsang som fuldstændig var renset for etniske toner. I år har Balkanlandet valgt at gå tilbage til rødderne, og dette afspejles i en sang som er en blanding af traditionel serbisk folkemusik og pop. Det serbiske bidrag hedder “Nova deca” hvilket oversat til dansk betyder “Nye Børn”, og fremføres af gruppen Balkanika. Serbien har vundet Eurovisionen en gang tidligere – i 2007, hvor Serbien for første gange optrådte som selvstændig nation i konkurrencen. 

Karakter: 🎤🎤

Finaledeltager: Ja

San Marino
Det er den 29-årige maltesiske sangerinde og sangskriver Jessica Muskat, der skal repræsentere den lille republik i Eurovisionen i år med sangen “Who We Are”. På scenen i Lissabon får hun selskab af den tyske sangerinde Jenifer Brening. San Marino debuterede i konkurrencen i 2008, og det er kun lykkedes dem at kvalificere sig til finalen en gang, nemlig i 2014 i København. Det bliver formentlig ikke til nogen finaleplads for San Marino i år. Dertil er landets bidrag, som mest af alt lyder som en dårlig kopi af Måns Zemerlöws “Heroes”, alt for kedeligt. 

Karakter: 🎤

Finaledeltager: Nej

Danmark
Som mange sikkert ved, er det Jonas Flodager Rasmussen der skal forsvare de danske farver i Portugals hovedstad med sangen “Higher Ground”. Årets danske bidrag er en atypisk Eurovision-sang som i den grad er inspireret af vikingerne. Det kan vise sig at være en stor fordel for Danmark hvor mange sange normalt minder om hinanden. Rasmussen skal prøve at forbedre Anja Nielsens tyvendeplads i finalen sidste år, og hvem ved – måske kan han sikre Danmark en fjerde sejr i konkurrencen. 

Karakter: 🎤🎤🎤

Finaledeltager: Ja

Rusland 
Årets russiske repræsentant hedder Julia Samyolova. Det er den samme Julia som skulle have repræsenteret Rusland sidste år i Kiev. Sangerinden kom dengang aldrig af sted, fordi hun havde forbrudt sig mod ukrainske lov og derfor blev nægtet indrejse i Ukraine. Efterfølgende garanterede russerne Julia  at hun vil repræsentere landet i årets udgave af Eurovisionen. I Lissabon skal Julia fremføre sangen “I Won’t Break” som handler om at stå imod livets udfordringer. Ruslands eneste sejr i konkurrencen fandt sted i 2008.

Karakter: 🎤

Finaledeltager: Ja

Moldova
Moldova opnåede sit bedste resultat sidste år hvor det noget uventet fik en tredjeplads i Kiev. I år repræsenteres landet af gruppen DoReDoa som skal fremføre sangen “My Lucky Day”. En af sangskriverne er Philipp Kirkorov som har skrevet flere russiske bidrag til Eurovisionen, og som selv stillede op for Rusland tilbage i 1995. Moldovas bidrag er et festligt nummer med etniske undertoner og handler om kærlighed mellem to sjæle der opbygges gennem musikken. 

Karakter: 🎤🎤

Finaledeltager: Ja

Holland
Årets hollandske kunstner har tidligere optrådt i Eurovisionen. Det skete i København i 2014 hvor han som medlem af duoen The Common Linnets opnåede en andenplads med sangen “Calm After The Storm”. Han hedder Waylon, og i Lissabon skal han fremføre rock-country sangen “Outlaw in ‘Em”. Holland har vundet Eurovisionen i alt fire gange tidligere – sidste gang helt tilbage i 1975. 

Karakter: 🎤🎤🎤

Finaledeltager: Ja

Australien
Australien debuterede i Eurovisionen i 2015, og deres bedste resultat kom i 2016 hvor Dami Im scorede en andenplads i finalen med sangen “Sound of Silence”. Den australske repræsentant i år hedder Jessica Mauboy, og Eurovisionen er ikke helt fremmed for hende. I 2014 optrådte hun nemlig i København i hvad der dengang var en gæsteoptræden fordi Australien ikke var med i hovedkonkurrencen. Årets australske bidrag “We Got Love” handler om ikke at give op på forholdet til trods for udfordringerne, fordi kærligheden er stærk nok til at få tingene til at fungere.

Karakter: 🎤🎤🎤🎤

Finaledeltager: Ja

Georgien 
Etnisk-jazz band Iriao skal forsvare Georgiens ære i Lissabon med sangen “For You”. Nummeret bygger på vokale harmonier imellem gruppens fem mandlige medlemmer og minder på mange måder om en julesang. Selv om det lyder flot, er sangen lidt for kedelig i længden. Georgiens bedste resultat i Eurovisionen er en niendeplads som landet opnåede både i 2009 og 2010.

Karakter: 🎤🎤

Finaledeltager: Nej

Polen 
Det polske vinderhåb er i år en polsk-svensk kombination bestående af den polske DJ Andrzej Gromala og den svenske sanger og sangskriver Lukas Meijer. I Portugal skal duoen fremføre sangen “Light Me Up” som er en solid, radiovenlig, elektronisk sang uden de helt overraskende momenter. Vi skal helt tilbage til 1994 – dengang Polen debuterede i Eurovisionen – for at finde landets bedste placering i konkurrencen. Dengang opnåede man en andenplads – en bedrift som næppe bliver gentaget i år. 

Karakter: 🎤🎤

Finaledeltager: Ja

Malta 
Fjerde gang var lykkens gang for Christabelle som er navnet på årets maltesiske kunstner i Eurovisionen. I 2015 endte den 25-årige sangerinde på en andenplads, og i 2016 tilkæmpede hun sig en fjerdeplads i Maltas nationalfinale. Christabelles sang hedder “Taboo” og handler om at tale åbent om psykiske lidelser og hjælpe de psykisk syge frem for at fordømme dem. Malta har deltaget i Eurovisionen lige siden 1971. Landets bedste placering er en tredjeplads, som landet har opnået i alt fire gange. 

Karakter: 🎤

Finaledeltager: Nej

Ungarn
Årets rocknummer i Eurovisionen kommer fra Ungarn. Det hedder “Viszlát nyár” (Farvel, sommer) og fremføres af bandet AWS som blev dannet tilbage i 2006. Ungarn debuterede i Eurovisionen i 1994 hvor landet også opnåede sit hidtil bedste resultat i konkurrencen: en fjerdeplads. Det ungarske bidrag er en sang der i deler vandene – enten er man vild med den, eller man hader den. 

Karakter: 🎤

Finaledeltager: Nej

Letland 
Letland stiller op med en sang som ligeså godt kunne være taget ud af filmen “Fifty Shades of Grey”. Sangen hedder “Funny Girl” og er en klassisk kærlighedsballade, som handler om at være åben og tale om sine følelser før det er for sent, og før det kan påvirke ens kærlighedsforhold. Laura, som skal synge det lettiske bidrag i år, er født i Brasilien, og i dag bor og arbejder hun i USA. Laura har en dejlig, blød stemme som klæder sangen rigtig godt, men spørgsmålet er om det er nok for sangen i sig selv er ret anonym. Letland debuterede i Eurovisionen i 2000, og allerede i 2002 hentede landet sin hidtil  eneste sejr i konkurrencen. 

Karakter: 🎤🎤🎤

Finaledeltager: Nej

Sverige 
Den evige favorit i Eurovisionen repræsenteres i år af 20-årige Benjamin Ingrosso som selv har været med til at skrive sangen “Dance You Off”. Benjamin er en født entertainer deltog allerede som barn i flere tv-shows og musicals. “Dance You Off” er en moderne, upbeat popsang som stilistisk minder meget om Justin Timberlake og Michel Jackson. Sverige jagter sin syvende sejr i Eurovisionen, og den kan sagtens komme i år. 

Karakter: 🎤🎤🎤🎤🎤

Finaledeltager: Ja

Montenegro 
Årets montenegrinske bidrag er en typisk Balkan-kærlighedsballade. Sangen hedder “Inje” hvilket oversat til dansk betyder “Rimfrost”, og skal fremføres af Vanja Radovanović. Montenegro har ikke formået at kvalificere sig til finalerunden de seneste to år, og det er stærkt tvivlsomt om landet bryder denne dårlige stime i Lissabon. Dertil er sangen for ensformig og mangler et stærkt og genkendeligt omkvæd. 

Karakter: 🎤🎤

Finaledeltager: Nej

Slovenien 
Lea Sirk repræsenterer Slovenien i år med sangen “Hvala, ne!” eller oversat til dansk “Nej, tak!”. Det slovenske bidrag handler om at være stærk og modstå det moderne livs udfordringer. Sangen er et moderne, dansevenligt popnummer men fremstår lidt for rodet og uafsluttet. Slovenien debuterede i Eurovisionen som et selvstændigt land i 1993. Deres bedste placering hidtil er en syvendeplads fra 1995 og 2001.

Karakter: 🎤

Finaledeltager: Nej

Ukraine 
Kostyantyn Mykolayovych Bocharov, som optræder under kunstnernavnet Mélovin, skal i år forsøge at sikre Ukraine dets tredje sejr i Eurovisionen. Landet har tidligere vundet konkurrencen i 2004 og 2016. Mélovin blev for alvor kendt i Ukraine da han i 2015 vandt X-Factor. Årets ukrainske bidrag hedder “Under the Ladder” – en energisk, karismatisk og ikke mindst dramatisk popsang.

Karakter: 🎤🎤🎤

Finaledeltager: Ja

Vores bud på de ti finalister:

Norge 

Serbien 

Danmark 

Ukraine 

Sverige 

Polen 

Australien 

Holland 

Moldova

Rusland

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Turen går til Oslo 

Oslo ligger bogstaveligt for ens fødder når man tager DFDS “Oslobåd". Fra luksus til luksus – de næste 48 ti...

De fleste vælger desværre flyet når de skal til Oslo, dels fordi det er billigt, dels fordi ...

Skal du ud at rejse?

Hvor går turen hen når du skal på ferie? I februar besøgt vi Gran Canaria på en afbudsrejse, og nu tager vi bl...

Indgangen til maj betyder at vi tager hul på et helt nyt ferieår. Men hvordan skal vi nu fordele v...

Årets velvalgte hold i Cirkusrevyen 2018 på Bakken.

Elegant revy på Bakken

Årets Cirkusrevy er en af de mest elegante man har set i cirkusteltet på Bakken i mange år.

20. maj
Der er godt gang i det ægteskabelige forviklinger i farcen Ding Dong på Odense Teater.

Elegant farce i Odense

Feydeaus farce om utroskab bliver på Odense Teater opført med masser af stil og sjove præstationer men mangler...

11. maj
Det er altid en oplevelse at overvære balletten Etudes på Det Kongelige Teater - også denne gang i programmet Ballet de Luxe.

Luksusballet på Det Kongelige Teater

Det er en rigtig god idé med disse balletaftener med lækre højdepunkter fra ballettens verden – og så i luksus...

8. maj
Der leges også i sommerkjoler i den charmerende lille forestilling A Snowballs Chance in Hell som Don Gnu er på landevejen med i dette forår.

Charmerende stumfilmsdans

Don Gnu gæstespiller rundt i landet med en charmerende og sødt naiv danseforestilling der tager udgangspunkt i...

5. maj