Foto Hollywood/Saeed Adyani/Netflix

Hollywoods gyldne skab

Af Per Lundsgaard 2. maj 2020

Netflix havde 1. maj premiere på den nye mini-serie Hollywood, der beskriver homofobi, racehad og magtmisbrug der herskede i drømmebyen efter 2. verdenskrig. 

Titel: Hollywood

Netflix-serie af Ryan Murphy og Ian Brennan

Medvirkende: David Corenswet, Darren Criss, Joe Mantello, Jake Picking, Patti Lupone

Ryan Murphy har de sidste år givet os flere serier med en masse LGBT indhold, senest den roste POSE om transmiljøet og homoseksuelle omkring AIDS bølgen i 80' erne, The Politician kom bagefter med en biseksuel hovedrolle der går efter de højeste poltiske mål, The Assisination of Gianni Versage og selvfølgelig Glee. 

Denne gang giver han os et kig ind i Hollywoods gyldne skab, hvor homoseksuelle skuespillere, instruktører og producenter gemmer sig for verdens opmærksomhed. Mini-serien i syv dele er en slags allegorisk fantasieventyr om Hollywood i slut 1940' erne. Der er kendte karakterer på rollelisten, såsom Rock Hudson, men handlingen i serien følger ikke virkeligheden. 

Det er netop pointen i serien - at den ikke følger virkeligheden - men giver et bud på hvordan Hollywood kunne have ændret sig allerede tilbage i 1947, hvis man havde accepteret raceforskellighed og homoseksuelle. Dermed bliver serien en stærk kommentar til nutidens USA hvor det igen er blevet legalt at være homofob og racist under Præsident Trump. 

Men udover at være en stærk og måske vigtig kommentar til at vi ikke er kommet så langt som vi går og tror med hensyn til rettigheder og ligestilling omkring kvinder, LGBT og race, så er serien velspillet og flot produceret. 40'ernes Hollywood-stil rammes perfekt, og det er skønt at se en Broadwaystjerne som Patti Lupone på rollelisten. Ryan Murphy bruger ofte mange af de samme skuespillere i hans serier og film. Darren Criss har været med tilbage fra Glee-dagene, og David Corensweet der spiller den unge fiktive skuespillerspire Jack Castello har en central homoseksuel rolle i serien The Politician. Jake Picking er en sød og nervøs Rock Hudson, Jeremy Pope er hans mere vilde og erfarne kæreste, Patti Lupone giver serien noget klasse som kvindelig producer, og Joe Mantello giver et hjerteskærende portræt af en mand der har levet hele sit liv i skabet. 

Man skal ikke se Hollywood for at få den virkelige historie om Hollywood i de gyldne år efter 2. verdenskrig, men som en kommentar til hvordan det kunne have set ud, hvis nogen havde taget de valg de gør i serien. Desto mere kan det være sørgeligt at se ud på verden i dag og se at vi på mange områder måske kun er kommet halvt så langt som de når i serien. Men den kan også give et håb om at vi bevæger os i den rigtige retning.

Mange har kritiseret den for at være sentimental og fuld af klicheer i Ryan Murphys jagt for at få sine synspunkter i gennem, og ja der er klicheer, og overtydelige referencer til bl.a. Weinstein-skandalen. Kevin Spacey og hele #metoo-bevægelsen, men jeg tilgiver den gerne på grund af dens optimistiske håb om en bedre fremtid, og på at der er nogle der tør at forme den.

Se traileren her

Tjek os ud

Film

Annonce

Tivolis bedste burger!

Findes der noget bedre end en rigtig juicy burger, en burger hvor du med en mundfuld kan smage lidt af det hel...

Tivoli slår sig op som byens største spisested, og det er ganske rigtigt. I Tivoli er der noget f...

Kan man tage cremen ud af Nimb?

For efterhånden en del år siden fik Nimb en “mor” i form at Fru Nimb, og nu har de fået en “baby”, en lille a...

Nimb er efterhånden kendt som et af Københavns mest luksuriøse steder – til events, ...

Tre af de medvirkende dansere i Black Box Dance Companys nye forestilling PUNK - a rebel never dies.

Oprør fra de unge

I am too drunk to fuck råber den ene kvindelige danser i forestillingen PUNK - a rebel never dies der lige nu ...

19. nov
Operaen Intet på Det Kongelige Teater er primært for og med de unge - men vi andre kan også godt kigge med.

Farlig ungdomsleg 

Den Kongelige Opera har sat en ung opera på programmet der også henvender sig til de unge - og den er yderst v...

15. nov
Nathan Meister og Joe Young er begge meget troværdige i det stærke og intense krigsdrama The Cheyenne are Coming på Teatret ved Sorte Hest.

I krigens midte

Why Not Theatre Company er igen rykket ind på Teatret ved Sorte Hest og denne gang er det med en verdenspremie...

15. nov
Det er sangkraft der går lige i hjertet når Andrea Lykke Oehlenschlæger åbner munden i musicalen The Bodyguard.

Sangkraft lige i hjertet

Langkjær Entertainment og Live Nation har sendt den danske sceneudgave af The Bodyguard rundt i landet inden d...

13. nov