Foto Warner Bros. Pictures

Endnu en vellykket film om livet og tiden før Harry Potter

Af Kåre Lund Rasmussen 7. april 2022

Fantastiske skabninger – Dumbledores hemmeligheder (2022) udmærker sig ligesom Hobbitten efter supersuccesen Ringenes Herre ved at oplyse originale sider af Harry Potter-universet. Fx den uforløste kærlighed mellem Dumbledore og Grindelwald, der til stor fornøjelse spilles af Jude Law og Mads Mikkelsen.

Filmen er baseret på J. K. Rowlings bog af samme navn og er den tredje i rækken af fem, som Warner Bros. Pictures har planlagt. David Yates, der debuterede som Harry Potter-instruktør i 2007, har som i de forrige det overordnede ansvar for at give manuskriptet liv. Filmen varer 2 timer og 23 minutter og har premiere den 7. april i biografer over hele landet.

Hvor første film med titlen Fantastiske skabninger… og hvor de findes (2016) havde troldmanden Newt Scamanders (Eddie Redmayne) redning af truede, magiske skabninger som omdrejningspunkt, fokuserede efterfølgeren fra 2018 på den ondskabsfulde Gellert Grindelwald (Johnny Depp) og hans mål om at skabe en altdominerende race af fuldblodstroldmænd. 

Denne tredje af slagsen følger sporet af Grindelwald (Mads Mikkelsen), som planlægger en magtovertagelse af troldmandsverdenen. Dumbledore (Jude Law) har fået færten af det, men kan trods sine mange kræfter ikke selv stå for kampen, da de to i tidernes morgen lod deres blod indkapsle i en amulet for at indgå en bloded om aldrig at bekæmpe hinanden. Scamander får derfor hovedrollen i en samling af troldmænd, hekse, mytologiske væsener og en muggler, Jacob Kowalski (Dan Fogler), der er et gensyn fra tidligere. Sammen skal de nedkæmpe Grindelwald og hans hastigt stigende antal støtters kupforsøg.

”Vi skulle gøre verden til et bedre sted”

Da fortællingen foregår 70 år før den første Harry Potter-film, møder vi en ung Dumbledore. Hans relationer til familie og venner er en af de sider, som filmen lyser ekstra kraftigt op. Mest bemærkelsesværdigt er relationen til hans åbenlyse uforløste kærlighed til Grindelwald. Forelskelsen udtrykkes i ord, men vi får aldrig rigtigt fortalt, hvornår eller hvordan den opstod. Til gengæld bliver det tydeligt, at Hogwarts-professoren ikke altid har tilhørt den fredelige hær af troldmænd, men engang delte Grindelwalds radikale tanker om mugglernes underlegne kultur. Sammen skulle de gøre verden til et bedre sted ved at udslette den gamle verden, men på et uvist tidspunkt har Dumbledore ændret kurs og omfavnet forskelle og anderledes kulturer.

Det bredere udsyn kommer også til udtryk i filmens øvrige valg af steder og artefakter, hvor Harry Potter-universets velkendte britiske og amerikanske miljøer er mindre fremtrædende til fordel for fx Berlin og Bhutan. Det internationale perspektiv er dermed et yderligere punkt, hvor Fantastiske skabninger adskiller sig og bliver sin egen.

Alt i alt spiller Fantastiske skabninger – Dumbledores hemmeligheder på alle tangenter. I det ene øjeblik er den sød og sjov, i det næste skræmmende og uhyggelig. Temaerne er mange og forskelligartede og går lige fra kærlighed, fællesskab og fred til had, egoisme og krig. Den er således på mange måder alt det, man må forvente sig af en stort anlagt film som denne. Og så gør det jo heller ikke noget, at dens hovedkonflikt i høj grad er bygget over en uforløst kærlighed mellem to usædvanligt flotte mænd.

Se traileren her

 

Tjek os ud

Film

Annonce

Tag på rejsemesse og få inspiration 

2022 var året, hvor vi næsten havde lagt coronaen bag os, og med en fifty-fifty fordeling på at nogle stadig h...

Vi har for længst lagt sommeren bag os, og det kan på sin vis være trist nok, men man siger ...

Hvor meget rejser du?

At komme væk fra hverdagens stress et par dage, søgen efter den første sol i foråret, eller den sidste sol i e...

Det er ved at være seks år siden, vi sidst spurgte jer læsere om jeres rejsevaner, og s&arin...

To helte på en tømmerflåde i Momentums satiriske helteepos Odysseus må dø!

Ud med de gamle helte

Momentum i Odense åbner sæsonen med et farvel til de gamle helte der ifølge forestillingen en gang for alle sk...

1. okt
Linnea Voss er solo på scenen i den fine forestilling Guldfuglen på Folketeatret.

Lærerig monolog 

Guldfuglen på Folketeatret er en fin forestilling der fortæller om Johanne Louise Heibergs liv.

1. okt
Kunsten at være ok på Nørrebro Teater har mange fine og smukke scener.

En helt ok forestilling

Kunsten at være ok på Nørrebro Teater får fint blandet popmusik med monologer som får publikum til både at gri...

30. sep
Hr, Tudse på vej til at lave ballade i den hyggelige familieforestilling Vinden i Piletræerne med Teater Next.

Kærlig vind i piletræerne

Teater Next er taget på turne med en kærlig, sjov og velspillet udgave af Kenneth Grahame sklassiker Vinden i ...

29. sep