Nu tilbyder flere teatre forestillinger lavet specielt til online platforme.

Teatre går digitalt

Af Per Lundsgaard 16. maj 2020

I den sidste måned har teatre over hele verden givet publikum muligheden for at streame forestillinger under COVID-19 lockdown - nu begynder teatrene at lave forestillinger direkte til digitale medier, og også de danske teatre er med på trenden.

Opfindsomheden har været stor hos forskellige kunstnere der alle er ramt særligt hårdt af den lockdown der har været med COVID19, og det er også teatre og musiksteder der har længst udsigter til at få kunne åbnet helt op. Forestillinger optaget inden krisen får alvor lukkede alt ned bliver streamet på forskellige teatres hjemmesider og youtube-kanaler. 

Men nu kommer der også forestillinger direkte til de online medier. I begyndelsen af Krisen sendte lydteatret AKT 1 forestillingen Til Eftertiden - Sammen hver for sig til streaming hvor 135 skuespillere her deltog med en monolog med teatrets chef Niels Erling i spidsen som instruktør.

Nu er tiden kommet til at teatret der ellers lever af at have et publikum fysisk i salen har kastet sig over de online medier. 

Teater V i Valby under ledelse af Pelle Koppel har lavet en ny afdeling på teatret der hedder Future V, og som er et ny online scenerum med liveforestillinger, skabt specielt til at være online. Den første forestilling hedder Safe Space og handler om den 23-årige Ene der har sin egen livestream. Her fortæller hun om sig selv og sin hverdag i en søgen efter fællesskab. Men hun har fundet en brunlig konvolut i sin postkasse, uden afsender og med et ubehageligt indhold. Hun er utryg og har brug for vidner - derfor er denne livestream anderledes end de øvrige for Ene. Dette første Digidrama fra Future V er inspireret af true crime-bølgen og har premiere 28. maj.

Den prisbelønnede koreograf Fabio Liberti har online-premiere 27. maj på danseforestillingen #ASIFILOOKEDLIKEME. Det er en forestilling om det virtuelle og det virkelige i vores selfiekultur. Værket er ikke ment som en kritik af sociale medier og selfiekulturen, men en undersøgelse af den, hvad den gør ved os og ved samfundet, ved vores selvbillede og vores relation til andre. Forestillingen der har danseren Arina Trostyanetskaya som eneste medvirkende livestreames fra teatret Sort/Hvid.

Performancegruppen Recoil præsenterer 29. maj et helt nyt værk der hedder as I collapse og er en online live installation baseret på sceneværket af samme navn fra 2017. Værket tager på en og samme tid hensyn til den fysiske afstand, vi er blevet pålagt igennem corona-tiden, og samtidig udforske scenekunstens potientiale for at eksistere i nye formater og medier. Sammen vil man skabe et nyt fælles virtuels  scenerum for performere og publikum. Performancen er inspireret af den selvlysende mikroalge Pyrocystis Fusiformis, og bor man på en dansk adresse og bestiller billet inden 19. maj vil man få tilsendt algerne til sin hjemmeadresse, og opleve dem i sien egne hænder, alt imens man bliver guidet gennem installationens forskellige lag og eksperimenter. 

Der kommer sikkert andre digitale tilbud fra forskellige teatre inden de igen kan byde publikum indenfor i landets teaterbygninger, og det er helt sikkert at corona-krisen har vist at man kan bruge de online medier til noget - også efter corona-krisen. 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr