Bådteatret opfører en flot og poetisk udgave af Kafkas forvandlingen. , Foto Miklos Szabo

Drømmende Kafka-dukkespil

Af Per Lundsgaard 6. november 2020

Bådteatrets dygtige dukkeførerstab opfører en drømmende absurd men også poetisk udgave af Kafkas klassiker Forvandlingen.

Titel:
Forvandlingen

Teater:
Bådteatret

Spilleperiode:
4 - 21. november 2020

Det er som et mareridt der aldrig stopper i Kafkas Forvandlingen som de lige nu spiller på Bådteatret. Den aktive forretningsmand Gregor Samsa vågner en dag op og er forvandlet til et insekt. Han prøver at finde hoved og hale på sig selv og den nye situation han befinder sig i. Familien prøver også at forstå hvad der er sket, og prøver stille og roligt at finde en ny hverdag med deres nye insekt-familiemedlem. Men da Gregor også var familiens eneste forsørger, går der ikke længe for den gamle far må trække i arbejdstøjet igen, og langsomt forsvinder den øvrige families tålmodighed med Gregos tilstand også. 

For at tjene penge lejes Gregors værelse ud, men udlejeren klager hurtigt over uhygiejniske tilstande og flytter ud, og familien mister besindelsen.

Kafka skrev sin historie i 1912, og den regnes for en af det 20 århundredes vigtigste værker. Det er lykkedes for det lille dukke-ensemble på Bådteatret at ramme tonen og melankolien i Kafkas absurde historie, men også humoren i Rolf Heims stemningsmættede iscenesættelse og Kristian Knudsens mørke scenografi. Men kan også sige at en forestilling om at befinde sig i isolation er uhyre aktuel lige nu hvor Coronaen også kan forvandle os til ufrivillige fanger i vort eget hjem. 

Teksten er næsten barberet helt værk, til gengæld er det fuld knald på stemning og et medspillende lyddesign af Janus Jensen, hvor vi både får Riddernes dans fra Prokofjevs Romeo og Julie og uhyggeligt nærværende reallyde. 

Som nævnt er der skabt en konstant nærmest drømmende stemning, med et kæmpe hul i gulvet på Bådteatret, ned til det dyb som vores hovedperson befinder sig i, både rent menneskeligt og også rent fysisk. Det er sjovt at dukkerne til tider er bevidste om dukkeførernes tilstedeværelse og når Gregors uempatiske chef kommer på besøg for at tjekke op på hvorfor at Gregor ikke møder på arbejde - men ender med bogstaveligt at tage benene på nakken og flygte fra hjemmet i bar afsky over hvad Gregor et blevet til.

Vi sidder med god afstand i det lille teater, så man kan trygt tage på udflugt ind i Kafkas absurde, drømmende, sjove, pudsige og poetiske verden den times tid forestillingen varer.

 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Kedelig kold og med bølgepomfritter

Tivoli har budt den populære burgerbar Gasolin Grill indenfor i sin smukke have. Om det var klogt vil tiden vi...

For lidt over et år siden besøgte vi Tivoli for at sætte fokus på de steder der havde...

Tivolis bedste burger!

Findes der noget bedre end en rigtig juicy burger, en burger hvor du med en mundfuld kan smage lidt af det hel...

Tivoli slår sig op som byens største spisested, og det er ganske rigtigt. I Tivoli er der noget f...

Stig Rossen er triumferende sikker i rollen som Jabbadoor i den nye flotte udgave af Atlantis i Tivoli.

Hil Atlantis!

Tivoli og Mikkel Rønnow har lavet en smuk og elegant udgave af Atlantis der gør hvad den kan for at skjule vær...

17. sep

Sex education er tilbage

Vi skal endnu engang tilbage til Netflix’ originale serie Sex Education hvor vi selvfølglig igen skal møde de ...

16. sep
Det er Lars Mølsted som Den Store Stygge Ulv der får hele salen hvinende med sig i musicalen De tre små grise på Fredericia Musicalteater.

En, to, tre små grise

Fredericia Musicalteater genåbner med en frisk musical for hele familien.

15. sep
Sofie Elkjær Jensen kan ikke holdes nede som det lysende midtpunkt i Faust på Operaen, her omgivet af dansere fra Tivoli.

Faust til låns – med benspænd

Alle komponister skriver på baggrund af hvad de har hørt og set i deres liv, og alle kunstnere skaber for og...

11. sep