Vi følger tre børn under og efter terrorangrebet på Twin Towers i forestillingen Generation 9/11 på Edison. , Foto Miklos Szabo

Terror i børnehøjde

Af Per Lundsgaard 18. september 2021

Mungo Park og Betty Nansen er gået sammen om en forestilling der undersøger hvad der skete med den amerikanske psyke efter angrebet på Twin Towers i 2001

Titel: Generation 9/11

Teater: Mungo Park & Betty Nansen Teatret på Edison

Spilleperiode: Frem til 9. oktober

I forestillingen Generation 9/11 følger vi tre børn omkring 10 - 11 år, hovedpersonen er den danske pige Sarah, der er på udveksling med hendes forældre i New York da angrebet sker. 

Vi begynder på selve dagen, hvor børnene i skolen pludselig bliver bedt om at gå over i kantinen. Her bliver nogle taget til side, mens andre bliver samlet i en anden gruppe. Det viser sig at de børn der bliver taget til side har mistet forældre i det attentat der netop er fundet sted, deriblandt Sarahs to venner William og Noah, der begge mister henholdsvis en far og en mor. 

Derefter følger vi de tre børn gennem Sarahs øjne det næste stykke tid efter 9/11, og ser hvordan den stigende patriotisme og angsten for de fremmede vinder frem, og den mere racistiske hvide del af befolkningen pludselig dukker op fra undergrunden - den den af befolkningen der gjorde Donald Trump til præsident. 

Der er mange interessante vinkler og betragtninger i teksten, og mange overraskende tiltag i iscenesættelsen med papmache dukkehoveder som alle de voksne personer rundt om de tre børn, der også bliver spillet af voksne skuespillere. Ellaha Lack, Sebastian Aagaard-Williams og Søren Birch Plum tager sig både af de tre børn i hovedrollerne, samt alle de øvrige bi-personer. Det bliver gjort med stor fortællerlyst, samt en nødvendig humor som skal gøre det dystre emne til en mere helstøbt teateraften. 

Det lykkedes det meste af vejen at holde balancen mellem dokumentar-teater og satire, men rigtig vedkommende og rørende bliver forestillingen aldrig. Musicalen Come From Away om samme emne, som man må håbe snart kommer til Danmark, formår at holde bedre fast i både følelser og historie end denne lille forestilling kan. 

Generation 9/11 på Edison bliver en fin og frisk kommentar til det teaterlandskab der lige for øjeblikket bugner af forestillinger om de to tårnes fald for 20 år siden. 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Kedelig kold og med bølgepomfritter

Tivoli har budt den populære burgerbar Gasolin Grill indenfor i sin smukke have. Om det var klogt vil tiden vi...

For lidt over et år siden besøgte vi Tivoli for at sætte fokus på de steder der havde...

Tivolis bedste burger!

Findes der noget bedre end en rigtig juicy burger, en burger hvor du med en mundfuld kan smage lidt af det hel...

Tivoli slår sig op som byens største spisested, og det er ganske rigtigt. I Tivoli er der noget f...

Kortfilmsfestival: Innocently

Nogle gange skal venskaber udforskes, for måske er chancen der for den eneste ene, måske er den der ikke – det...

19. okt

Kortfilmsfestival: Notti Bianche - Hvide nætter

Uanset om det er Danmark eller Italien, så er det at finde en lejlighed ikke altid lige nemt, og det er det he...

19. okt

Kortfilmsfestival: Masked

Når man er transmand, er det nok ikke lige en kjole der står på ønskelisten, men ikke desto mindre så er det d...

18. okt

Kortfilmsfestival: Hann

Andri, en nervøs teenagedreng, skjuler og undertrykker sin seksualitet af frygt for sin maskuline fars reaktio...

18. okt