Der bliver spillet stærkt og godt af både børn og voksne i Sound of Music på Malmø Opera., Foto Emmalisa Pauly

Nødvendigheden af musik

Af Per Lundsgaard 4. oktober 2021

The Sound of Music på Malmø Opera bliver en manifestation af musikken og sangens betydning, og også en forestilling om at stå fast ved sine principper.

Titel:
The Sound of Music

Teater:
Malmø Opera

Spilleperiode:
Frem til 30. januar 2022

Det er en af de største og meste elskede klassiske musicals som Malmø Opera denne gang har kastet sig over. The Sound of Music er især kendt fra sin filmversion fra 1965 med Julie Andrews og Christopher Plummer i hovedrollerne som novicen Maria og kaptajnen von Trapp. Det er også denne version som oftest overføres til scenen - men i Malmø har man holdt sig til den oprindelige teaterudgave fra 1959, og det er dejligt at opleve den. Der er ikke mange ændringer i forlhold til den berømte og meget vellykkede filmudgave - men sangene er i en lidt anden rækkefølge og placering i historien, og karaktererne af bipersonerne impresarioen Max Detweiler og Baronesse Elsa Schraeder er lidt mere udviklede i teaterversionen, hvor de er også er udstyret med to sangnumre der ikke er med i filmen. 

Men ellers er det den samme kendte historie, om novicen Maria der bliver sendt ud som guvernante hos den strenge kaptajn von Trapp, der styrer sit hus og syv børn som var de under hans kommando på et krigsskib. Musik og sang er bandlyst i kaptajnens hus, siden tabet af hans elskede hustru, men Maria er indbegrebet af glæden ved sang, og hun får langsom sat styr på både børn og kaptajn ved hjælp af sangens kraft. Men kaptajnen har udset sig en kommende ny brud i den elegante baronesse Shraeder fra Wien, og nazisternes indtog i Østrig lurer også lige om hjørnet. 

I Malmø bliver historien fortalt rørende og loyalt af den danske instruktør Heinrich Christensen, og der er flere skønne øjeblikke i forestillingen, bl.a. da kaptajnen hører sine børn synge igen og musikken smelter hans sjæl. Det bliver i det hele taget en forestilling der sætter sig i hjertet hos publikum. 

Ikke mindst på grund af Frida Modén Treichls ligefremme Maria og Michael Janssons både myndige og følsomme kaptajn von Trapp. De to fører sikkert an i en forestilling der er uhyre godt velbesat og velsunget som man kunne forvente det på en opera - selv alle børnene er frydefuldt naturlige. Det eneste uforståelige er castingen af den ellers dygtige Oscar Pierrou Lindén som det unge postbud Rolf der er forelsket i den ældste datter Liesl, her må sidste salgsdato siges at være mere end udløbet for at spille netop den rolle - og det er direkte bizart at se hans forsøg på at være ung og frisk i nummeret Sixteen, Going on Seventeen

Man skal også lige vænne sig til dekorationen som ligner et skandinavisk kurhotel, og nonnerne der ligner noget fra A Handmaids Tale, men når man er over det er det kun glæde ved at opleve forestillingen på Malmøs dejlige operahus, og frydefuldt at høre det store orkester spille Richard Rogers iørefaldlende dejlige musik, lifligt dirigeret af Gudrun Dahlkvist. Koreografen Miles Hoare har også sørget for ekstra liv i mange af scenerne med fine koreografiske indslag - bl.a. store dansende Edelweis i Marias ikoniske åbningsnummer. 

Hvis man vil opleve en moderne men loyal udgave af en klassisk musical der tror på dens historie - så skal man tage et smut over sundet til det svenske hvor vi igen er velkomne efter corona-nedlukning, man har også hævet alle restriktioner i teatre i Sverige. 

 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Skal vi på ferie i 2022? 

De fleste af os har fem ugers ferie, men det store spørgsmål er, om vi igen i år vælger Danmark, eller om vi b...

Verden bliver aldrig nogen sinde den samme. Sådan sagde mange under coronakrisen, hvor de fleste blev i ...

Momondo: 10 gode forslag til feriesteder 

“Få en uforglemmelig oplevelse i pridens tegn, og få nye venner i disse lande, som alle har strenge antidiskri...

Jagten på den store LGBT+ gruppe og de over 82 milliarder danske kroner, som købekraften er for d...

Det er scenografien der er mest velfungerende i årets Hamlet-forestilling på Kronborg.

Hamlet på gyngende grund

Shakespeares Hamlet på gyngende grund ved kanten af Kronborgs vandgrav. Gik forestillingen i vasken?

4. aug

I ’Bullet Train’ er man altid på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt

’Bullet Train’ forener eksistentialisme og action i en skøn blanding af japansk gakkethed, amerikansk humor ...

4. aug
Der skal mere til end charme fra de to mandlige skuespillere i Romeo og Julie, og det får vi ikke rigtigt på Kronborg.

Ufærdig Romeo og Julie på Kronborg

Shakespearefestivalen på Kronborg har besøg af to unge velklædte herrer der fremfører Romeo og Julie med sides...

1. aug

’Last Seen Alive’ handler om dit værste mareridt, men på en uoriginal og uinspirerende måde

Thrilleren Last Seen Alive er instrueret af Brian Goodman og har machomanden Gerard Butler, kendt fra filmene ...

21. jul