Hele ensemblet i den satiriske musical om grundlæggeren af Ikea Ingvar! på Fredericia Musicalteater., Foto Søren Malmose

Svensk højsang i Ikea-musical på Fredericia Musicalteater

Af Per Lundsgaard 12. marts 2023

Det er friskt og befriende, at Fredericia Musicalteater kaster sig over den svensk/tyske musical Ingvar! om Ikeas skaber og grundlægger.

Titel:
Ingvar!

Teater:
Fredericia Musicalteater

Spilleperiode:
10. - 26. marts 2023

Oprindeligt havde musicalen Ingvar! En musikalsk møbelsaga premiere på Deutsches Schauspilhaus i Hamborg, før den fik premiere i Sverige på Hipp i Malmø. Man mærker også en tråd tilbage til Brecht og hans dystre syn på kapitalismen. I musicalen Ingvar! er det dog mere ironisk end dystert. 

Men det er på en baggrund af fascinationen af mammon og profit, at forestillingen fortæller sin historie om den entreprenante svenske forretningsmand Ingvar Feodor Kamprad. 

Fra han var ganske lille solgte han tændstikker billigt men med profit. Og tanken om at være billigst holdt fast i Ingvar hele livet igennem. Billige møbler til folket blandet med kødboller og andet godt blev Ikeas succes over hele verden. 

Det vigtige i forestillingen bliver ikke dens historie, men måden den fortælles på. I gennemkomponeret stil fortælles sagaen om fascisme og kapitalisme i en blanding af svensk folkemusik, pop og polka. Opfindsomt og originalt, med kun to musikere og syv musicalperformere på scenen. Men også en smule ensformig i lyden, især i første akt, hvor vi går lidt død i originaliteten og historien. Så går det bedre i anden akt hjulpet godt på vej af Nikolaj Tarps stramme isntruktion og Lise Marie Birhs Ikea-show-scenografi. Koreografien af Ernestine Ruiz kunne have været mere opfindsom og medspillende, end den var, men den giver trods alt godt liv til de mange scener. 

Thomas Jensen er veloplagt i rollen som Ingvar med tilbagelænet nonchalant svensk charme og smuk kraftfuld sangstemme. Også Søren Bech-Madsen, Magnus Bruno og Cecilie Thiim lægger man ekstra mærke til i det ellers ganske velspillende og smukt syngende ensemble.

Det er en skæv og sjov musical, som man sagtens kan rejse til Fredericia for at opleve, og så ellers tage i Ikea og få en kødbolle eller ti. 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Det er i sær i scenerne med de erfarne pantomimeartister at balletten Snedronningen fungerer allerbedst. Her er Allan Clausen i gang som balletdrømmende bedstemor.

Årets bedste juleballet er i Tivoli

Snedronningen med Tivoli Balletteater tager titlen som årets bedste juleballet i det københavnske balletudbud....

5. dec

Maria Callas: The revivalist #1

XQ28’s opera- og Callas-ekspert Idia Legray byder læserne velkomne til første afsnit af en Callas-adventskalen...

3. dec
Der er godt gang i den lyserøde farvelade i Nøddeknækkeren på Det Kongelige Teater, heldigvis kan danserne bære det. Her er det Tobias Praetorius som dansende polkatsang.

Nøddeknækkeren reddes af sikker dans i anden akt

Det Kongelige Teater har igen kastet balletten på scenen i et utal af Nøddeknækker-forestillinger i december, ...

1. dec
Der fuld knald på julestemning og spilleglæde hos de medvirkende i Eventyrteatrets Et Juleeventyr.

Børnene stråler i et fladt juleeventyr i Tivoli

Eventyrteatret har produceret forestillinger siden 1992 og har altid leveret højt niveau hos de medvirkende bø...

29. nov