Wilkommen til Cabaret i Nyborg med masser af queer herlighed. , Foto Nyborg Voldspil/Ard Jongsma

Nazisme under bøgetræerne

Af Per Lundsgaard 29. juli 2023

Nyborg Voldspil har for anden gang musicalen Cabaret på plakaten, og den desværre stadig aktuelle forestilling imponerer under åben himmel.

Titel:
Cabaret

Teater:
Nyborg Voldspil

Spilleperiode:
Frem til 12. august 2023

At være Danmarks ældste friluftsteater forpligter, og Nyborg Voldspil plejer for det meste at kunne leve op til den forpligtigelse, kun med enkelte svipsere undervejs. Årets forestilling er absolut i den bedste ende. 

Det kan være svært at forestille sig, hvordan en musical som Cabaret kan gøre sig på en stor udendørs scene, den skal helst emme af lummer berlinerkabaret nede i undergrunden, men det er lykkedes scenografen Camilla Bjørnvad ganske forbløffende at skabe et scenerum, der formår at lugte af Berlin midt i det mest danske landskab, man kunne forestille sig, og når mørket falder på, får vi tillige nogle flotte lyseffekter. Det lykkedes også med hjælp fra koreograferne Peter Friis og Anne Lotus Jensen, der får placeret de mange medvirkende, så man har fornemmelsen af et overfyldt kælderlokale – ganske godt løst. Michael Nøhr har klædt ensemble og solister i klare farverige og skarptskårne kostumer, der står flot og moderne på den røde scene.

Men en forestilling er jo også i høj grad dens medvirkende, og her har instruktøren Jesper Dupont formået at få de mange semiprofesionelle og amatører til at fungere sammen og få en forståelse for den ulmende farlighed, der gemmer sig i manuskriptet. 

Aftenens lysende stjerne er ikke Sally Bowles men Fräulein Schneider, som i Merete Beltofts kloge og nedtonede fremstilling synger forestillingens mest kraftfulde og rørende sange, så man forstår et helt livs resignation og overlevelse. Hun flankeres af Henrik Madsen som en sødt forelsket Hr. Schultz, der ikke kan forstå, hvor farlig en situation han befinder sig i som jøde midt i et Tyskland, hvor nazismen er lige ved at tage over. De to bliver forestillingens bankende hjerte. 

Ved siden af dem har vi det unge par med Sally Bowles i spidsen som stjernen i natklubben Kit Kat. Louise Dencker Rasmussen spiller hende fuld af ukuelig selvtillid, men også med en lille flage af desperation og svigt, der gør hendes slutnummer til en gribende afsked med det liv, hun har elsket i Berlin. Mikal Korsgaard Larsen er betragteren Cliff Bradshaw, som vikles ind i livet i Kit Kat Klub og får et forhold til Sally Bowles, selvom han egentlig er homoseksuel. Mikael Korsgaard Larsen spiller ham som en lidt naiv ung mand, der pludselig havner i en verden, han ikke kan gemme sig i, og det giver en fin forståelse for figuren, og så har han tillige en smuk sangstemme. 

Over det hele svæver den androgyne konferencier, forestillingens nok mest berømte og markante rolle, og den udfylder Benjamin Holmstrøm Nielsen ganske overbevisende og med publikum i sin hule hånd, og hans fremstilling af sangen I don't care much bliver et af højdepunkterne i forestillingen. 

En musical er jo først og fremmest sin musik, og Cabaret er velsignet med noget af Kander og Ebbs bedste og mest varierede musik, og man har i denne udgave valgt at holde sig primært til teaterudgavens musik fra 1966, og ikke inddrage de berømte sange Mein Herr og Maybe this time fra filmudgaven med Liza Minelli fra 1972. Kun The Money Song har man taget med over fra filmen. Det er faktisk ret skønt at opleve de originale sange, og de bliver flot forløst af sangerne under instruktion af Johnny Jørgensen og orkestret under ledesle af Tuomas Korhonen med Kristoffer Nybye som musikalsk supervisor. 

Det bliver en af de bedste aftener på Nyborg Voldspil, der synes at være inde i en god periode. Næste år tager man den lidt mindre farlige, men måske mere publikumsvenlige My Fair Lady på jubilæumsprogrammet. Det bliver spændende at se, om man kan holde niveauet fra de seneste år. 

 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Det er i sær i scenerne med de erfarne pantomimeartister at balletten Snedronningen fungerer allerbedst. Her er Allan Clausen i gang som balletdrømmende bedstemor.

Årets bedste juleballet er i Tivoli

Snedronningen med Tivoli Balletteater tager titlen som årets bedste juleballet i det københavnske balletudbud....

5. dec

Maria Callas: The revivalist #1

XQ28’s opera- og Callas-ekspert Idia Legray byder læserne velkomne til første afsnit af en Callas-adventskalen...

3. dec
Der er godt gang i den lyserøde farvelade i Nøddeknækkeren på Det Kongelige Teater, heldigvis kan danserne bære det. Her er det Tobias Praetorius som dansende polkatsang.

Nøddeknækkeren reddes af sikker dans i anden akt

Det Kongelige Teater har igen kastet balletten på scenen i et utal af Nøddeknækker-forestillinger i december, ...

1. dec
Der fuld knald på julestemning og spilleglæde hos de medvirkende i Eventyrteatrets Et Juleeventyr.

Børnene stråler i et fladt juleeventyr i Tivoli

Eventyrteatret har produceret forestillinger siden 1992 og har altid leveret højt niveau hos de medvirkende bø...

29. nov