Tel Aviv - Byen med de smukkeste mænd

Af Tejs Ellesøe 1. november 2016

Det kan jo altid diskuteres, hvor de smukkeste fyre egentlig findes. Et godt bud er Tel Aviv. Ja, Tel Aviv har det hele, de smukke mænd, den gode mad og temperaturer på 20-31 grader for- og efterår. Man kan ikke lade være med at blive smaskforelsket i denne by.

Der er ingen tvivl om, at Tel Aviv har fejet benene væk under os, og specielt nu, hvor  det blæsende efterår efterhånden har taget sit faste greb i gamle Danmark, vil vi gerne tilbage. 

Sidder du med en uges ferie i overskud, så kan det anbefales at tage en tur til Tel Aviv i det kommende forår.

Vi elsker at rejse
At rejse er at leve, sagde H.C. Andersen engang, og han havde ret. Når vi går derhjemme og tænker på, hvor vi skal rejse hen næste gang, så er der mange valgmuligheder. En tur til Israel kan bestemt hjælpe på vinterdepressionen.  

Det tager små fem timer at flyve til Tel Aviv, og er man typen, der kan falde i søvn ombord på et fly, så går det hele lidt hurtigere. Det tager jo næsten lige så lang tid, hvis man tager toget til Nordjylland. Forårstemperaturen ligger på et sted mellem 20 og 31 grader, hvor det om sommeren nærmest er ulideligt varmt.

At det kun tager små fem timer, gør efter min mening, at man sagtens kan tage til Tel Aviv som en forlænget weekend, afsted torsdag og hjem igen søndag eller mandag, afhængig af om man kan få fly til at passe ind. Det gør absolut noget godt, at man lige får et boost af D-vitamin.

Når man så efter fem timer står i lufthavnen i Tel Aviv, så starter det "sjove". Det er ikke, som hvis man rejser til London, bare viser sit pas og går gennem kontrollen. Her sidder "skrankepaver" på rad og række i deres små glasbure, og de er klar til at udføre et miniforhør. Hvad er dit formål med at komme, og er du nu også sikker på, det, du siger, er rigtigt. Det gik nu meget nemt, og så slipper man selvfølgelig også for at vente på bagagen, for den er klar, når man kommer ud.

Afsted mod Tel Aviv
Er man til den billige løsning, kan man sagtens finde en bus fra lufthavnen mod Tel Aviv. Det er dog klart det nemmeste at komme til Tel Aviv/Jaffa med taxa. Det koster omkring 120-150 shekel, som svarer til ca. 210-260 DKK. Prisen aftales i lufthavnen.

På vej ud af lufthavn spiller det ikoniske Beatlesnummer "Here Comes The Sun", som er meget passende, nu siger termometeret nemlig 31 grader.

Tel Aviv som Jomfru
Vi sidder på en fortovscafé i den gamle bydel Jaffa, som er en slags forstad til Israels største by Tel Aviv (som Frederiksberg/København). Det er en vild tanke, at vi bare for små fem timer siden, stod i minusgrader i Kastrup, og nu her i Tel Aviv sveder vi godt og grundigt.

Jeg bliver budt velkommen af det søde personale 

Historien
Israel er fyldt med en masse fantastisk og ikke mindst spændende historie. Med denne rejseartikel vil vi sætte særligt fokus på selve Tel Aviv og byen Jaffa. Vi nåede desværre ikke forbi Jerusalem i denne omgang, og selvom der kun er omkring 60 km mellem Jerusalem og Tel Aviv, så er det absolut to modsætninger. Men Israel er et sted, man tager til mere end en gang, så Jerusalem er sat på notelisten over de steder, vi gerne vil besøge.

Der bor i dag lidt over 400.000 i Tel Aviv, som blev grundlagt i 1909. Faktisk betyder Tel Aviv "Forårsbakke", måske fordi man allerede dengang vidste, at Tel Aviv er bedst om foråret. 

Vi boede i den gamle bydel Jaffa, som var en havneby i Palæstina, men som i nyere tid er blevet et del af Tel Aviv, sådan lidt som vi kender fra Frederiksberg og København. Mytologien siger, at byen Jaffa er opkaldt efter Noah's søn Japheth. Jaffa er også verdens næstældste by efter Jerico. Havnen har ligget der i over 7000 år, og sidder man dernede med en kaffe to go, kan man ikke lade være med at tænke på al den historie, byen kan diske op med. Så er man historieinteresseret, er der nok at gå i krig med.  

Værd at vide
Vi kunne skrive flere sider om, hvad der er værd at vide om Tel Aviv. Tjek nogle af de efter vores mening vigtigste ting her. Sig endelig, at du er dansker. Vi står i høj kurs, da vi hjalp jøderne under 2. Verdenskrig. 

Byen der aldrig sover
Når du først er i Tel Aviv, kan du sove, når du bliver gammel eller kommer tilbage til Danmark. Byen sover aldrig, og mange restauranter har døgnåbent. Man kan ikke undgå at blive forelsket til op over begge ører for byen er bare åben. Du kan gå hånd i hånd med din kæreste, og der findes en del homosteder, men som herhjemme åbner og lukker steder også. Spørg de lokale på Grindr, hvor man går hen, og hvis du giver et par drinks, så kan du sikkert godt finde en guide til den ene og andet.

Selvom byen aldrig sover, så gør den det om fredagen. Det er deres form for "helligdag", her tager man hjem til sine forældre, og alt går nærmest i stå. Glem alt om de store restauranter og offentlig transport.

Transport
Hvis man ikke gider gå rundt i Tel Aviv, så er det meget nemt at transportere sig rundt. Cykler er ikke så udbredt og slet ikke i samme grad, som vi kender i Danmark. Faktisk cykler meget få i Tel Aviv, og de, der gør, cykler på fortorvet. 

Når man først har lært bussystemet at kende, så synes det at være det letteste - og billigste. For ca. 6 shekel, svarende til en rund dansk 10 krone kan du køre med en bus fra endestation til endestation. For ikke så længe siden kostede det ca. det dobbelte, men bystyret besluttede, at man gerne ville have bilerne ud af byen, og derfor satte man prisen ned. Det blev en stor succes. København, lær noget af det.

Sidste transportmulighed er selvfølgelig taxa. Her kan man enten aftale pris eller køre på taxameter. Om dagen kan man med stor fordel køre på taxameter, da trafikken glider, men man må prøve sig frem. Jeg prøvede begge dele og følte ikke, at jeg blev snydt. Skal man til og fra lufthavnen, er det nemmest og hurtigst med en taxa. Det koster mellem 120-150 shekel.

Mad
Det er bestemt værd at gå ud og spise i Tel Aviv. Mange restauranter har åbent døgnet rundt. Cafeer er lige så dyre som i København, men på de store restauranter er priserne en smule lavere. Maden er fantastisk, om det er en burgermenu eller noget mere lokalt. Tel Aviv lever bestemt op til det internationale køkken. Er du til Michelinstjerner, så findes disse også i denne skønne by.

Sikkerhed
Sikkerheden til og fra Tel Aviv er stor. Det er ikke for sjov, når man skal møde op i lufthavnen tre timer før bording. Når man står i Københavns Lufthavn, er sikkerheden i top, og man bliver også spurgt om lidt ekstra ting, når turen går til Israel.

Når man ankommer til Tel Aviv, og skal igennem paskontrollen, tager det lidt ekstra tid, og særligt hvis du rejser alene.

Når man så skal hjem, og det skal man jo desværre, er sikkerheden også i top. Man bliver spurgt om en masse, og ens håndbagage bliver gennemgået til mindste detalje og tjekket for eksplosive materialer. Det tager omkring 1 1/2 time, så kom ikke for sent.

Grindr vs. Hornet vs. Scruff
Det er bestemt ikke forbudt at være på datingapps som Grindr, Hornet eller Scruff, når man besøger Tel Aviv. Fyrene er lige så liderlige som i resten af verden, og du skal huske på, at du er "nyt" kød".  Jeg tændte min mobil i lufthavnen og "tjekkede" lige diverse apps. Da jeg var fremme, hvor vi skulle bo, lå der lidt over 20 beskeder fra både fra lokale og turister. Man kan sagtens mødes med folk, men start med at mødes med dem på en bar. 

Der er lige meget gang i alle tre apps.

Hotel eller air og fly
Det koster bestemt ikke en bondegård at flyve til Tel Aviv. Jeg fandt en tur/retur billet til 1500 kr. Det var et direkte fly, og jeg tror næppe, det kan gøres billigere. Her hører det billige så også op, for hoteller er ikke specielt billige i Tel Aviv. Hoteller kan findes fra ca. 700-800 og opefter pr. nat. Er du til de lidt billigere løsninger, kan du finde noget via Airbnb. Her kan du være heldigt at finde noget fra ca. 300 kr. pr. nat.

Soldater - Sarona marked
Man kan ikke tage til Tel Aviv uden at nævne deres soldater: De er nemlig over det hele.  I Israel er der værnepligt for både piger og drenge. Men drengene er de pæneste :-) Der er ikke noget som en pæn uniform, og du finder også rigtigt mange  soldater i uniform på Hornet og Grindr. 

Når du går på Sarona marked, så er det inde i et stort indkøbscenter, det hele forgår. Lad tasterne blive hjemme, ellers tjekkes de af vagter ved indgangen. Sådan er det i øvrigt også hvis du går i biografen: I Israel går man meget op i sikkerhed. Men tilbage til Sarona marked. 

Sarona marked er et helt fantastisk sted. Der findes en million spisesteder. Det er måske en lille overdrivelse, men det føles sådan. Alt afhængt hvad man har lyt til at spise, så er det der: sushi, lokale retter og mere internationale ting. Der er små grøntbutikker og alverdens andre shops, hvor man kan købe det hele. Det er et must at tjekke Sarona ud, når du alligevel er i Tel Aviv.

Fri WiFi
Du behøver ikke at være nervøs for at bruge internet i Tel Aviv, der er fri internet over det hele.

Kultur
Er du til de store kulturoplevelser, så ligger Tel Aviv bestemt heller ikke på den lade side. Du kan få teater, ballet, opera og nogle af de bedste musikoplevelser. Vi var inviteret af det Israelske Symfoniorkester til at overvære en koncert, hvor forskellige filmtemaer blev spillet. Det var lige til 6 store stjerner.

Søg på nettet, eller spørg hotellet, hvad de kan anbefale.

Pride i Tel Aviv
Pride i Tel Aviv er noget af et tilløbsstykke. Her i 2016 var der mere end 200.000 med i priden. Der er i skrivende stund ikke kommet nogen dato for 2017, men det plejer at ligge lige i startet af juni. 

Vi har bevidst valgt ikke at skrive om Jerusalem. Det er et kapitel for sig selv - så den oplevelse må I - og vi - have til gode. I øvrigt skulle Tel Aviv og Jerusalem Pride være to meget forskellige oplevelser, men de skal begge opleves.

Tjek os ud

Rejseguide

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Händels oratorie Saul er blevet en flot operaproduktion på Operaen.

Flot sceneudgave af Händels barokoratorie om Kong Saul

Operaen har set rigtigt med igen at invitere den visonære operainstruktør Barrie Kosky til København. Ligesom ...

24. mar
Forestillingn 2:22 på NørregadeTeatret er et rigtig godt teatergys om spøgelser.

Sikkert teatergys

NørregadeTeatret har sammen med Sjællands Teater taget en ikke ofte spillet teatergenre i Danmark op,nemlig te...

18. mar
Der er masser af spas i opesætningen af Ariadne på Naxos på Operaen, men det trætter i længden.

Smuk sang og forvirring

Ariadne på Naxos er fuld af den skønneste musik fra Richard Strauss, som bliver flot formidlet på Operaen i en...

16. mar
Askepot med Lions Musical er et flot show.

Musikken redder Askepot

Den nye musicaludgave af eventyret om Askepot er et flot show i Tivolis Koncertsal – med masser af god musik s...

9. mar