I sidste uge meddelte Statsminister Mette Frederiksen at man langsomt godt kunne åbne op for fase 2, som bl.a betød at barer, caféer og restauranter kunne åbne op fra mandag den 18. maj.
Lige siden, har de stået på nåle for at komme igang, men de har ventet på at myndighederne kom med de konkrete retningslinier for hvor mange gæster de måtte tage ind.
I morgens skulle der være afholdt et møde i Erhvervsministeriet med erhvervsminister Simon Kollerup (S) og restaurationsbranchens organisationer, så man kunne få en afklaring på hvad retningslinjerne skulle være. Mødet blev udskudt, og først kl. 15 blev de indkaldt til møde igen.
Disse retningslinier gælder:
Restauranter og cafeer mv. skal respektere forsamlingsforbuddet, og kan således ikke servere for et selskab der er større end den fastsatte grænse herfor. Et selskab bør kun bestå af personer, der i forvejen har tæt kontakt til hinanden og normalt ses på tilsvarende vis. Restauranter og caféer kan godt have flere selskaber samtidig, hvis der holdes afstanden mellem selskaberne jf. ne- denfor.
• Restauranter og caféer mv. indrettes, så det er muligt at holde mindst 1 meters afstand mellem forskellige selskaber. Fx kan personer, der spiser sammen, således sidde ved samme bord med almindelig afstand, mens det er vigtigt, at der er mindst 1 meters afstand til næste selskab. Som alternativ til mindst 1 meters afstand kan der etableres en fysisk barriere, fx i form af en skærm af plastic eller glas.
• Gæster bør ikke have mulighed for at placere sig, hvor de i mere end 15 minutter har ansigt-til-ansigt kontakt med medarbejdere, fx siddende ved en bardisk i en restaurant. Alternativ kan etableres en fysisk barriere fx form af en skærm af plastic eller glas. En sådan kan ligeledes etableres ved betalingsdisk o.l.
• Udendørsservering indrettes så det er muligt at holde mindst 1 meters afstand mellem forskellige selskaber. Regeringen vil opfordre kommunerne til at undersøge muligheden for at stille yderligere arealer til rådighed for udeservering.
Endvidere skal der være to kvadratmeter til hver kunde. Hvis gæsterne står op fordobles kravet.
Hvad betyder det for stederne?
Ikke mange af stederne er klar til at udtale sig om hvad det har af betydningner for deres sted. Men vi fangede Niels Holm der til dagligt er bestyrer på Jailhouse og han forklarede således:
Det vil betyde at jeg ville kunne have mellem 18 og 20 gæster ad gangen hvor jeg under normale omstændigheder er godkendt til 100 gæster det vil sige en nedgang på 80%
Derudover ville jeg skulle skære 20 timer af min åbningstid, som normalt er 89 timer om ugen. altså en nedgang på 17,8%
Det vil altså sige at jeg ville stå tilbage med 16,44% af mit forretnings grundlag.
Og så har jeg ikke taget det faktum i betragtning at vi jo har en væsenlig større omsætning fredag og lørdag nat, fortæller Niels Holm til XQ28.
For mange af miljøets steder holder man normalt åben til kl. 02 eller 05. om måneden, og det er her de tjener mest.
Men som regeringen har meldt ud, så skal de lukke baren/caféen kl. 24.00.
Mange af stederne i miljøet er indrettet med store barer, og her vil gæsterne ikke kunne sidde, medmindre der sættes plexiglas op, så der ikke er direkte kontakt til personalet.