Albanien indfører forbud mod omvendelsesterapi

Af Elvir Pelešević 23. maj 2020

Endnu et land har forbudt omvendelsesterapier, som har til formål at “gøre” biseksuelle og homoseksuelle personer til heteroseksuelle. Denne gang drejer det sig om Albanien. 

Omvendelsesterapi, også kaldet konveteringsterapi, er en pseudovidenskabelig behandlingsform, der har til formål at omvende homo- og biseksuelle til heteroseksuelle. Behandlingsformen foregår typisk gennem samtaleterapi, psykoanalyse eller bøn. Tidligere er mere ekstreme metoder som elektrochok også blevet brugt som led i terapien.

Albanien viser vejen frem 
I sidste uge indførte den albanske psykologforening forbud mod omvendelsesterapier, hvilket blev hilst velkommen af flere menneskerettighederorganisationer i Albanien. Ifølge nyhedsbureauet AFP, har formanden for psykologforeningen, Altin Hazizaj, slået fast, at alle psykoterapeuterne skal være medlemmer af foreningen, hvis afgørelser er endelige og juridisk bindende. Hazizaj tilføjede også, at beslutningen om forbuddet mod omvendelsesterapier er endelig og skal ikke verificeres af hverken den lovgivende eller den udøvende myndighed. 

Hvad er erfaringerne med omvendelsesterapi? 
Ifølge oplysninger fra flere andre lande, har 8,4% personer, som har været udsat for omvendelsesterapi, tendens til selvmordsforsøg, mens 5,9% personer udviser tendens til at udvikle depression. Behandlingsformer, hvor der anvendes elektrochok og indsprøjtning af testosteron, kan også være sundhedsfarlige. 

Lovgivningen
I 2018 vedtog Europa Parlamentet en erklæring, hvormed man på det kraftigste fordømmer omvendelsesterapier og opfordrer medlemslandene til at indføre forbud mod “behandlingen”.

Storbritannien, Tyskland, Norge, Malta og nu Albanien har indført forbuddet. I Danmark forholder det sig anderledes, selv om den danske regering officielt tager kraftig afstand fra omvendelsesterapi. Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) er altså endnu ikke klar til at indføre forbuddet, da han ikke anser omvendelsesterapi som et problem i Danmark. I en artikel i Kristeligt Dagblad i december 2019, kort tid efter det norske parlament indførte forbuddet, gav han følgende forklaring:

Det er en forfærdelig praksis, som jeg synes er at sammenligne med psykisk- og i nogle tilfælde fysisk vold mod mennesker, alene på grund af deres seksualitet eller kønsidentitet. Retten til at bestemme over sin egen krop og hvem, man elsker, skal stå i højsædet og må ikke gradbøjes efter religion eller kultur. Jeg holder øje med udviklingen i Norge, og hvordan forbuddet fungerer, og så kan vi handle på baggrund af det, hvis det bliver et problem i Danmark.”

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Der er masser af spas i opesætningen af Ariadne på Naxos på Operaen, men det trætter i længden.

Smuk sang og forvirring

Ariadne på Naxos er fuld af den skønneste musik fra Richard Strauss, som bliver flot formidlet på Operaen i en...

16. mar
Askepot med Lions Musical er et flot show.

Musikken redder Askepot

Den nye musicaludgave af eventyret om Askepot er et flot show i Tivolis Koncertsal – med masser af god musik s...

9. mar
Jytte fra Marketing er desværer gået for i dag, er en sjov satire med smukke øjeblikke.

Jytte er tilbage i sjovt marketingsshow

Teatersuccesen fra Nørrebro Teater, Jytte fra Marketing er desværre gået for i dag, er tilbage i en ferm turne...

8. mar
Operaen Werther med Den Jyske Opera er stærkt beskåret og foregår i nutiden.

Dobbeltvoldtægt på Gamle Scene

En umoden og selvfed helt, der bevæger sig rundt i en tudegrim scenografi, gør Den Jyske Operas produktion a...

6. mar