Albanien indfører forbud mod omvendelsesterapi

Af Elvir Pelešević 23. maj 2020

Endnu et land har forbudt omvendelsesterapier, som har til formål at “gøre” biseksuelle og homoseksuelle personer til heteroseksuelle. Denne gang drejer det sig om Albanien. 

Omvendelsesterapi, også kaldet konveteringsterapi, er en pseudovidenskabelig behandlingsform, der har til formål at omvende homo- og biseksuelle til heteroseksuelle. Behandlingsformen foregår typisk gennem samtaleterapi, psykoanalyse eller bøn. Tidligere er mere ekstreme metoder som elektrochok også blevet brugt som led i terapien.

Albanien viser vejen frem 
I sidste uge indførte den albanske psykologforening forbud mod omvendelsesterapier, hvilket blev hilst velkommen af flere menneskerettighederorganisationer i Albanien. Ifølge nyhedsbureauet AFP, har formanden for psykologforeningen, Altin Hazizaj, slået fast, at alle psykoterapeuterne skal være medlemmer af foreningen, hvis afgørelser er endelige og juridisk bindende. Hazizaj tilføjede også, at beslutningen om forbuddet mod omvendelsesterapier er endelig og skal ikke verificeres af hverken den lovgivende eller den udøvende myndighed. 

Hvad er erfaringerne med omvendelsesterapi? 
Ifølge oplysninger fra flere andre lande, har 8,4% personer, som har været udsat for omvendelsesterapi, tendens til selvmordsforsøg, mens 5,9% personer udviser tendens til at udvikle depression. Behandlingsformer, hvor der anvendes elektrochok og indsprøjtning af testosteron, kan også være sundhedsfarlige. 

Lovgivningen
I 2018 vedtog Europa Parlamentet en erklæring, hvormed man på det kraftigste fordømmer omvendelsesterapier og opfordrer medlemslandene til at indføre forbud mod “behandlingen”.

Storbritannien, Tyskland, Norge, Malta og nu Albanien har indført forbuddet. I Danmark forholder det sig anderledes, selv om den danske regering officielt tager kraftig afstand fra omvendelsesterapi. Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) er altså endnu ikke klar til at indføre forbuddet, da han ikke anser omvendelsesterapi som et problem i Danmark. I en artikel i Kristeligt Dagblad i december 2019, kort tid efter det norske parlament indførte forbuddet, gav han følgende forklaring:

Det er en forfærdelig praksis, som jeg synes er at sammenligne med psykisk- og i nogle tilfælde fysisk vold mod mennesker, alene på grund af deres seksualitet eller kønsidentitet. Retten til at bestemme over sin egen krop og hvem, man elsker, skal stå i højsædet og må ikke gradbøjes efter religion eller kultur. Jeg holder øje med udviklingen i Norge, og hvordan forbuddet fungerer, og så kan vi handle på baggrund af det, hvis det bliver et problem i Danmark.”

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Kan man tage cremen ud af Nimb?

For efterhånden en del år siden fik Nimb en “mor” i form at Fru Nimb, og nu har de fået en “baby”, en lille a...

Nimb er efterhånden kendt som et af Københavns mest luksuriøse steder – til events, ...

Kronborg leverer stadig godt dansk smørrebrød 

Byens gamle “dame”, Restaurant Kronborg leverer stadig noget af byens bedste smørrebrød, uanset om man er til ...

For helt præcis otte år siden besøgte vi en restaurant, der ligger på hjørnet ...

Her er Troye Sivans nye sang 

For knap to år siden udsendte australske Troye Sivan albummet Bloom, og med dagens nye single Easy er der ikke...

15. jul

Dansk queer kunst fra 1800-tallet

De danske museer er ikke overrente for tiden, men her er en udstilling der absolut er værd at se. Kunstmaleren...

22. jun
Mette Maria Ahrenkiel i nærbillede i online-dramaet Safe Space på Future V.

Pseudo-thriller i nyt teaterformat

Teater V i Valby har haft premiere på deres nye online scenerum Future V med den første forestilling Safe Spac...

15. jun
Sam Rockwell som sexet homo-nazist og Scarlett Johansson skaber god balance i den satiriske Jojo Rabbit om de sidste måneder i 2. verdenskrig.

Nazi-kanin i lystig satirisk film

8. jun