Foto Arkiv

World Rugby vil af med transkønnede 

Af Tejs Ellesøe 2. august 2020

I det seneste årti er transkønnede for alvor blevet sat på dagsordenen rundt omkring i verden. Desværre halter vi stadig bagefter, og det gælder ikke kun i lille Danmark. 

I sidste uge kunne det danske rugbyhold Copenhagen Wolves, der ligger under Pan Idræt, fortælle den gode nyhed at de netop havde hevet en kæmpe sponsoraftale hjem til deres rugbyhold. Det amerikanske forsikringsselskab AIG har nemlig tegnet kontrakt med holdet, en kontrakt som sikrer dem støtte og ikke mindst en ny flot spilledragt.

Men det var ikke den eneste nyhed Copenhagen Wolves havde at dele. For de er ikke bange for at sætte transkønnede på dagsordenen. Det skyldes at de er blevet opmærksomme på en artikel i The Guardian der sætter fokus netop på Transkønnede i rugby, fordi World Rugby vil forbyde transkvinder at spille på kvindehold - med henvisning til “sikkerheden”.

I en arbejdsgruppe som World Rugby har nedsat, og som har lavet et 38-siders udkast til de kommende regler vedrørende transkønnede, har de valgt at kalde gruppen for “not fit for purpose”. Oversat til til dansk betyder det ikke egnet, og så må man i den grad sige at World Rugby har sagt hvad de behøver sige i den sammenhæng.

World Rugby har sendt forslaget ud til sine medlemsorganisationer som inden den 17. august skal give feedback på udkastet.

Er der et problem med transkønnede i sport?
Lige nu er det rugby der har problemer med transkønnede i deres sport, men det er ikke første gang vi hører om det såkaldte “transeproblem” i sportens verden. For det har der også været oppe at vende i både atletik, boksning og brydning m.fl.

Det er altså ikke et nyt problem, og med det daglige fokus der er kommet på transkønnede, er det naturligt at sportsklubber også forholder sig til spørgsmålet og ikke mindst tilpasser sig. Men mange gange virker det mere som transfobi, og at man slet ikke er villige til at løse problemet.

Lige nu hos World Rugby er problemet at msn mener at transkvinder har flere kræfter og derfor vil kunne skade andre kvindelige spillere mere.

The Guardian kan afsløre at det i et 38-siders udkast til reglerne, der er produceret af arbejdsgruppen, antaget at der sandsynligvis er ”mindst 20-30% større risiko” for skade når en kvindelig spiller bliver taklet af en spiller der har gennemgået mandlig pubertet.

Problemet med det nye regelsæt er at man vil forbyde transkvinder helt, og sætte begrænsninger for transmænd, og de har basseret deres viden på udsagn fra "eksperter" som i forvejen er kommet med stærkt homofobiske udtalelser.

Dansk Rugby Union kan forhale processen
I Copenhagen Wolves er man utrolig skuffet over World Rugby og i en udtalelse hedder det: 

I Copenhagen Wolves vil transkønnede altid være velkommen og vi er utrolig skuffet over at høre at forslaget som er ude til review i vores nationale rugby unioner fra World rugby vil opsætte barriere for transkønnede mænd og potentielt udelukke transkønnede kvinder. 

Derfor er vores opfordring til Dansk Rugby Union også at de i deres feedback til World rugby gør det helt klart at transkønnede er velkommen i denne sport og at rugby fortsat skal blive ved med at være en rollemodel for inklusion og sammenhold. 

Man må forstå på forslaget at man forslår disse ændringer fordi man mener at transkønnede spiller udgør enten en fare for sig når de spiller som transkønnet mand med andre mænd og at de udgør en fare for de andre spiller når en transkønnet kvinde spiller med andre kvinder.

For at forstå det absurde omkring dette må man forstå at rugby er en kontakt sport for alle kropsstørrelser så det er på ingen måde usædvanligt at en spiller på f.eks 60-70 kilo tackler en spiller på 110-120 kilo eller omvendt eller at en tyndere spiller løber hurtigere end en mere rund spiller der vil altid naturligt være en fysik forskel på spillerne og det er en naturlig del af rugby og ikke et problem”.

I en mail til Dansk Ruby Union forklare formand for Copenhagen Wolves, Jimmy Knud Christensen, at de tager afstand fra rapporten som er sendt ud til World Rugby medlemmer og påpeger nogle problematikker: 

  • - Rapporten er lavet på en lille gruppe af kun 11 ikke atleter.
  •  
  • De havde ikke nogen kontrolgruppe af ciskvinder i deres forsøg til at sammenligne deres resultater.
     

- De fokuserede udelukkende på foranding i en enkelt muskelgruppe som deres indikator for performance og ignorerede alle andre faktorer som påvirker atletisk performance som hæmoglobin og VO2 max.  

- Rapporten går direkte imod IOC's nuværende anbefalinger og regler på området som har fungeret upåklageligt i næsten 2 årtier.

- Rapporten går imod den nuværende videnskablige consencus på området nemlig at efter 12 måneders testosterondæmpende medicin performer en transkønnet kvinde som en ciskvinde.

XQ28 har forsøgt at få fat i formanden for Dansk Rugby Union for at få en kommentar, men de er ikke vendt tilbage.

XQ28 har dog fået indsigt i en mail korrespondance mellem Copenhagen Wolves og Dansk Rugby Union.

Her gør Copenhagen Wolves opmærksom på en række problematikker ved undersøgelsen som vises herover, og at Dansk Rugby Union skal give deres besyv med på de kommende regler der senest skal gives den 17. august.

Dansk Rugby Union er i øjeblikket på ferie men har sat det på dagsorden den 16. august. 

Til Copenhagen Wolves fortæller formand for Dansk Rugby Union, Jens Aage Skare Nielsen, at de har behov for at diskutere spørgsmålet om transkønnet inden der meldes noget offentligt ud.

Spørgsmålet er bare om de kan nå det til 17. august. Det tror vi desværre ikke de kan.

IGR (International Gay Rugby) vil komme med en detaljeret statement om World Rugbys forslag til regelændringer 4. august.

World Rugby har brugt eksperter som Dr. Tommy Lundberg og Dr. Emma Hilton som begge er kendt for transfobiske udtalelser og sammen har skrevet den rapport som ifølge dem viser at transkønnede kvinder har en større risiko for at skade ciskvinder og have større fordele end ciskvinde.

Selvom det skulle ende med at World Rugby Union laver regler mod transkønnede på rugbyområdet, er de mere end velkomne hos Copenhagen Wolves.

 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr