Foto Pressebillede

Her er årets Laks

Af Tejs Ellesøe 18. august 2020

Det er 18. gang at LGBT+ Danmark uddeler Årets Laks, en pris der gives til en organisation eller en person der “svømmer mod strømmen”.   

Årets Laks gives af LGBT+ Danmark, og det har de gjort hvert år siden 2003. I de sidste mange år har uddelingen fundet sted i forbindelse med Copenhagen Pride, og det gør den også i år.

I 2003 modtog daværende politiker Flemming Oppfeldt Laksen som den første nogen sinde. Siden har både en statsminister og en biskop fået prisen. I 2009 gik lakse-prisen for første gang til en uden for landets grænser, nemlig den hollandske politiker og medlem af Europa-Parlamentet Sofie in t'Veld.

I 2015 fik CPT-Kontoret prisen fordi de havde været gode til håndtering af den nye lov om juridisk kønsskifte. I 2017 gik prisen for første gang til en TV-serie. Det var selvfølgelig den populære norske serie SKAM der fik den.

Sidste år var det FSTB - Foreningen til Støtte for Transkønnede Børn der gik på den store scene på Rådhuspladsen for at modtage Laksen. De fik prisen med begrundelsen ”for at sætte fokus på transkønnede børns udfordringer både politisk og socialt, samtidig med at de har etableret en rådgivning til de forældre, hvis børn er transkønnede”.

2020 laksen går til LGBT Asylum
Prisen bliver givet for organisationens bemærkelsesværdige arbejde for at hjælpe LGBT+ flygtninge med at navigere i det danske asylsystem og med at opbygge et socialt netværk her i Danmark.

LGBT Asylum er en af de mest oversete grupper i samfundet, og med tildelingen af Årets Laks anerkender LGBT+ Danmark det store ansvar og arbejde LGBT Asylum påtager sig for personer, der befinder sig i en ekstremt svær situation: LGBT+ flygtninge er en af de mest oversete grupper i samfundet. En udvisning kan for LGBT+ asylansøgerne betyde forfølgelse, fængsling eller i værste fald, at de bliver slået ihjel, alene på baggrund af kønsidentitet eller seksualitet.

Det danske asylsystem er langt fra LGBT+ kompetent, men LGBT Asylums frivillige er altid klar til at hjælpe LGBT+ asylansøgerne med rådgivning og hjælp til at køre deres sag. Samtidig skaber LGBT Asylum et særligt rum for sociale aktiviteter og skabelse af netværk langt væk fra den utrygge hverdag på Danmarks asylcentre.

Med den nye hjemsendelsesstyrelse og de politiske vinde vi oplever i dag, mener vi i LGBT+ Danmark at forholdene for asylansøgere i Danmark generelt er under al kritik. Særligt for LGBT+ personer. Ude på landets asylcentre sidder der mange der bryder med normer for køn og seksualitet. De skal både kæmpe med det danske asylsystem som alle andre asylansøgere og samtidig bevise hvorfor deres seksualitet og/eller kønsidentitet gør dem sårbare nok til at få asyl,” siger Susanne Branner Jespersen, Sekretariatschef i LGBT+ Danmark i pressemeddelesen.
 

Når vi fejrer Pride, må vi huske, at vi lever i en tid med forringelser af LGBT+ personers rettigheder. Vi oplever i LGBT Asylum, at det de seneste år er blevet sværere at få asyl i Danmark som LGBT+ person. Og vi oplever, at rettighederne for LGBT+ flygtninge, der har fået asyl i Danmark, forringes. Det er det såkaldte ’paradigmeskifte’ og det øgede fokus på midlertidighed for flygtninges ophold et eksempel på. Derfor er fællesskaber, anerkendelse og støtte mere vigtigt for os – for vores organisation og vores målgruppe – end nogensinde.”
siger Yanaba Mompremier Rymark Sankoh, Sekretariatsleder i LGBT Asylum

Se prisoverrækkelsen online
Du kan selvfølgelig tage ind på Rådhuspladsen i aften hvor prisen uddeles mellem kl 20.30 – 21.00, men du kan også se det på Copenhagenprideweek2020.dk.

 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Tivolis bedste burger!

Findes der noget bedre end en rigtig juicy burger, en burger hvor du med en mundfuld kan smage lidt af det hel...

Tivoli slår sig op som byens største spisested, og det er ganske rigtigt. I Tivoli er der noget f...

Kan man tage cremen ud af Nimb?

For efterhånden en del år siden fik Nimb en “mor” i form at Fru Nimb, og nu har de fået en “baby”, en lille a...

Nimb er efterhånden kendt som et af Københavns mest luksuriøse steder – til events, ...

De seks medvirkende skuespillere er i komisk topform i Livstidsgæsterne på Betty Nansen Teatret.

Farce om sindets indre 

Disney udsendte i 2015 animantionsfilmen Inderst inde som satte ansigt på de forskellige følelser vi har inden...

26. sep
Der er dækket op til intens drama på Husets Teater og Ibsen-klassikeren Lille Eyolf.

Ibsen til nutiden

Husets Teater sætter Henrik Ibsens skuespil fra 1894 op i en skarp moderne opsætning der gør den uhyggelig nær...

20. sep
Der masser af flotte optrin i musicalen Oliver! på Det Ny Teater.

Flot og fornøjelig Oliver!

Det Ny Teater har ikke sparet på noget selvom det er Corona-tider og teatret er ramt af en masse restriktioner...

20. sep
De gale videnskabsmænd inviterer på tidsrejse i Teater Malmstrøms Burlesque show - Time Machine.

Gang i de jyske lårbasser

Teater Malmstrøm i Fredericia byder indenfor til Burlesque show - som dog er mere lokalt end internationalt - ...

17. sep