Foto XQ28.dk

Alternativ pride samler 1000 personer

Af Tejs Ellesøe 21. august 2020

Det var næsten som at se priden i 1996, hvor der også ca. var 1000 personer samlet. Alternativet Nørrebro Pride gør op med bl.a. den kommercielle del af priden.  

Forsamlingsforbuddet gælder ikke ved politiske demonstrationer, og derfor kunne politiet også tillade at der blev samlet ca. 1000 personer i dag til Nørrebro Pride.

Det var ikke mange regnbueflag at spotte blandt de demonstrerende, og det mindede også mest om en demonstration for fri hash på vej til Christiania.

Politiet meddeler at demonstrationen forløber fredeligt og folk delvist har masker på.

Opdelt pride
Nørrebro Pride begyndte fordi man mente der ikke var nok fokus på de etniske minoriteter og at Copenhagen Pride var blevet alt for kommerciel.  I pressen har man kunne læse hvordan Nørrebro Pride ville opdele deres “prideevent”, således at etniske minoriteter gik forrest, og hvide Cis-kønnede kunne få lov at gå bagerst.

Og i den forbindelse udsendte Nørrebro Pride denne pressemeddelse:

“Pandemien hærger fortsat globalt. I vesten bliver Covid-19 brugt som undskyldning for fortsat at stigmatisere særligt racegjorte og migrant befolkninger såvel som at rulle queer og transpersoners rettigheder tilbage. Nørrebro Pride går på gaden igen i år, for at markere LGBTQ+-bevægelsens radikale historie og behovet for sprede modstand.

Vi har under Covid-19 set hvordan man først stigmatiserede særligt østasiater i fortællingen om den globale pandemi. Selvom det var den hvide middelklasse, der tog på skiferie og fik virussen til Danmark, så er det særligt den racegjorte arbejderklasse, der i høj grad bliver påvirket af virussen på grund arbejds- og boligforhold. Alligevel vælger regeringen i Danmark at stille det somaliske samfund for skud på racistisk vis. På samme tid bliver LGBTQ+-rettigheder forsøgt rullet tilbage i lande som Ungarn, Polen, Uganda, Storbritannien og USA. Det er alt sammen forrykt.” – Organiseringsgruppen, Nørrebro Pride

Nørrebro Pride har fundet sted siden 2018, og centrerer racegjorte LGBTQ+ personer, dvs. LGBTQ+ personer der ikke er hvide.

Vi er meget glade over at vi næsten udelukkende er racegjorte ikke-hvide LGBTQ+-personer i organiseringsgruppen i år. At vi fokuserer på grænsepolitik og racisme, og de effekter det har på vores liv som queer og transpersoner, gør at flere kan spejle sig i vores budskab og arbejde. Vi demokratiserer i virkeligheden LGBTQ+politik i Danmark, på en måde der ikke er set hidtil. Vi vil ikke tales over, eller tales om. Vi vil ikke være endnu et vidnesbyrd. Vi vil selv bestemme.” – Organiseringsgruppen, Nørrebro Pride 

Nørrebro Pride er i år en hel uge med en række aktiviteter, såvel som Corona-relaterede tiltag, herunder maske-workshops. Priden kommer, på sin rute ned ad Nørrebrogade, til at bestå af en række blokke, der skal skabe rum imellem folk og stoppe potentiel spredning af Covid-19. Den forreste blok er fortsat en hyldest til QTIBIPoCs – Queer/Trans/Intersex Black, Indigenous, People of Colour – og det arbejde de har lavet for hele den globale LGBTQ+-bevægelse samt andre bevægelser.  

Nørrebro Pride handler jo også om at vende tilbage til LGBTQ+ -bevægelsens radikale rødder, og lave arbejde lokalt. Det handler om at huske at det var sorte og brune queer og transpersoner, der startede det hele i 1969 med Stonewall oprøret. Det handler om at sætte fokus på racegjorte LGBTQ+-personer som gruppe, og hvordan vi er langt mere udsatte, men også langt mere organiserede end både hvide og/eller heteroseksuelle communities. Og så handler det om at bygge bro med andre bevægelser vi også allerede er en del af, såsom den globale Black Lives Matter bevægelse, koloniserede oprindelige folks bevægelser og inuk bevægelser for selvstændighed i Grønland, samt bolig-, migrations- og fagpolitiske bevægelser i Danmark og Europa.”  – Organiseringsgruppen, Nørrebro Pride.
 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Tivolis bedste burger!

Findes der noget bedre end en rigtig juicy burger, en burger hvor du med en mundfuld kan smage lidt af det hel...

Tivoli slår sig op som byens største spisested, og det er ganske rigtigt. I Tivoli er der noget f...

Kan man tage cremen ud af Nimb?

For efterhånden en del år siden fik Nimb en “mor” i form at Fru Nimb, og nu har de fået en “baby”, en lille a...

Nimb er efterhånden kendt som et af Københavns mest luksuriøse steder – til events, ...

De seks medvirkende skuespillere er i komisk topform i Livstidsgæsterne på Betty Nansen Teatret.

Farce om sindets indre 

Disney udsendte i 2015 animantionsfilmen Inderst inde som satte ansigt på de forskellige følelser vi har inden...

26. sep
Der er dækket op til intens drama på Husets Teater og Ibsen-klassikeren Lille Eyolf.

Ibsen til nutiden

Husets Teater sætter Henrik Ibsens skuespil fra 1894 op i en skarp moderne opsætning der gør den uhyggelig nær...

20. sep
Der masser af flotte optrin i musicalen Oliver! på Det Ny Teater.

Flot og fornøjelig Oliver!

Det Ny Teater har ikke sparet på noget selvom det er Corona-tider og teatret er ramt af en masse restriktioner...

20. sep
De gale videnskabsmænd inviterer på tidsrejse i Teater Malmstrøms Burlesque show - Time Machine.

Gang i de jyske lårbasser

Teater Malmstrøm i Fredericia byder indenfor til Burlesque show - som dog er mere lokalt end internationalt - ...

17. sep