Foto Pressebillede

Ny LGBT-platform ser dagens lys

Af Tejs Ellesøe 12. november 2020

Ny sundhedsside skal sætte ind mod ulighed i sundhed hos LGBT+ personer, og det er noget der er stort behov for.

Forleden kunne man i medierne læse at LGBT- Danmark og deres ungdomsorganisation LGBT+ Ungdom var blevet lagt sammen, og nu kan LGBT+ Danmark så fortælle at de får en ny sundhedsplatform.

Hjemmesiden hedder LGBTsundhed.dk, og når du er på siden får du mulighed for at klikke om du er på siden som LGBT+ person eller sundhedsfaglig person.

Tabu, manglende viden og frygt for at blive mødt med fordomme er noget af det der karakteriserer danske LGBT+ personers møde med sundhedsvæsenet. Samtidig bon'er LGBT+ personer markant negativt ud i sundhedsstatistikkerne når det kommer til både mentalt og fysisk helbred samt dødelighed. Det viser både dansk og udenlandsk forskning. Derfor har LGBT+ Danmark i samarbejde med Yngre Læger og med midler fra Sundhedsstyrelsen netop lanceret den nye sundhedsfaglige hjemmeside, LGBTsundhed.dk, i et forsøg på at anspore til et mere LGBT+ inkluderende sundhedsvæsen, og til dermed forhåbentlig at komme nogle af de negative statistikker til livs. Hjemmesiden skal fremover vejlede både LGBT+ borgere og sundhedspersonale – særligt alment praktiserende læger – i LGBT+ relaterede sundhedsproblematikker.

Patient- og lægehåndbog for LGBT+ sundhed
LGBTsundhed.dk er finansieret af Sundhedsstyrelsen som del af den tidligere regerings tværministerielle LGBTI-handleplan fra 2018, og den er skabt på baggrund af rapportens anbefalinger og i samarbejde med Yngre Læger. Siden er todelt til henholdsvis sundhedspersonale og LGBT+ borgere m, og den indeholder artikler der informerer og vejleder begge parter i sundhedsproblematikker fra kræft over seksuelt overførte sygdomme til mental sundhed samt i selve samtalen med hinanden. Alle artikler er skrevet i samarbejde med og godkendt af fagpersoner. “Vi forstår, at alment praktiserende læger ikke kan vide alt om alt. Men tallene for LGBT+ personers sundhed er desværre ikke opmuntrende læsning. Der er brug for, at lægerne i primærsektoren er opmærksomme på de udfordringer, man møder som minoritetsperson. Derfor håber vi meget, at denne hjemmeside kan være et redskab for lægerne og andet sundhedspersonale til at gå mere velinformeret ind i mødet med LGBT+ patienten, og at LGBT+ personer i Danmark får et mere tillidsfuldt forhold til deres læge,” siger Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef hos LGBT+ Danmark.   

Fokus på minoritetsstress
Med hjemmesiden ønsker LGBT+ Danmark også at udbrede begrebet ‘minoritetsstress’ blandt de alment praktiserende læger. Det er helt centralt for LGBT+ personers møde med sundhedsvæsenet og kan være med til at forklare uligheden i sundhedsstatistikkerne.

Minoritetsstress er en kronisk stresstilstand som er unik for minoriteter. Den opstår som en konsekvens af et samfund som er dårligt til at rumme diversitet, og hvor minoriteter kan føle sig konsekvent anderledes, føle sig forkert, frygte negative reaktioner eller fordomme fra omverden på grund af deres identitet. Det kan også opstå som konsekvens af tidligere oplevelser med diskrimination, stigmatisering eller hadforbrydelser. Forskning peger på at minoritetsstress kan resultere i en lang række afledte sundhedsproblematikker af både mental og fysisk karakter, herunder misbrugsproblemer, forhøjet blodtryk, søvnproblemer, angst, selvmordsadfærd mv. Alt sammen problemer som man ser hyppigere hos LGBT+ personer end hos den øvrige befolkning. Ved at sætte fokus på fænomenet som en medforklarende årsag på flere af de sundhedsproblemer LGBT+ personer kommer til egen læge med, håber LGBT+ Danmark at lægerne rustes bedre til at komme den øgede dødelighed og sygdomshyppighed blandt LGBT+ personer til livs.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr