Foto Pressebillede

Ny LGBT-platform ser dagens lys

Af Tejs Ellesøe 12. november 2020

Ny sundhedsside skal sætte ind mod ulighed i sundhed hos LGBT+ personer, og det er noget der er stort behov for.

Forleden kunne man i medierne læse at LGBT- Danmark og deres ungdomsorganisation LGBT+ Ungdom var blevet lagt sammen, og nu kan LGBT+ Danmark så fortælle at de får en ny sundhedsplatform.

Hjemmesiden hedder LGBTsundhed.dk, og når du er på siden får du mulighed for at klikke om du er på siden som LGBT+ person eller sundhedsfaglig person.

Tabu, manglende viden og frygt for at blive mødt med fordomme er noget af det der karakteriserer danske LGBT+ personers møde med sundhedsvæsenet. Samtidig bon'er LGBT+ personer markant negativt ud i sundhedsstatistikkerne når det kommer til både mentalt og fysisk helbred samt dødelighed. Det viser både dansk og udenlandsk forskning. Derfor har LGBT+ Danmark i samarbejde med Yngre Læger og med midler fra Sundhedsstyrelsen netop lanceret den nye sundhedsfaglige hjemmeside, LGBTsundhed.dk, i et forsøg på at anspore til et mere LGBT+ inkluderende sundhedsvæsen, og til dermed forhåbentlig at komme nogle af de negative statistikker til livs. Hjemmesiden skal fremover vejlede både LGBT+ borgere og sundhedspersonale – særligt alment praktiserende læger – i LGBT+ relaterede sundhedsproblematikker.

Patient- og lægehåndbog for LGBT+ sundhed
LGBTsundhed.dk er finansieret af Sundhedsstyrelsen som del af den tidligere regerings tværministerielle LGBTI-handleplan fra 2018, og den er skabt på baggrund af rapportens anbefalinger og i samarbejde med Yngre Læger. Siden er todelt til henholdsvis sundhedspersonale og LGBT+ borgere m, og den indeholder artikler der informerer og vejleder begge parter i sundhedsproblematikker fra kræft over seksuelt overførte sygdomme til mental sundhed samt i selve samtalen med hinanden. Alle artikler er skrevet i samarbejde med og godkendt af fagpersoner. “Vi forstår, at alment praktiserende læger ikke kan vide alt om alt. Men tallene for LGBT+ personers sundhed er desværre ikke opmuntrende læsning. Der er brug for, at lægerne i primærsektoren er opmærksomme på de udfordringer, man møder som minoritetsperson. Derfor håber vi meget, at denne hjemmeside kan være et redskab for lægerne og andet sundhedspersonale til at gå mere velinformeret ind i mødet med LGBT+ patienten, og at LGBT+ personer i Danmark får et mere tillidsfuldt forhold til deres læge,” siger Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef hos LGBT+ Danmark.   

Fokus på minoritetsstress
Med hjemmesiden ønsker LGBT+ Danmark også at udbrede begrebet ‘minoritetsstress’ blandt de alment praktiserende læger. Det er helt centralt for LGBT+ personers møde med sundhedsvæsenet og kan være med til at forklare uligheden i sundhedsstatistikkerne.

Minoritetsstress er en kronisk stresstilstand som er unik for minoriteter. Den opstår som en konsekvens af et samfund som er dårligt til at rumme diversitet, og hvor minoriteter kan føle sig konsekvent anderledes, føle sig forkert, frygte negative reaktioner eller fordomme fra omverden på grund af deres identitet. Det kan også opstå som konsekvens af tidligere oplevelser med diskrimination, stigmatisering eller hadforbrydelser. Forskning peger på at minoritetsstress kan resultere i en lang række afledte sundhedsproblematikker af både mental og fysisk karakter, herunder misbrugsproblemer, forhøjet blodtryk, søvnproblemer, angst, selvmordsadfærd mv. Alt sammen problemer som man ser hyppigere hos LGBT+ personer end hos den øvrige befolkning. Ved at sætte fokus på fænomenet som en medforklarende årsag på flere af de sundhedsproblemer LGBT+ personer kommer til egen læge med, håber LGBT+ Danmark at lægerne rustes bedre til at komme den øgede dødelighed og sygdomshyppighed blandt LGBT+ personer til livs.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Kedelig kold og med bølgepomfritter

Tivoli har budt den populære burgerbar Gasolin Grill indenfor i sin smukke have. Om det var klogt vil tiden vi...

For lidt over et år siden besøgte vi Tivoli for at sætte fokus på de steder der havde...

Tivolis bedste burger!

Findes der noget bedre end en rigtig juicy burger, en burger hvor du med en mundfuld kan smage lidt af det hel...

Tivoli slår sig op som byens største spisested, og det er ganske rigtigt. I Tivoli er der noget f...

Stig Rossen er triumferende sikker i rollen som Jabbadoor i den nye flotte udgave af Atlantis i Tivoli.

Hil Atlantis!

Tivoli og Mikkel Rønnow har lavet en smuk og elegant udgave af Atlantis der gør hvad den kan for at skjule vær...

17. sep

Sex education er tilbage

Vi skal endnu engang tilbage til Netflix’ originale serie Sex Education hvor vi selvfølglig igen skal møde de ...

16. sep
Det er Lars Mølsted som Den Store Stygge Ulv der får hele salen hvinende med sig i musicalen De tre små grise på Fredericia Musicalteater.

En, to, tre små grise

Fredericia Musicalteater genåbner med en frisk musical for hele familien.

15. sep
Sofie Elkjær Jensen kan ikke holdes nede som det lysende midtpunkt i Faust på Operaen, her omgivet af dansere fra Tivoli.

Faust til låns – med benspænd

Alle komponister skriver på baggrund af hvad de har hørt og set i deres liv, og alle kunstnere skaber for og...

11. sep