Arkiv, Foto Tejs Lindhardt

Hver femte LGBT person føler sig ekskluderet i idrætten 

Af Elvir Pelešević 27. januar 2021

Næsten hver femte LGBT+-person har haft negative oplevelser i idrætsmiljøet grundet deres seksualitet. Det er konklusionen i en ny rapport fra Kulturministeriet. Disse negative oplevelser har ført til, at de “udsatte” er holdt op med at dyrke idræt. 

Rapporten “Udfordringer og barrierer blandt LGBT+-personer i idrætsforeninger”, som er udarbejdet af konsulentfirmaet Analyse & Tal, viser, at knap hver femte af de LGBTI+-personer, der dyrker idræt, kun i mindre grad eller slet ikke føler sig inkluderet i fællesskabet under træning. 28 procent føler sig inkluderet i nogen grad, mens størstedelen, svarende til 43 procent, i høj grad føler sig inkluderet. De personer, der ikke føler sig udenfor, er især personer under 30 år og dem, der bor udenfor hovedstadsområdet.

Undersøgelsen tyder på, at oplevelsen af, hvorvidt man føler sig inkluderet eller af, i høj grad afhænger af, om man træner i en traditionel forening eller en forening målrettet LGBT+-personer. Således føler 44 procent af dem, der træner i en traditionel idrætsforening, sig som en del af fællesskabet under træning. Det samme tal er 72 procent for dem, der udelukkende henvender sig til LGBT+personer.

Selvom 43 procent af de adspurgte i høj grad føler sig som en del af fællesskabet, så har mere end halvdelen af dem, der har deltaget i undersøgelsen oplevet, at omklædningssituationer har været ubehagelige, fordi de eksempelvis blev kaldt “bøsse”, “gay” og “svans”, slået med et håndklæde eller oplevet krænkelser i form af overgreb. 

Med udgangspunkt i undersøgelsen, indeholder rapporten 10 anbefalinger til mål og indsatser, som idrætsforbundene og –foreningerne kan arbejde videre med for at styrke trivslen blandt LGBT+-personer. En af disse anbefalinger går ud på at indrette omklædningsrum mere fleksibelt, sådan at personer, der af forskellige grunde ikke ønsker at klæde om eller bade foran andre, ikke ekskluderes fra det sociale samvær i omklædningsrummet.

I en pressemeddelse fra Kulturministeriet, siger beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard: 

Ingen skal være udelukket fra at opleve det fællesskab, som er i de danske idrætsforeninger, fordi de f.eks. føler sig ekskluderet eller får ubehagelige kommentarer på grund af seksuel orientering eller kønsidentitet. Jeg er glad for, at DIF, DGI og resten af Regnbuekoalitionen nu tager fat om at skabe plads til alle i idrætslivet, som er et centralt samlingspunkt for lokalsamfundene og for danskerne.”

Foruden DIF og DGI består Idrættens Regnbuekoalition af Amnesty International, Institut for Menneskerettigheder, PAN Idræt, LGBT Danmark, LGBT+ Ungdom, Copenhagen Pride, Copenhagen 2021, Dansk Boldspil Union, Dansk Håndbold Forbund, DGI, Hellerup Idrætsklub, Spillerforeningen og Sex og Samfund. De skal nu gå i gang med at iværksætte konkrete tiltag ud fra de 10 anbefalinger, der er lavet på baggrund af undersøgelsen.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Tivolis bedste burger!

Findes der noget bedre end en rigtig juicy burger, en burger hvor du med en mundfuld kan smage lidt af det hel...

Tivoli slår sig op som byens største spisested, og det er ganske rigtigt. I Tivoli er der noget f...

Kan man tage cremen ud af Nimb?

For efterhånden en del år siden fik Nimb en “mor” i form at Fru Nimb, og nu har de fået en “baby”, en lille a...

Nimb er efterhånden kendt som et af Københavns mest luksuriøse steder – til events, ...

De unges klimakamp er på programmet på Aveny T i forestillingen Mit navn er Greta.

Greta er ikke alene

Kl. 17.00 torsdag den 6. maj kunne Aveny T som et af de første teatre byde publikum velkommen tilbage til teat...

7. maj
Victor og Benji kysser igen i finale-afsnittet af Love, Victor på Disney+

Skolefest med drama

I sæsonens sidste afsnit af Love, Victor kommer vi til et skolebal der byder på masser af drama men også kærli...

18. apr
Victors første skridt ud af skabet er overfore vennen Felix i ugens afsnit af Love, Victor på Disney+.

Den svære vej ud af skabet

I ugens afsnit af Love, Victor på Disney+ er vi kommet til det svære spring ud af skabet når man endelig har f...

10. apr
Kaj Munks skuespil Ordet er fuld af store følelser og udgaven med Folketeatret er ingen undtagelse.

Find troen

Folketeatret skulle i januar have haft premiere på Kaj Munks klassiker Ordet, men grundet corona blev det ikke...

7. apr