Beskyttelse af LGBT personer styrkes med ny lovgivning 

Af Elvir Pelešević 4. januar 2022

En ny lov, der gør det muligt for LGBT+ personer at klage til Ligebehandlingsnævnet, såfremt de oplever forskelsbehandling på grund af deres seksuelle orientering, kønsidentitet, kønsudtryk eller kønskarakteristika, trådte i kraft den 1. januar 2022.

Hidtil har beskyttelse af transkønnede og interkønnede personer alene været indfortolket i lovgivningen. Med lovændringen, der blev vedtaget den 21. december sidste år, bliver det tydeliggjort, at det er forbudt at forskelsbehandle transkønnede og interkønnede personer. Endvidere styrkes beskyttelsen mod forskelsbehandling på baggrund af seksuel orientering uden for arbejdsmarkedet, og det bliver muligt at klage til Ligebehandlingsnævnet frem for, at en sag skal rejses ved domstolene.

I en pressemeddelelse siger beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard følgende: 

Der skal være plads til alle i det danske samfund. Alle mennesker skal mødes ligeværdigt og med respekt. Men sådan er det ikke altid. Næste hver tredje homo- og biseksuelle, transperson og interkønnede har det seneste år oplevet at blive diskrimineret eller chikaneret. Og alt for mange udsættes hvert år for vold, som efter ofrets opfattelse er motiveret af, at de er homoseksuelle eller transkønnede. Jeg er derfor rigtig glad for, at Folketinget har vedtaget, at vi styrker og tydeliggør beskyttelsen af LGBT+ personer mod forskelsbehandling, hadforbrydelser og hadefulde ytringer. Alt for mange steder rundt om i verden ser vi i disse år, at LGBTI-personers rettigheder er under pres. Også i det lys er det vigtigt, at vi er helt tydelige i dansk lovgivning.

Samtidig præciseres straffeloves § 81, nr. 6 om hadforbrydelser og § 266 b, stk. 1 om hadefulde ytringer. Med lovændringen bliver det tydeligt at transkønnede og interkønnede personer er beskyttet af loven.

Justitsminister Nick Hækkerup fortæller følgende om ændringer i straffeloven i forhold til hadforbrydelser: 

Desværre er der fortsat transpersoner og interkønnede, der oplever at blive udsat for hadforbrydelser og hadefulde ytringer. Det kan vi ganske enkelt ikke tolerere, for der skal være plads til, at man kan være den, man er i det danske samfund. Vi har med flerårsaftalen for politiet og anklagemyndigheden allerede styrket myndighedernes indsats mod hadforbrydelser generelt. Nu tydeliggør vi straffelovens beskyttelse af transpersoner og interkønnede mod hadforbrydelser og hadefulde ytringer, ligesom vi gør det soleklart, at det er en skærpende omstændighed, hvis en forbrydelse er motiveret af had – uanset om hadet ikke er hele motivet.

Afslutningsvis tilføjes beskyttelsesgrunden ”handicap” i straffelovens § 266 b, stk. 1 om hadefulde ytringer. Det betyder, at personer med et handicap fremadrettet både er beskyttet mod hadforbrydelser og hadefulde ytringer. Derudover gøres det tydeligt i straffelovens § 81, nr. 6, at der er tale om en hadforbrydelse uanset om lovovertrædelsen har helt eller delvist baggrund i de forhold, der er opregnet i straffeloven.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Skal vi på ferie i 2022? 

De fleste af os har fem ugers ferie, men det store spørgsmål er, om vi igen i år vælger Danmark, eller om vi b...

Verden bliver aldrig nogen sinde den samme. Sådan sagde mange under coronakrisen, hvor de fleste blev i ...

Momondo: 10 gode forslag til feriesteder 

“Få en uforglemmelig oplevelse i pridens tegn, og få nye venner i disse lande, som alle har strenge antidiskri...

Jagten på den store LGBT+ gruppe og de over 82 milliarder danske kroner, som købekraften er for d...

Det er både korporlig og verbalt at det bliver kæmpet i komedien The Money Shot i Krudttønden.

Skarptunget komedie om Hollywood

Teatret Down the Rabbit Hole har igen Hollywood-komedien The Money Shot af Neil Labute på plakaten. Denne gang...

16. maj
Vi bygger en vej på Odense Teater er herlig politisk ukorrekt - her med masser af røg i mødelokalet på Rådhuset.

Smart satire i Odense

Odense Teater har fået produceret en velfungerende og sjov satire omkring en af de største politiske brølere i...

9. maj

Heartstopper er Heartbreaking

I fredags kom den længe ventede Netflixserie, der er basseret på Alice Osemans webtegneserie Heartstopper. Ove...

24. apr
Det er i de store koreografiske scener at musicalen Diva har sin styrke.

Energifyldte Divaer

Musicalteatret er rykket ind på Folketeatrets turnéscene i Grøndal Multicenter med en nyskreven musical om dra...

22. apr