San Marino 2022, Foto EBU/Andres Putting

Eurovision 2022 - et kig på den anden semifinale

Af Elvir Pelešević 5. maj 2022

Præcis om en uge finder den anden semifinale i årets Eurovision Song Contest sted i Torino. Vi har gennemlyttet alle numrene, bedømt dem, samt vurderet deres chancer til at kvalificere sig til den store finale den 14. maj. 

1. Finland I The Rasmus I Jezabel

Finland kører de tunge skyts frem i årets udgave af Eurovision Song Contest. Det er drengene fra ”The Rasmus”, der skal forsøge at hente landets anden sejr i konkurrencen. Bandet havde et kæmpe hit på den internationale musikscene i 00’erne med nummeret ”In The Shadows”. Deres Eurovision-bidrag er dog en skygge af deres storhedstider, men det er stadig et godt rock-nummer med masser af overskud og energi.

Karakter: 3/6

Du kan lytte til sangen her

2. Israel I Michael Ben Davis I I.M

Det israelske bidrag er en eksplosion af fest og farver. Michael er en dygtig og selvsikker performer, der både kan danse og synge, hvilket også i den grad afspejles i sangen ”I.M”. Hvis du er fan af RuPaul’s Drag Race, vil du elske dette Michael Ben Davis.

Karakter: 4/6

Du kan lytte til sangen her

3. Serbien I Konstrakta I In Corprore Sano

Serbien adskiller sig i den grad fra andre lande i årets Eurovision. Glem alt om de storslåede ballader krydret med de etno-toner, som Balkanlandet oftest stiller op med. ”In Corpore Sano”, hvilket oversat fra latin betyder ”et sundt legeme”, er et avantgardenummer, et stykke kunst. Sangen hypnotiserer med sin enkelthed, til trods for, at man ikke forstår meget af, hvad der bliver sunget (idet nummeret fremføres på serbisk), og især men sit visuelle udtryk, hvor kunstneren vasker hænder i en balje stort set under helle sangen.

Karakter: 4/6

Du kan lytte til sangen her

4. Aserbajdsjan I Nadir Rüstemli I Fade To Black

Aserbajdsjan skuffer i år med en anonym ballade, der momentvis vidner om Nadirs gode vokal. Det føles som om sangen og artisten slet ikke er i synk med hinanden. Det er mange år siden, at et af mine favoritlande i konkurrencen har sendt en sådan uinspireret sang til konkurrencen.

Karakter: 2/6

Du kan lytte til sangen her

5. Georgien I Circus Mircus I Lock Me In

Personligt har jeg det virkelig svært ved at finde noget positiv at sige om det georgiske bidrag. Jo, jeg kan sige, at jeg godt kan lide den eksperimentelle tilgang til sangen. Og det er det. Andre vil sikkert elske sangen for dens ”originalitet” og ”særhed”, men jeg kan simpelthen ikke holde ud at høre den til ende.

Karakter: 1/6

Du kan lytte til sangen her

6. Malta I Emma Muscat I I Am What I Am

Malta har gjort det før, og det gør det igen i år: deltager med en sang, der faktisk ikke fandt landets nationalfinale. Men i Malta skifter men gerne en sang ud, hvis den ikke får god modtagelse hos publikum. ”I Am What I Am” er ikke nogen god sang efter min mening, Den er for ordinær, forudsigelig og lidt gammeldags. Synd for Emma, som har et stort potentiale. 

Karakter: 1/6

Du kan lytte til sangen her

7. San Marino I Achille Lauro I Stripper

Den 31-årlige Achille Lauro er en kendt italiensk sanger og producer, som flere gange har prøvet at repræsentere sit hjemland i Eurovisionen. Han er en meget karismatisk og selvsikker person, hvilket også kommer til udtryk i hans optrædener. Jeg er bange, at det desværre ikke helt er nok til at kvalificere San Marino til den store finale, da sangen ”Stripper”, som i øvrigt er en blanding af punk og rock, er en tre minutter lang støjaffære, som for det meste ligner en bleg kopi af Måneskin, der vandt konkurrencen sidste år.

Karakter: 0/6

Du kan lytte til sangen her

8. Australien I Sheldon Riley I Not The Same

“Not The Same” er en meget følelsesladet og mørk ballade formidlet med en storslået vokal, der tilhører den 23-årige Sheldon Riley. Ha har deltaget i flere talentshows i Australien, og i 2018 opnåede han en tredje plads i ”The Voice”. Det australske bidrag er en personlig historie, som sangeren selv har skrevet til sig selv. Det handler om at være anderledes og turde at tale åbent ud om sin ”det, der adskiller en fra andre”. Da Sheldon var ca. 6-7 år gammel blev han diagnosticeret med Aspergers syndrom. Desuden er han homoseksuel og voksede op en temmelig konservativ, kristen familie. 

Karakter: 4/6

Du kan lytte til sangen her

9. Cypern I Andromache I Ela

Cypern stiller op med en meget nedtonet sang i år sammenlignet med deres seneste forsøg. Ela er en drømmefuld, melankolsk popsang tilsat cypriotisk etnomusik. Det eneste minus ved sangen er, at den føles lidt for lang og repetitiv.

Karakter: 3/6

Du kan lytte til sangen her

10. Irland I Brooke I That’s Rich

Landet med stolte traditioner indenfor Eurovision Song Contest har haft det mildest sagt svært ved at finde fodfæste i konkurrencen de seneste år. ”That’s Rich” er ikke sangen, der bringer Irland tilbage på det rette spor. Langt fra. Dertil lyder og fremstår årets irske bidrag alt for banal, billig og uoriginal. 

Karakter: 1/6

Du kan lytte til sangen her

11. Nordmakedonien I Andrea I Circles

I 2019 opnåede Nordmakedonien deres hidtil bedste placering i Eurovisionen med en ottende plads. Ellers har Balkanlandet haft det mere end svært med at kvalificere sig til finalen – udover 2019, var det i 2012, at de sidst deltog i finalerunden. I år forsøger Nordmakedonien sig med en meget simpel og minimalistisk popsang, hvor det er Andreas følelser som træder frem. Selv om Andrea ”connecter” godt med sangen, er der alligevel et eller andet, der mangler. 

Karakter: 2/6

Du kan lytte til sangen her

12. Estland I Stefan I Hope

Det estiske bidrag er som taget ud af en spaghetti western film. Stefan, som i øvrigt er armensk oprindelse, har en dyb og mørk stemme, der passer perfekt til sangen. Udfordringen for ”Hope” er, at den anden halvdel af sangen fremstår noget ensformig og repetitiv. Sangens styrke derimod ligger i, at den med udgangspunkt i sin genre, adskiller sig fra andre bidrag i år.

Karakter: 3/6

Du kan lytte til sangen her

13. Rumænien I WRS I Llámame

Rumænien overrasker i år med at stille op med en latinsang på engelsk. Disse type sange plejer at være energifyldte og festlige, hvilket også gælder ”Llámame. Problemet er bare, at sangen lyder alt for genkendelig, som noget man har hørt tusind gange før, og derfor en smule uinteressant og ligegyldig. Man skal dog ikke afskrive Rumæniens chancer for at komme med i finalen i år, især fordi WRS er en god performer. 

Karakter: 3/6

Du kan lytte til sangen her

14. Polen I Ochman I River

Polen klarer sig rigtig godt blandt bookmakerne i år, og er blandt de mest seriøse kandidater til at opnå en topplacering. Det kan man nu også godt forstå, fordi ”River” er en flot og storslået ballade, som Ochman mestrer sikkert, næsten for perfekt. En af sangens ulemper er, at en del fans oplever den som en ”billig kopi” af Hollands bidrag ”Arcade”, der vandt Eurovisionen tilbage i 2019. Hvilket man godt kan forstå for der er åbenlyse ligheder mellem de to sange.

Karakter: 4/6

Du kan lytte til sangen her

15. Montenegro I Vladana I Breathe

Bare gør det, du er bedst til, og så skal det nok gå. Man må håbe, at denne talemåde også komme til at give Montenegro et godt resultat i år. Landet stiller men en typisk Balkanballade – storslået, emotionel og dramatisk. Vladana er en god sanger og god til at udtrykke følelser. Udfordringen er dog, at sangens tekst ikke rigtigt rammer følelserne. ”The air is what they breathe/They’ll die without it” lyder rimelig banalt.

Karakter: 3/6

Du kan lytte til sangen her

16. Belgien I Jérémie Makiese I Miss You

Det belgiske bidrag starter lovende – som et soundtrack til en film om James Bond. Mystisk, dragende og ikke mindst spændende. Men jo længere man kommer ind i sangen, bliver den mere og mere ensformig og Jérémies gentagne ”yooouuuu” bliver man mere og mere irriteret af. 

Karakter: 2/6

Du kan lytte til sangen her

17. Sverige I Cornelia Jacobs I Hold Me Closer

Sverige er blandt bookmakernes største favoritter til at vinde årets konkurrence, hvilket man godt kan forstå. ”Hold Me Closer” er en moderne, stemningsfuld og emotionel ballade – i stil med Lady Gaga og Bradley Coopers berømte nummer ”Shallow” - der fanger med sin fortælling om et ulykkeligt forhold og Cornelias crispy stemme og nærvær. 

Karakter: 6/6

Du kan lytte til sangen her

18. Tjekkiet I We Are Domi I Lights Off

Efter min mening er Tjekkiets sang det bedste nummer i Eurovision Song Contest 2022. Men Tjekkiet vinder ikke. Bandet ”We Are Domi”, hvis to mandlige melemmer i øvrigt kommer fra Norge, leverer en fangende og produktionsmæssigt perfekte blanding af popmusik og elektronisk musik. Den store udfordring med denne type sange er oftest den vokale live performans, hvorfor der ligger et stort ansvar på forsangerens Dominika Haškovás stemmebånd. 

Karakter 6/6

Du kan lytte til sangen her

Mine 10 favoritter til at gå videre til den store finale, hvor bedømmelsen udelukkende er baseret på studieoptagelser af sangene: Tjekkiet, Sverige, Polen, Finland, Serbien, Cypern, Australien, Estland, Israel og Montenegro. 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Den første forårstur – hvor skal vi tage hen? 

Rejs dig lykkelig – kan man egentlig det? Varmen og solen er med til at gøre dig gladere i sindet, så lider du...

Ja, foråret begyndet så småt at banke på, og selvom der umiddelbart er længe til...

Napoli flyver igen over scenen på Det Kongelige Teater.

Danseglæde i Napoli

Den Kongelige Ballet viser dansemæssigt overskud i tredje akt af Napoli, men denne opsætning fra 2009 hæmmes s...

2. jun
Årets hold i den kærlige revy i Tivoli.

Kærlig Tivolirevy

Genfødslen af Tivolirevyen blev en sejr og en hyldest til revydronningen Lisbet Dahl. Der var kærlighed i luft...

2. jun

Queer Eye rammer New Orleans

Så er Queer Eye endelig tilbage, og der er denne gang blevet lagt nogle kræfter i. Det virker, som om de fem e...

26. maj
Der er mange smukke og opfindsomme scener i Det Kongelige Teaters store udendørsforestilling Ragnarok i Ulvedalene.

Flot tur i Ulvedalene

Ragnarok har nok aldrig været smukkere eller mere spektakulært end i Det Kongelige Teaters nye udendørsforesti...

22. maj