FotoEurovision.tv

Årets Eurovision ramt af stemmefusk 

Af Elvir Pelešević 21. maj 2022

Det er en uge siden den 66. udgave af Eurovision Song Contest blev afviklet i Torino. Det ukrainske band “Kalush Orchestra” vandt med sangen “Stefania”. Lige efter konkurrencen meldte EBU ud, at den anden semifinale var præget af uregelmæssigheder, hvilket førte til, at seks landes fagjyrier blev suspenderet i finalerunden. 

Det drejer sig om Georgien, Montenegro, Polen, Rumænien, San Marino og Aserbajdsjan, hvor man ifølge EBU,  aldrig tidligere har set så store uregelmæssigheder i juryens stemmemønstre. Fagjuryerne i de seks lande har angiveligt tildelt hinanden markant flere og højere point end resten af de 15 lande, der også stemte i semifinalen.

Da uregelmæssighederne blev opdaget valgte EBU, i overensstemmelse med Eurovision-reglerne, at fjerne de uregelmæssige jurystemmer i de seks lande i finalen og erstatte dem med point, der var udregnet på baggrund af resultater fra andre lande med lignende stemmemønstre. De seks landes “snyd” viste sig dog ikke at være udslagsgivende i forhold til, hvem der kvalificerede sig videre til fra semifinalen til finalen. Det er sådan, at resultatet  i både semifinaler og finale afgøres både af jury og seere, der hver har 50 procent af magten i forhold til det samlede resultat.

Flere af de 6 lande, som er under anklage, kan ikke forstå EBU’s beslutning, hvorfor de har protesterer og efterspurgt en mere detaljeret forklaring fra EBU. Eksempelvis har Rumænien truet med at trække sig fra næste års konkurrence. 

Flere mistænkelige resultater 

Vi har prøvet at dykke ned i resultaterne og det er tydeligt, at EBU godt kan have en sag. Men det er også tydeligt, at andre lande, som ikke er under anklage, også har været meget venlige over for hinanden under aftvingning af stemmerne i den anden semifinale. For eksempel modtog Sverige 12 point af Australien, Estland og Malta, samt 10 point af Belgien. Til gengæld gav den svenske jury 12 point til Australien, 10 point til Estland, 8 til Belgien og 7 til Malta. Endvidere, modtog Australien 12 point af Sverige, 10 point af Israel, 6 af Belgien, samt 5 af Nordmakedonien og Irland. Den australske fagjury tildelte den anden vej 12 point til Sverige, 10 point til Israel, 8 point til Belgien, 7 point til Nordmakedonien og 6 til Irland. Til sidst modtog Belgien 8 point fra Sverige og Australien, samt 7 point fra Israel. Belgien gav 10 point til Australien, 8 point til Sverige og 7 point til Israel den anden vej.

Mulige løsninger 

Det er klart, at sagen om stemmefusk skader Eurovisionens troværdighed, men også fagjuryernes professionalisme og neutralitet. Det er heller ikke nogen hemmelighed, at fagjuryerne i mange år, faktisk allerede i 90’erne, var under lup, for allerede dengang florerede der rygter om lande, der indgik faste aftaler om udveksle stemmerne. Sådan som reglerne er skruet sammen i dag, består et lands fagjury af 5 medlemmer, som udpeges af pågældende land. Identiteten af de 5 medlemmer er kendt allerede inden konkurrencen starter. For at komme snyd til livs burde man måske udvide antallet af jurymedlemmer eller holde deres identitet hemmeligt til efter konkurrencen. Endvidere kunne en af løsningerne være, at EBU selv udpeger jurymedlemmerne i stedet for at de enkelte lande selv udpeger dem. Vi afventer spændt EBU's næste skridt i sagen. 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Skal vi på ferie i 2022? 

De fleste af os har fem ugers ferie, men det store spørgsmål er, om vi igen i år vælger Danmark, eller om vi b...

Verden bliver aldrig nogen sinde den samme. Sådan sagde mange under coronakrisen, hvor de fleste blev i ...

Momondo: 10 gode forslag til feriesteder 

“Få en uforglemmelig oplevelse i pridens tegn, og få nye venner i disse lande, som alle har strenge antidiskri...

Jagten på den store LGBT+ gruppe og de over 82 milliarder danske kroner, som købekraften er for d...

’Elvis’ hylder både kongen af rock’n’roll og den afroamerikanske arv

Der sker i øjeblikket noget spændende med genren biopic. Den biografiske film skildrer og dramatiserer ikke ...

23. jun

Du kender kunstneren Andy Warhol, men kender du mennesket?

Marilyn Monroe i fluorescerende farver. Sidestillede kopier af Campbell's Tomato Soup. Du kender dem helt sikk...

19. jun
De tre medvirkende professionelle skuespillere i den ganske fine forestilling fra Parkteatret i Frederikssund om krigsflygtninge.

Fin forestilling om krigsflygtninge

Parkteatret fra Frederikssund var på besøg ved CPH Stage festival og viste deres fine og tankevækkende foresti...

13. jun
De fire medvirkende i Svendborg Sommerrevy Rottefælden 2022, med Jan Schou i glansrollen som Dronningen.

Rottefælderevy i friskt tempo

Årets Rottefælderevy er igen på Svendborg Teater og ikke i Rottefælden ude i Caroline Amalie skoven, og det kl...

3. jun